Analiștii aruncă „bomba” pentru fanii activelor digitale: Bitcoin ar putea să scadă la 10.000 $

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.06.2022 - 17:50
Analiștii aruncă „bomba” pentru fanii activelor digitale: Bitcoin ar putea să scadă la 10.000 $. / Foto: coingape.com
Analiștii aruncă „bomba” pentru fanii activelor digitale: Bitcoin ar putea să scadă la 10.000 $. / Foto: coingape.com

Preţul Bitcoin a scăzut cu până la 85% în timpul recesiunilor, iar acest lucru ar putea însemna o scădere a preţului în apropiere de 10.000 dolari, arată o analiză a casei de brokeraj XTB Polonia.

SHARE

”Monedele digitale s-au aflat într-o tendinţă descendentă din noiembrie 2021, dar ultimele săptămâni au fost deosebit de dificile pentru activele virtuale. Pesimismul persistă nu numai în rândul investitorilor axaţi pe piaţa monedelor digitale, ci şi în rândul celor orientaţi pe indicii bursieri, indici care, în ultimele şase luni, au avut una dintre cele mai slabe evoluţii din istoria pieţei de valori”, arată analiza XTB Polonia, citată de news.ro.

Datele îngrijorătoare de vineri din economia SUA, combinate cu sentimentul deja afectat al pieţei, au provocat o scădere amplă a indicilor, fapt care a pus presiune şi asupra monedelor digitale.

Citește și: VIDEO Bill Gates spune că NFT-urile sunt „100% bazate pe o și mai mare teorie a prostiei”

Sentimentul consumatorilor ajuns la minime istorice şi datele privind inflaţia surprinzător de ridicată din economia SUA reprezintă motive de îngrijorare cu privire la un ciclu de înăsprire monetară agresivă din partea Rezervei Federale, spun analiştii.

”Aprecierea monedelor virtuale a coincis cu o perioadă de politică monetară relaxată fără precedent şi acest lucru nu este o coincidenţă. Beneficiarii acestui mediu economic au inclus Bitcoin şi alte criptomonede mai mici, care pierd teren puternic astăzi pe fondul unei schimbări în politica băncii centrale şi a accentuării aversiunii faţă de risc în rândul investitorilor”, adaugă ei.

Teoria conform căreia criptomonedele reprezintă o modalitate de protecţie a valorii împotriva inflaţiei, nefondată

Teoria conform căreia Bitcoin reprezintă o modalitate de protecţie a valorii împotriva inflaţiei, pe care fanii activelor digitale au încercat să o promoveze, se dovedeşte până acum a fi nefondată, iar oferta limitată de Bitcoin s-a dovedit a fi un argument insuficient pentru apreciere, spun analiştii.

Citește și: VIDEO „Liniuță” electrică: Tesla S Plaid vs Porsche Taycan Turbo S vs Lucid Air. Rezultat surpriză!

”Monedele digitale, ca active riscante similare cu acţiunile tehnologice, tind să se afle în primul rând al scăderilor atunci când sentimentul investitorilor se deteriorează. În acelaşi timp, ei pot obţine câştiguri puternice atunci când apetitul pentru risc se accentuează şi sentimentul se îmbunătăţeşte. Ca şi în cazul acţiunilor, evaluările activelor digitale sunt determinate în principal de lichiditatea pieţei şi de preţul banilor. Din vara lui 2020, primul factor era din abundenţă, în timp ce preţul capitalului era extrem de scăzut. Acum se inversează lucrurile într-un ritm accelerat”, relevă analiza.

Odată cu creşterea inflaţiei şi a incertitudinii, oportunităţile de investiţii pentru investitorii de retail se diminuează. Instituţiile financiare sunt conştiente de acest lucru şi pot renunţa la achiziţiile majore de monede digitale, până când se asigură că economia globală se îmbunătăţeşte.

Vânzările  provocate de sentimentul de panică din trecut au generat uneori oportunităţi pe piaţa monedelor virtuale.

Cu toate acestea, nu există evenimente la orizont care ar putea determina marii investitori să revină pe această piaţă în viitorul apropiat.

Inflaţia şi preţul banilor nu sunt totul

”Inflaţia şi preţul banilor nu sunt totul. Zilele recente au fost, de asemenea, pline de evenimente relevante pentru această piaţă. Industria se confruntă cu o scădere a încrederii faţă de activele digitale şi de serviciile financiare descentralizate promovate în 2021, independente de sistemul bancar. Prăbuşirea Luna a „semănat” incertitudine în rândul investitorilor, iar acest sentiment a fost alimentat recent de probleme cu reţeaua Ethereum, suspendarea retragerilor de la cea mai mare bursă de active digitale, Binance, şi blocarea retragerilor şi transferurilor la platforma financiară descentralizată Celsius. Platforma a oferit forme avansate de aşa-numitul „DeFi”, adică, printre altele, împrumuturi în criptomonede sau alte forme de credit. În acest moment, se pare că proiectul este în insolvenţă, iar asta înseamnă pierderi care se ridică la miliarde de dolari”, mai arată analiza.

Piaţa activelor digitale se teme de intervenţii şi de un audit mai larg din partea autorităţilor de reglementare, care ar putea expune fraude şi scheme piramidale financiare în spaţiul „DeFi”.

Îngrijorările investitorilor s-au accentuat şi în jurul celei de-a doua criptomonede ca mărime, Ethereum, a cărei transformare în versiunea foarte anticipată 2.0 a fost din nou amânată de dezvoltatori.

Toate acestea, combinate cu datele deloc îmbucurătoare din economie şi corecţiile ample ale indicilor bursieri au majorat nivelul ofertei pe piaţa monedelor digitale, provocând vânzări masive.

Criptomonedele sunt active extrem de volatile

”Bitcoin este un activ extrem de volatil, dar în ultimii 12 ani a oferit investitorilor profituri mult mai mari decât indicele S&P 500 sau acţiunile marilor companii de tehnologie. Piaţa monedelor virtuale este caracterizată  prin „reacţii exagerate”, iar fluctuaţiile preţurilor de câteva zeci de procente nu sunt neobişnuite pentru participanţii săi. Prezicerea unui minim pare acum extrem de dificilă, deoarece piaţa şi circumstanţele macroeconomice sunt incomparabile cu anii precedenţi. Bitcoin a scăzut sub media sa mobilă pe 200 de săptămâni aproape de pragul de 22.000 de dolari, ceea ce a dus la scăderi suplimentare de preţ cu zeci de procente în ciclurile precedente. Preţul Bitcoin a scăzut cu până la 85% în timpul recesiunilor, iar acest lucru ar însemna o scădere a preţului în apropiere de 10.000 dolari”, mai spun ei.

Catalizatorul unei astfel de mişcări ar putea fi posibilul colaps al monedei stabile Tether, a cărei capitalizare este de şapte ori mai mare decât Celsius şi ale cărei fundamente sunt la fel de discutabile.

„În acelaşi timp, situaţia nu este obligatoriu să se repete. În ciclurile anterioare, implicarea instituţiilor pe piaţa activelor digitale şi gradul de conştientizare generală a participanţilor pe piaţa monedelor digitale au fost reduse în comparaţie cu situaţia de astăzi. Cu toate acestea, dacă băncile centrale semnalează o abordare mai agresivă a politicii monetare şi incertitudinea de pe piaţa largă nu reuşeşte să găsească un catalizator pentru stabilizare, contextul ar putea declanşa perturbări suplimentare pe piaţa activelor digitale”, se menţionează în analiză.

Cu aproape 20 de ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autorităţi de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC şi KNF. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 pieţe importante din Europa, America Latină şi Asia, atrăgând peste 500.000 de investitori individuali. În 2021, XTB Group a primit licenţe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite şi Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house şi premiate la nivel global (xStation şi xStation Mobile), XTB Group oferă peste 5.400 de instrumente, inclusiv acţiuni cu deţinere, ETF-uri cu deţinere şi CFD-uri pe valută, indici, mărfuri, acţiuni, ETF-uri şi criptomonede. În plus, prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologii de vârf pentru instituţiile financiare din întreaga lume.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te