Cea mai importantă monedă digitală a înregistrat o creştere de 81% faţă de cea mai scăzută valoare din acest an, de 27.734 dolari, în data de 4 ianuarie.
Citește și: Miliardară la 30 de ani, ruinată la 34 de ani. Cum a pierdut banii tânăra comparată cu Steve Jobs
O altă criptomonedă globală, ethereum, a urcat duminică cu 1,16%, la 3.932,07 dolari, o creştere de 44,97 dolari faţă de cotaţia de sâmbătă.
„Incertitudinile cu privire la atitudinea Guvernului chinez şi teama că acceptarea bitcoin şi a altor criptomonede va fi întârziată de impactul lor asupra mediului afectează piaţa”, a apreciat recent Fawad Razaqzada, analist la ThinkMarkets.
Consumul mare de energie, generat prin arderea de combustibili fosili, este o problemă de durată a bitcoin. Firmele care se ocupă cu minarea de criptomonede utilizează sute de computere care funcţionează non-stop pentru a verifica tranzacţiile cu bitcoin.
Cu toate acestea, cea mai importantă criptomonedă a început anul 2021 pe o notă optimistă, graţie intrării pe piaţă a unor companii de tip mainstream şi a unor mari investitori precum băncile de pe Wall Street şi constructorul auto Tesla Inc. La rândul lor, unii investitori individuali considerau criptomonedele ca un instrument bun pentru plasarea unei părţi din economiile acumulate în timpul pandemiei. Rezultatul, valoarea de piaţă a celor peste 7.000 de criptomonede urmărite de firma CoinGecko a ajuns la un vârf de 2.600 miliarde de dolari la începutul lunii mai.