ANRE a schimbat formula de calcul privind repartizarea consumului de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii repartitoarelor, printr-un ordin emis în primăvara lui 2024, care, practiv, a intrat în vigoare din octombrie 2024, prima lună din iarna 2024/2025 în care sistemele centralizate de termoficare au început să funcționeze.
Citește și: Cum te ajută cifrele de pe robineții termostatați ai caloriferelor să reduci factura la căldură?
ABERAȚIE Ai centrală în bloc cu repartitoare? Plătești 50% din factura la căldură de la termoficare
Potrivit ordinului ANRE din primăvara lui 2024, toate apartamentele dintr-un bloc, inclusiv cele care au centrală termică poprie, trebuie să plătească o cotă comună de 50% din factura de energie a blocului pentru țevile care trec apartament și spațiile comune.
„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET (sistemul centralizat – n.r.) sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”, se arată în ordinul ANRE.
Citește și: Adio calorifere. Invenția care revoluționează încălzirea locuințelor, cu economii de 90% în facturi
Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, spune că noua formulă de calcul pentru căldura de la termoficare e o aberație.
„A venit prima factură de căldură! Prima aberație a iernii în blocurile cu repartitoare: jumătate din factura pe bloc o plătesc toți, atât conectații, cât și deconectații (cei cu centrală proprie).
Este o aberație colosală. Nu ai cum să ai parte comună 50% din factura totală.
Nu înțeleg cum au ajuns la acea formulă.
Cota comună ar trebui să fie maximum 10%.
Vă fac un calcul: de exemplu un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, pe scară sunt 8 calorifere, câte unul la fiecare etaj, iar în apartamente sunt câte 3 calorifere, să zicem, deci 120 de calorifere.
Ar veni 128 de calorifere în total în bloc, din care 8 sunt la comun.
Cum să ajungă partea comună 50%?”, a explicat Radu Opaina, pe pagina sa de Facebook.