Ministrul Finanțelor a precizat că firmelor de stat și private nu le vor fi șterse datoriile, ci doar eșalonate, dar nu vor mai fi obligate să plătească penalități. Orlando Teodorovici a numit amnistia „restructurare financiară”, iar analiza în fiecare caz în parte ar urma să fie făcută de o bancă. „Banca va spune: tu ai nevoie de o eșalonare pe 5, 10, 15 ani. Nu se va șterge datoria, doar istoricul dobânzii și penalități acumulate”, a anunțat demnitarul. Ministrul Finanțelor a mai susținut că, în schimb, companiile care sunt la zi cu plățile vor fi recompensate.
Citește și: Statul poate deveni acţionar la companiile în insolvenţă
Ideea unei amnistii fiscale nu e nouă în actuala guvernare PSD-ALDE. Eugen Teodorovici a vorbit despre o astfel de ștergere de datorii încă din iulie. „E în lucru un mecanism. Vom discuta la nivelul coaliției și al guvernului despre amnistie”, a declarat ministrul, pe 6 iulie.
„Amnistia nu are prag. Se poate decide că dacă cel care are datorii la bugetul statului achită principalul, se pot șterge penalitățile și o parte din dobânzi”, a afirmat acesta, potrivit G4Media, făcând o comparație cu amnistia din 2015. Ministrul a refuzat atunci să dea detalii suplimentare.
Citește și Fost ministru PSD: OUG pentru amnistie va crea noi tensiuni sociale
Două săptămâni mai târziu, Eugen Teodorovici a revenit și a spus că amnistia va viza în principal companiile de stat cu datorii istorice, dând de înțeles că nu vor fi vizate și persoanele fizice.
„Plecăm de la companiile de stat. Sunt în marea lor parte cu mari datorii istorice și nu s-a decis în niciun fel. În discuțiile în anii trecuți cu FMI, ne-au întrebat de ce stăm cu toate aceste sume nerecuperabile în evidențele noastre. Ne-am gândit să schimbăm ceva, să le dăm o șansă să devină actori activi în piață. Este posibil să luăm o astfel de măsură. Dar dacă a doua zi ne găsim în aceeași situație, înseamnă că efortul nu a fost cel așteptat”, a declarat Teodorovici la Antena 3.
Eugen Teodorovici a evitat să explice dacă persoanele fizice vor beneficia de amnistie fiscală. „Măsura va fi dimensionată încât să fie respectate reglementările europene privind ajutorul de stat. Adică nu plecăm în ansablu să dăm o amnistie fiscală. O să avem o analiză, să vedem care categorii vor fi vizate”, a declarat ministrul pe 21 iulie.
Citește și DOCUMENT. Darius Vâlcov a mințit. În programul de guvernare nu există amnistia fiscală