Un nou sprijin financiar la pensie pentru plata facturilor. Unde te interesezi cum îl poți lua?

DE Florentina Enache | Actualizat: 24.09.2024 - 16:33
Un nou sprijin financiar la pensie pentru plata facturilor. Unde te interesezi cum îl poți lua? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Un nou sprijin financiar la pensie pentru plata facturilor. Unde te interesezi cum îl poți lua? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Un nou sprijin financiar la pensie pentru plata facturilor în sezonul rece. Unde te interesezi cum îl poți lua?

SHARE

Primăria Municipiului Botoșani a anunțat că sprijină pensionarii cu situații financiare modeste și în acest sezon rece și că va acorda ajutoare pentru încălzirea locuinței.

„Chiar dacă pensiile acestora au crescut în urma recalculărilor, venitul mediu net lunar până la care se acordă această formă de sprijin este de 1.386 lei pentru fiecare persoană din familie și de 2.053 lei pentru o persoană singură, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 105 din 2 septembrie 2024”, a specificat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, conform infobt.ro.

Citește și: Ajutor la pensie: Când se alimentează cardul de energie pentru iarnă? Ce spune Ministerul de Finanțe

Pensionarii din alte orașe sau comune trebuie să se intereseze la primăriile aferente localităților în care trăiesc pentru a afla dacă vor beneficia de astfel de sprijin.

Ajutorul de încălzire pentru pensionari

Guvernul a aprobat ajutorul de încălzire pentru pensie și pentru românii cu venituri mici pentru perioada toamnă 2024 - iarna 2025. Sumele se dau în funcție de veniturile românilor și ale pensionarilor.

Pensionarii din România vor primi în continuare ajutorul de încălzire, chiar dacă pensiile lor au crescut, după recalculare. 

Aceștia trebuie să prezinte ultimul talon de pensie pe care l-au primit înainte de recalcularea din toamnă, pentru a beneficia de acest sprijin.

Citește și: Care pensionari iau sute de lei în plus la pensie ca ajutor de încălzire? Cum se dau banii

Ajutorul va fi acordat până la un venit mediu net lunar de 1386 lei în cazul unei familii, iar în cazul unei persoane singure, până la un venit de 2053 lei.

Cât este ajutorul de încălzire?

(1) Ajutorul se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat, după cum urmează:

a) în proporţie de 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;

c) în proporţie de 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei;

d) în proporţie de 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei;

Citește și: Care pensionari iau sute de lei în plus la pensie ca ajutor de încălzire? Cum se dau banii

e) în proporţie de 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei;

f) în proporţie de 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei;

g) în proporţie de 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1.040 lei;

h) în proporţie de 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1.040,1 lei şi 1.160 lei;

i) în proporţie de 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1.160,1 lei şi 1.280 lei;

j) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1.280,1 lei şi 1.386 lei;

k) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1.280,1 lei şi 2.053 lei.

(2) Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.

(3) Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de:

a) 250 lei/lună, pentru gaze naturale;

b) 500 lei/lună, pentru energie electrică;

c) 320 lei/lună, pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Care sunt condițiile de acordare pentru ajutorul de încălzire?

Ajutorul de încălzire se acordă:

- numai pentru un singur sistem de încălzire
- numai familiilor şi/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei
- numai pentru o singură locuinţă (pentru locuinţa de domiciliu sau de reşedinţă)
- numai titularului contractului/convenţiei individuale încheiat/încheiate cu furnizorul
- numai consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire, au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi au contracte valabile de furnizare a energiei electrice (în cazul solicitării ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică)

Când se alimentează cardul de energie pentru iarnă?

Când se alimentează cardul de energie pentru iarnă? Ce spune Ministerul de Finanțe? Este una din cele mai dese întrebări care se pun mai ales pe forumurilro de discuție ale pensionarilor. Newsweek a cerut explicații, dar lucrurile sunt complicate.

Pensie sub 2.200 de lei? Teoretic, ar trebui ca acești pensionari, în jur de 2.000.000, să primească bani pe cardul de energie (sau voucherul de energie). 

Cardul de energie este în posesia pensionarilor, dar ei nu știu dacă vor primi banii atât de necesari încălzirii locuințelor pe timp de iarnă.

Pensionarii au primit iarna trecută 1.400 de lei în două tranșe. Prima, în lunile noiembrie - decembrie 2023, iar alți 700 de lei în perioada ianuarie-fenbruarie 2024.

În urmă cu 3 săptămâni, Newsweek România a cerut Ministerului de Finațe să răspundă o întrebare banală:

Având in vedere că în mediul online există informații contradictorii legate de acordarea sau nu a cardurilor de energie, vă rog să îmi comunicați dacă acestea se mai alimenentează în iarna anului 2024 și în anul 2025? În ce perioadă și în ce cuantum?

Inițial, Ministerul ne-a comunicat că a înregistrat cererea. Ulterior, a revenit cu „un răspuns intermediar”, susținând că se mai lucrează la răspuns. 

Faptul că vorbim de o întrebare concretă, iar Ministerul de Finanțe NU are un răspuns nici după 3 săptămâni înseamnă un singur lucru: Decizia este de a NU alimenta cardurile cu energie. Totuși, Ministerul lasă o portiță deschisă și nu oferă, deocamdată, un răspuns tranșant.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te