2023, anul reluarii trendului ascendent al piețelor. Sau nu?

DE Adrian Costin | Actualizat: 17.07.2023 - 13:26
Imagine cu caracter iulustrativ Foto: AI

Investitorii sunt obișnuiți cu faptul că bursa are uneori evoluții imprevizibile și o parte din estimările lor sunt contrazise de realitate, dar parcă anul 2023 a fost cu totul ieșit din comun.

SHARE

Articol susținut de Investimental

Și am putea spune, fără să greșim,într-un sens pozitiv, pentru că premizele pentru acest an nu erau, cel puțin din punct de vedere economic deloc bune.

Majoritatea covârșitoare a analiștilor, investitorilor și oamenilor de business estimau aproape la unison o recesiune iminentă în Statele Unite pentru prima parte a acestui an și o scădere cel puțin semnificativă a burselor.

Dar iată ca la jumătatea acestui an recesiunea întârzie să apară, consumul rămâne puternic, iar piața forței de muncă este într-o situație de invidiat, cu șomajul la minime și cu companiile americane interesate să angajeze personal mai degrabă decât să-l disponibilizeze.

Iar despre burse ce să mai spunem. În locul unor scăderi de 15-20%, așa cum erau estimările multor analiști, înregistrăm o creștere de peste 15% a S&P500, cel mai relevant indice bursier american.

Ca să vorbim ceva mai tehnic, indicele american a intrat încă din iunie în zona de bull market, adică înregistra o creștere de peste 20% din minimele atinse anul trecut.

Evident este doar un criteriu rigid care nu ne spune ce se va întâmpla cu indicele și cu bursa americană în general în perioada următoare, dar ne arată cât de eronate au fost așteptările de la începutul anului.

Dacă despre prima parte a anului ne-am lămurit, haideți să identificăm câteva elemente care ar putea seta direcția pieței americane, și nu numai, în următoarele luni.

Să vorbim prima dată de FED, căci deciziile băncii centrale au impact puternic asupra bursei americane, iar ciclul de creștere al dobânzilor a fost unul agresiv și rapid. În primul rând, ar fi de spus că el se apropie de final.

Peste 2 săptămâni șansele ca să asistăm la o nouă creștere a dobânzii, în range-ul 5,25%-5,5%, sunt de peste 90%, conform CME FEDWath Tool.

Dar aceasta poate fi ultima creștere din ciclul actual. Iar, pe acest fond, percepția generală a pieței din perspectiva politicii monetare este una pozitivă pentru că pe termen mediu așteptarea este de menținere a nivelului dobânzilor și poate chiar de scădere, dacă economia va da semnale de gripare. 

Dar cu economia Statelor Unite ce se va întâmpla în acest context al unor dobânzi ridicate? În mod firesc, dobânzile mai ridicate conduc la o scădere a creditării și, în mod indirect, a economiei, prin scăderea consumului, dar și a investițiilor realizate de companii.

Anul acesta ne-a arătat însă că regula nu se respectă tot timpul, astfel că am asistat la menținerea unui nivel ridicat al consumului, parțial ca urmare a economiilor făcute de populație în perioada pandemiei și parțial ca urmare a creșterilor salariale din economia americană.

Iar în ceea ce privește companiile, acestea nu au adoptat în mod generalizat strategii restrictive de restrângere a activității, ci în multe situații, dimpotrivă, au angajat personal pentru a se extinde.

Și au făcut investiții, multe dintre ele în tehnologie, fiind conștienți că impactul în societate și economie al tehnologiei și în special a componentei ce ține de inteligența artificială va fi unul major și ireversibil.  

Și este de așteptat să nu asistăm la schimbări majore de strategie ale corporațiilor americane, ci dimpotrivă, ca tendința să continue și chiar să se intensifice în lunile și anii următori. 

Dacă din zona de politică monetară și a economiei reale influența asupra burselor pare a fi în perioada următoare mai degrabă pozitivă, oare ce se poate spune de sectorul financiar bancar american și cel european, în condițiile în care 3 bănci regionale din Statele Unite, dintre cele mai importante, și una de anvergură din Eleția (Credit Suisse) au fost forțate să-și închidă activitatea sau să fie preluate?

Fără a avea pretenția că putem citi viitorul, și aici pare că lucrurile sunt sub control, statul american și cel elvețian intervenind rapid și în forță, întocmai ca un pompier experimentat, reușind să stingă un incendiu care putea căpăta proporții globale.

E adevărat că au fost ajutați de doi coloși, respectiv JP Morgan (a preluat First Republic Bank) și UBS (a preluat Credit Suisse), care au pus și ei umărul la restabilirea încrederii în sistemul financiar global.

Nu mai rămâne să spunem decât că băncile mari americane au trecut fără probleme de testele de stres de la jumătatea acestui an, ca să concluzionăm că a fost pus pentru moment capacul pe oala încinsă iar sistemul financiar american și european iar riscul de a da pe foc în perioada următoare s-a redus semnificativ.

Evident că nu știm care va fi evoluția de facto a burselor în următoarele luni și ani, dar tabloul general este unul cu tușe mai calde decât anul trecut, iar direcția luată de bursele importante la nivel global nu pare a fi întâmplătoarte. Altfel, ar fi surprinzător să nu asistăm și la corecții de parcurs ale piețelor, poate chiar și în perioada următoare, pentru că în mod necesar orice trend de creștere nu este continuu, ci el este întrerupt din timp în timp și de evoluții nefavorabile.

------ 

Luna aceasta vei avea acces la tot ce înseamnă Investimental, primul broker autorizat pe bursa din România din ultimii 14 ani. Până atunci, dacă vrei sa citești astfel de materiale, te invităm să te abonezi la newsletterul Investimental.

Nu credem în ceasuri rele, credem în oportunități de învățare și creștere așa că, în fiecare marți, îți trimitem ultimele știri și evenimente de pe piața bursieră și le punem în context.

Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
 
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te