Românii care au centrală de apartament vor plăti căldura degajată de conductele care le traversează apartamentul, chiar dacă le-au izolat sau nu.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniu Energiei a hotărât să-i pună pe toţi proprietarii la plata căldurii pe părţile comune, indiferent dacă şi-au izolat sau nu ţevile.
Ai centrală de apartament? Vezi cât plătești în plus la factură din cauza vecinilor
În luna martie a fost adoptat Ordinul nr. 7/ 2024 pentru aprobarea Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, scrie Gazeta de Sud.
Noile reglementări au intrat în vigoare începând cu 1 august 2024.
Prevederile se regăsesc deja într-un Ordin al ANRE și se vor aplica asociațiilor de proprietari care au repartitoare de costuri sau nu.
Citește și: Cum vrea Ungaria lui Orban să controleze facturile a peste 3.400.000 de români. Tranzacția e pe masa
„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”, se spune în art.15 din Regulament.
Citește și: Un nou sprijin financiar la pensie pentru plata facturilor. Unde te interesezi cum îl poți lua?
Foarte mulți români s-au debranșat de la sistemul centralizat al oraşului și și-au pus centrale de apartament. Unii și-au și izolat ţevile care le trec prin apartament.
Scopul izolării acestor conducte este acela de a reduce aproape spre zero consumul de căldură pe părţile comune şi implicit să scadă costurile.
Acum, aceste măsuri s-au dovedit a fi inutile. Toţi proprietarii vor plăti căldura comună.
Cum se calculează?
„Calculul pe parte comună se face în funcţie de cota -parte indiviză pentru toate apartamentele. După ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial a fost transmis către firmele autorizate. De la 1 august s-a schimbat modalitatea de calcul. Noi am anunţat asociaţiile de proprietari. Nu putem face în alt fel decât conform legislaţiei în vigoare”, a spus Mariela Florescu, reprezentant firmă de servicii de contorizare.
Cât vei plăti în plus?
Potrivit regulamentului ANRE, pentru blocurile situate în zona de temperatură rece, la un grad de deconectare de la sistemul centralizat între 0 și 40%, contribuția la cheltuielile comune este de 40% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 35% în noiembrie și martie și de 30% în decembrie, ianuarie și februarie.
La un grad de deconectare între 41 și 70%, procentele aferente cresc la 45%, 40% și 35%, iar la un grad de deconectare între 71 și 99%, procentele se majorează la 50%, 45% și 40%.
În cazul condominiilor aflate în zone cu temperatură caldă și temperată, cota de contribuție care se împarte la toți locatarii, indiferent de consum, este, pentru un grad de debranșare de 0-40%, de 45% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 40% în noiembrie și martie și de 35% în decembrie, ianuarie și februarie.
La un grad de debranșare între 41 și 70%, procentele aferente lunilor din an sunt de 50%, 45%, respectiv 40%, iar pentru un grad de deconectare între 71 și 99%, de 60%, 55% și 50%.