Amenzi de 100.000 € dacă îți vinzi casa prea ieftin. Ce sumă trebuie să ceri pentru a nu fi anchetat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.03.2024 - 12:45
Ce se întâmplă dacă îți vinzi casa ieftin Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Cei mai mulți proprietari de case și apartamente încearcă să obțină un preț cât mai mare atunci când vând. Sunt însă și chilipiruri pe piața imobiliară. Însă sunt cazuri în care vânzarea acestora ascunde ceva ilegal.

SHARE

Pe piața imobiliară sunt puține proprietăți valoroase la prețuri foarte mici. Costul scăzut al unei case poate da de bănuit autorităților. 

Această situație poate fi considerată fraudă și se aplică amenzi. Trezoreria din Spania monitorizează toate mișcările de bani, iar vânzarea unei locuințe este o operațiune care presupune mii de euro pentru care trebuie plătite taxe.

Amenzi de 100.000 € dacă îți vinzi casa prea ieftin. Ce sumă trebuie să ceri pentru a nu fi anchetat

Lucrul obișnuit este când proprietarii vor să obțină cel mai mare preț posibil pentru locuința lor, dar sunt momente când doresc să- și doneze locuințele unui membru al familiei și aceasta este vândută la un preț simbolic, astfel încât să nu pară o donație și să evite plata unei taxe.  Aceasta este fraudă și se aplică amenzi. 

Citește și: Cât de ”sensibili” sunt locatarii unui bloc. ”Sunetul tusei derajează. Faceți ceva în privința asta”

Pentru Agenția de Stat de Administrare Fiscală (AEAT) din Spania, contează prețul de vânzare. Dacă acesta este cu mult sub valoarea de piață a imobilului, atunci instituția poate investiga operațiunea în căutarea unei posibile infracțiuni. Pentru asta proprietarul se va confrunta cu sancțiuni grele, mult mai mari decât taxa pe donație.

După cum explică portalul Idealista, atunci când se efectuează această operațiune, există de obicei două scenarii. Primul: și cel mai grav ar fi să livreze bani „la negru” , acțiune care este vizată de Legea generală a impozitelor.

A doua cale este legală: se semnează un contract de vânzare-cumpărare, și aici se influențează prețul locuinței și posibilitatea ca aceasta să fie investigată de Agenția Fiscală. În general, vânzările de locuințe sunt monitorizate de Trezorerie dacă operațiunea este considerată suspectă – și devine suspectă când prețul imobilului este mult sub valoarea sa de piață. Amenzile sunt, în funcție de procentul cu care prețurile imobilului e mai mic decât valoarea sa de pe piață. 

În general, vânzările de locuințe pot fi monitorizate de către Trezorerie dacă operațiunea este considerată suspectă de o infracțiune de spălare a banilor, și în cazurile în care se vinde prea ieftin, iar prețul este mult sub valoarea sa de piață, de exemplu, posibilă fraudă fiscală.

Citește și: Cât de ieftin e să îți cumperi apartament în București, faţă de alte capitale UE? Rezultat-surpriză

De pe portalul imobiliar clarifică că sancțiunile Agenției Fiscale variază în funcție de procentul în care prețul imobilului este mai mic decât valoarea de piață,  astfel încât: 

Dacă prețul de vânzare este mai mic de 10% din prețul real al locuinței , s-ar săvârși o infracțiune minoră, iar amenzile ar fi cuprinse între 1.000 și 10.000 de euro .

Dacă prețul de vânzare este mai mic de 5%, ar fi o abatere gravă, amenzile sunt mai mari, variind între 20.000 și 100.000 de euro și chiar pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani. 

Dacă presupunem că se vinde o locuință a cărei valoare de piață este de 150.000 de euro, la un preț cuprins între 7.500 și 15.000 de euro s-ar plăti amenzi între 1.000 și 10.000 de euro, iar dacă se face cu mai puțin de 7.500 de euro, sancțiunile de abaterile grave, adica de la 20.000 la 100.000 euro, scrie Noticias Trabajo.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te