7.500.000.000 de lei. Profit net-record al sistemului bancar din România. Ce lipseşte băncilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.08.2024 - 09:46
7.500.000.000 de lei. Profit net-record al sistemului bancar din România. Ce lipseşte băncilor - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
7.500.000.000 de lei. Profit net-record al sistemului bancar din România. Ce lipseşte băncilor - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

7.500.000.000 de lei. Profit net-record al sistemului bancar din România. Ce lipseşte băncilor. Profitul consolidat net al sistemului bancar din România a crescut cu circa o zecime, în primul semestru.

SHARE

7.500.000.000 de lei. Profit net-record al sistemului bancar din România. Ce lipseşte băncilor. Profitul consolidat net al sistemului bancar din România a crescut cu circa o zecime, în primul semestru din anul 2024.

Cifrele sunt comparative cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, depășind inflația. Profitabilitatea se menține ridicată în context istoric, la peste 20%, chiar dacă a scăzut ușor calitatea activelor.

7.500.000.000 de lei. Profit net-record al sistemului bancar din România. Ce lipseşte băncilor

Băncile au încheiat primele șase luni din 2024 cu un profit net consolidat de peste 7,5 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă de anul trecut.

Este un nou rezultat record pentru bănci, cel puțin din punct de vedere nominal. Profitul trimestrial s-a menținut ridicat, la aproape 3,8 miliarde de lei în trimestrul al doilea, nivel similar celui din primul trimestru, respectiv cu o zecime peste rezultatul înregistrat în aprilie-iunie 2023.

Dinamica reală a profitului este de circa 5,5%, în condițiile unei inflații anuale de 4,9% în iunie. Rata de creștere a profitului este însă într-o încetinire vizibilă față de cea din 2021-2023. Spre exemplu, în iunie 2023, profitul net creștea la 6 luni cu 44%, în contextul unei inflații ridicate.

Citeşte şi: Tot la saltea, nu la bancă. Românii, cei mai neîncrezători în bănci din Europa de est şi centrală

Exprimat în euro, rezultatul la șase luni din acest an a trecut de 1,5 miliarde de euro, cam cât obțineau băncile pe un întreg an, în perioada anilor 2019-2021.

Randamentul capitalurilor a crescut ușor față de primul trimestru, la 20,15%, de la 19,77%, și a revenit practic la nivelul de la finele anului trecut.

Profitabilitatea băncilor este mai ridicată decât era înainte de criza financiară și economică, începută în toamna anului 2008. Atunci, nivelul ROE a fost cel mai mult la 19,4%, conform Profit.ro.

Citeşte şi: Care sunt cele 5 bănci la care banii depuşi fac din nou pui, după ani de zile de secetă

Ceea ce lipseşte însă băncilor, oricât de mare ar fi profitul, în România, este folosirea banilor aşa cum şi-ar dori. Cum se exprimă actanţii din sistemul bancar, "banii lăcăresc".

Aceasta înseamnă că băncile au un disponibil financiar foarte mare, pe care nu au în ce să-l investească. Felul cel mai important în care instituţiile bancare fac investiţii este creditarea.

Mediul de business şi piaţa persoanelor fizice din România nu are prosperitatea necesară pentru a fi eligibilă pentru creditare şi atunci băncile au bani, pe care nu îi pot investi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te