Analiză: Temerile legate de recesiune duc la scăderea prețului petrolului

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.08.2022 - 16:41
Temerile legate de recesiune duc la scăderea prețului petrolului - FOTO: PEXELS, Maitree Rimthong

Cele mai recente date arată că inflația și-ar fi atins deja vârful în unele țări din Uniunea Europeană, inclusiv în România, situația fiind similară în Statele Unite.

SHARE

Domolirea inflației e o veste bună pentru piețele financiare care se așteaptă la o încetinire a creșterii ratelor dobânzilor de către băncile centrale, în timp ce economiile sunt amenințate de o posibilă recesiune.

În timp ce vedem că inflația a scăzut ușor de la 15,05% la 14,96%, în România producția industrială ajustată a scăzut cu 3,9% în iunie față de mai și arată o scădere de 3,7% față de aceeași lună din 2021. Principalele scăderi au fost în producția și distribuția de utilități de 4% și industria prelucrătoare de 2.8% în timp ce industria extractivă a crescut cu 1.6%. Iar cazul României nu este singular.

Cele mai recente date venite din Statele Unite arată că indicele condițiilor generale de afaceri s-a prăbușit cu 42 de puncte până la -31,3, a doua cea mai mare scădere lunară înregistrată vreodată în cadrul Empire State Manufacturing Survey. Indicele comenzilor noi a scăzut cu treizeci și șase de puncte, până la -29,6, iar indicele livrărilor s-a prăbușit cu aproape cincizeci de puncte, până la -24,1, ceea ce indică o scădere puternică atât a comenzilor, cât și a livrărilor. Privind în perspectivă pentru următoarele șase luni, indicele pentru condițiile viitoare de afaceri a ajuns la 2,1, sugerând că firmele nu sunt optimiste. Indicii pentru viitoarele comenzi noi și livrări au fost pozitivi, dar au rămas la niveluri scăzute, potrivit analistului eToro, Bogdan Maioreanu.

Economiștii văd riscurile de recesiune în Europa la cele mai ridicate niveluri din noiembrie 2020. Conflictul dintre Rusia și Ucraina și temerile că rezervele de gaze naturale nu vor fi capabile să genereze suficientă energie electrică în această iarnă au dus prețul megawatului la 477 de euro, adică de aproape șase ori mai mult decât anul trecut. Contractele futures pentru gazele naturale olandeze au atins 234 de euro pe megawatt oră cu livrare in Septembrie. Toate aceste prețuri ridicate la energie vor crește riscurile de scădere a producției industriale în Europa, ceea ce se adaugă la potențialul de recesiune. Cel mai recent sondaj Bloomberg arată că riscul unei recesiuni în Europa a crescut la cel mai înalt nivel din noiembrie 2020. Probabilitatea ca producția să se diminueze timp de două trimestre consecutive a crescut la 60%, de la 45% într-un sondaj anterior, și de la 20% înainte de criza Ruso - Ucraineană.

Toate aceste date pesimiste readuc temerile legate de recesiune, ceea ce a dus la o scădere a prețului petrolului cu 5%. Aceasta a fost ajutată de speranțele privind un potențial progres al negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul. Țițeiul West Texas Intermediate s-a ieftinit cu până la 5,7% coborând sub 87 de dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, iar petrolul Brent a ajuns la 95 de dolari pe baril.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te