1.200 lei/lună factura la curent, la un apartament de 2 camere. Regularizarea: 13.000 lei

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.10.2022 - 10:20
Contoar energie electrică / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Necesarul de energie pentru încălzire anuală (kWh) și costul lunar al energiei electrice pentru încălzire. / Foto: asociatiaenergiainteligenta.ro
Necesarul energie pentru apă caldă (kWh) și costul lunar al energiei electrice pentru încălzire apă caldă. / Foto: asociatiaenergiainteligenta.ro
Necesarul de energie pentru apă caldă (kWh) și costul lunar al energiei electrice exceptând costurile cu energia pentru a produce căldură. / Foto: asociatiaenergiainteligenta.ro
Costul mediu lunar cu încălzirea și energia electrică în anul 2021. / Foto: asociatiaenergiainteligenta.ro

În condițiile tarifelor actuale la curent, salariul minim net pe economie pe un an de zile va ajunge doar pentru a achita factura unui apartament de 2 camere care va veni la energie electrică după regularizarea din februarie 2023, dacă utilizați radiatoare sau boilere.

SHARE

OUG 119 condamnă locatarii blocurilor care nu au sau vor rămâne fără energie termică. Aceștia sunt puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023, care poate însuma 12 salarii minime nete pe economie.

Adică, o persoană singură care locuiește într un apartament de 2 camere ar trebui să achite contravaloarea salariului minim net pe 12 luni doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023, conform calculelor asociatiaenergiainteligenta.ro

Salariul minim brut pe economie în 2022 este de 2.250 de lei în România, iar salariul minim net pe economie, ce primește angajatul „în mână” ajunge la 1.524 de lei, după plata contribuțiilor. 

Citește și: Britanicii se pregătesc pentru iarnă. Vânzările de izmene, haine groase și pături au explodat

Cum există multe orașe în România, inclusiv Capitala, unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și este foarte posibil să nu funcționeze în parametri în această iarnă, specialiștii asociatiaenergiainteligenta.ro au realizat o simulare a situației în care locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatore și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră. 

Necesarul de energie pentru încălzire anuală (kWh) și costul lunar al energiei electrice pentru încălzire

Citește și: FOTO O jucătoare de volei de 22 de ani face „de 50 de ori mai mulți bani” online decât din sport

Necesarul de energie pentru apă caldă (kWh) și costul lunar al energiei electrice pentru încălzire apă caldă

Necesarul de energie pentru apă caldă (kWh) și costul lunar al energiei electrice exceptând costurile cu energia pentru a produce căldură

Costul mediu lunar cu încălzirea și energia electrică în anul 2021 (prețul Gcal din București) și costul cu energia electrică, inclusiv pentru încălzire și ACM, medie lunară în iarna 2022

La aceste costuri se vor adăuga regularizările, care se vor face la energia electrică în februarie 2023.

Această regularizare va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

a) Regularizare calculată pentru 12 luni:

Apartament cu 2 camere  – 13.566 lei

Apartament cu 3 camere – 17.917 lei

Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

b) Regularizate calculată doar pentru lunile noiembrie – decembrie 2022, pentru încălzire electrică și preparare apa calda

Apartament cu 2 camere  – 6.528 lei

Apartament cu 3 camere – 8.636 lei

Apartament cu 4 camere – 10.676 lei

Orașele unde factura la încălzire e 1.000 lei/lună pentru 2 camere la bloc

Aproximativ 1,1 milioane de apartamente din România mai sunt racordate în momentul de față la sisteme de încălzire centralizată, din care aproape jumătate în București. Două municipii din sudul țării conduc detașat în top-ul celei mai scumpe gigacalorii.

Costul căldurii și al apei calde în sistemele centralizate diferă de la un oraș la altul, în funcție de prețul gigacaloriei produse în localitate și de nivelul subvenției acordate de primărie.

Conform specialiștilor, pentru apă caldă și căldură, un apartament de două care consumă aproximativ 6-7 gigacalorii pe iarnă (noiembrie-martie). 

În prezent, municipiile mari din România cu cele mai mari facturi la căldură sunt Constanța și Craiova. 

La Constanța, de la 1 iulie 2022, gigacaloria costă, fără subvenții, 1.326,03. Cu subvenție, constănțenii vor plăti iarna aceasta 482,55/gigacalorie. Ceea ce înseamnă că, în lunile de iarnă plină, cu un consum mediu estimat la 2 gigacalorii/lună, pentru un apartament de 2 camere factura la încălzire ar putea ajunge și la 1.000 de lei pe lună la Constanța.

Citește și: Prima tentativă de fraudă din fonduri PNRR. Banii trebuiau folosiți pentru construirea unui spital

„În ianuarie 2022, un apartament de 41 mp a plătit 490 de lei pentru încălzire. Pentru următorul sezon acest preţ va fi dublu sau poate chiar mai mult. Cu subvenţia de la primărie, probabil că va fi puţin peste 1.000 de lei”, a declarat un administrator de bloc din Constanța.

„Mai oprim un calorifer. Punem căciula în cap (...) Ce să chivernisim, ce să strângem?”, a adăugat acesta, potrivit dobrogea.tv.

La Craiova, prețul gigacaloriei este de 702 lei, iar populația va plăti 499 de lei/gigacalorie, restul tarifului fiind subvenționat de primărie. Prin urmare, cu un consum mediu estimat la 2 gigacalorii/lună, pentru un apartament de 2 camere factura la încălzire ar putea ajunge și aici la circa 1.000 de lei pe lună.

Citește și: VIDEO În caz de atac nuclear, sub Catedrala Mântuirii Neamului se află 4 adăposturi antiatomice

Prețul actual al gigacaloriei în București este de 980 de lei. Din acești 980 de lei, consumatorii plătesc 280 de lei. Prin urmare, cu un consum mediu estimat la 2 gigacalorii/lună, pentru un apartament de 2 camere factura la încălzire ar putea ajunge în jur de 550 de lei pe lună.

La Arad, gigacaloria costă 1.156 de lei, iar populația plătește 398 de lei. Prin urmare, cu un consum mediu estimat la 2 gigacalorii/lună, pentru un apartament de 2 camere factura la încălzire ajunge aproximativ 800 de lei. 

La Iași, prețul achitat de populație pentru o gicacalorie este de 240 de lei, așa că, după aceeași „formulă”, factura la încălzire poate ajunge la circa 480 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te