28 miliarde, pierdere într-o zi pentru o firmă de cripto. Patronul dădea politicienilor un miliard $

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.11.2022 - 11:23
Tony Blair, Bill Clinton și patronul companiei de cripto falimentară - FOTO: Twitter

Platforma de tranzacţionare a criptomonedelor FTX, aflată în dificultate, a depus o cerere de faliment în SUA, solicitând protecţia instanţei în timp ce caută o modalitate de a returna banii utilizatorilor,

SHARE

Directorul ei general, Sam Bankman-Fried, a demisionat, în ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari prăbuşiri din această industrie, relatează Reuters și news.ro.

Acest demers încheie o săptămână foarte agitată pentru FTX, după ce clienţii s-au grăbit să-şi retragă fondurile, în urma apariţiei unor zvonuri potrivit cărora FTX şi alte firme conduse de Sam Bankman-Fried se află pe un teren financiar şubred.

S-a prăbuși către faliment

Compania a valorat la vârful ei 32 de miliarde de dolari. În numai câteva zile, investitorii au cerut retrageri de 6 miliarde $, potrivit cnbc.com. 

Directorul companiei Bankman-Fried a fondat Alameda în 2017, profitând foarte mult din strategiile de tranzacționare prin arbitraj înainte de a înființa FTX în 2019. Profitul său a început să crească în 2020, deoarece a fost prezentat drept un „salvator criptografic”.

FTX a crescut treptat până la începutul anului 2021, dar profilul său și volumul de tranzacționare s-au accelerat semnificativ pe măsură ce compania a început să atragă publicul prin sport și alianțe cu celebrități. În câteva luni, FTX a sponsorizat arena Miami Heat într-o afacere ce se întinde pe 19 ani și cu o valoare de 135 de milioane de dolari, precum și clubul de esports Team SoloMid într-o înțelegere de 10 ani și 210 de milioane de dolari.

Sportivi-vedete precum Tom Brady, Steph Curry și Naomi Osaka s-au alăturat, apărând în reclame FTX și susținând cripto-ul. A existat o reclamă pentru Super Bowl de la FTX din acest an, cu comediantul Larry David.

Citește și: Constructorii auto, despre normele Euro 7: Beneficiul, marginal. Prețurile mașinilor vor „bubui”

Pe parcurs, firma a strâns uriașe rezerve de numerar de la investitori: 1 miliard de dolari în iulie 2021, alte 421 de milioane de dolari în octombrie 2021 și 400 de milioane de dolari în ianuarie trecut. FTX a fost evaluat la 32 de miliarde de dolari la cea mai recentă majorare din ianuarie.

Miliardarul ce a pierdut tot

Patronul FTX și directorul ei, miliardarul american Sam Bankman-Fried, în vârstă de numai 30 de ani, era considerat unul dintre cei mai bogaţi şi mai influenţi antreprenori din lumea criptomonedelor. Este unul dintre principalii donatori din campania Partidului Democrat din SUA, cu zeci de milioane de dolari donați. El şi-a pierdut într-o singură zi 94% din averea.

Citește și: FOTO Filipineza crescută în sărăcie, milionară în SUA. Câștiga 180.000 de dolari pe noapte în Vegas

Firma de tranzacţionare a lui Bankman-Fried, Alameda Research, a cerut, de asemenea, protecţia falimentului. Surse citate de Reuters au declarat că aceasta a fost parţial în spatele problemelor FTX şi se pare că datorează FTX aproximativ 10 miliarde de dolari.

Bankman-Fried a mai spus că ar putea cheltui până la 1 miliard de dolari pe donații politice în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024, potrivit decrypto.ro

Directorul general al FTX, Sam Bankman-Fried, a dispărut din Bloomberg Billionaires Index, după ce averea sa personală estimată s-a prăbușit cu aproape 94%, ajungând la 991,5 milioane de dolari într-o singură zi.

Directorul general al Binance, Changpeng "CZ" Zhao, a anunțat marți că a încheiat un acord provizoriu pentru a achiziționa FTX, după ce au crescut îngrijorările legate de aparenta insolvență a bursei cu sediul în Bahamas, ceea ce a dus la o încetinire a retragerilor și la o cădere liberă a prețului token-ului nativ al FTX.

Directorul executiv al FTX a pierdut aproximativ 14,6 miliarde de dolari - aproape 94% din averea sa totală - potrivit Bloomberg Billionaire Index.

 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te