Locuitorii din zonă au organizat un marş în zona retrocedată, purtând pancarte cu mesajele: "Vrem copaci, nu clădiri", "Stop tăierilor", "Titanii rămân fără plămâni", "Park Crime Scene", "Ecocid", potrivit Agerpres.
De asemenea, participanţii au scandat: "IOR e parcul meu, să rămână parc mereu!", "Stop defrişare!", "Nu cedăm Parcul IOR!", "Vrem parc, nu betoane!".
Organizatorii au anunţat că petiţia prin care cer autorităţilor "să creeze un plan de reîntregire pentru Parcul IOR şi să oprească degradarea premeditată" a zonei retrocedate a strâns 10.000 de semnături.
1.000 de oameni în stradă pentru a salva Parcul IOR
Participanţii au fost încurajaţi să împărtăşească, la megafon, amintiri legate de parc. Au fost îndemnaţi să ridice mâna cei care au făcut baie în lacul din zonă şi cei care cunosc parcul de 20, 30 sau 50 de ani.
Citește și: De ce a ajuns Bansko –„Poiana“ bulgarilor, peste toate stațiunile de schi din România la un loc
"Aici au învăţat şi să înoate, şi să schieze, şi să se dea cu bicicleta. Este inadmisibil. Uitaţi-vă câte blocuri sunt în jur. Unde se duc oamenii aceştia? Eu aici locuiesc, dar aleea de lângă lac este supraîncărcată. Nu ai loc unde să te mişti. Deci, parcul acesta trebuie să rămână al nostru, este al nostru", le-a spus o femeie celor prezenţi.
Citește și: O româncă a câștigat aurul la Campionatul European de lupte Under-23: Determinarea, atuul sportivei
"Cei care veniţi des pe aici ştiţi că acum câteva săptămâni, dacă te uitai în direcţia aceea, nu vedeai parterul magazinului Titan. Din păcate, au tăiat sute de copaci. Şi mai vechi, şi mai tineri. Este o lipsă de respect. (...) Nu se poate să mai fim luaţi de fraieri. Acum zece ani ne-am mobilizat, am strâns semnături şi ni s-a spus: 'Staţi liniştiţi, că se rezolvă'. Din păcate, vedem ce s-a rezolvat. Îi rugăm pe reprezentanţii tuturor partidelor, de la sector, de la Capitală, să se aşeze la masă şi să rezolve problema", a spus un alt participant.
Unul dintre vorbitori a atras atenţia asupra faptului că în Bucureşti există 7,5 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, deşi media recomandată este 50 de metri pătraţi, iar Uniunea Europeană a cerut Capitalei să ajungă la un minim de 26 de metri pătraţi până în 2013.
1.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a salva Parcul IOR
"Este incredibil că, în contextul în care avem un infringement cu UE, totuşi primăriile retrocedează zone imense din parcuri. Nu se întâmplă doar în Parcul IOR. Parcul Verdi, Parcul Bordei, Parcul Tineretului - peste tot se construieşte la greu", a spus el.
Unul dintre membrii grupului de iniţiativă civică a declarat că marşul este menit să demonstreze politicienilor că oamenii îşi doresc oprirea "defrişărilor ilegale care au loc de două-trei luni încoace". El a menţionat că membrii grupului de iniţiativă civică au transmis petiţii Gărzii de Mediu, au anunţat Poliţia Locală, dar că tăierile de copaci au continuat, chiar dacă s-au dat amenzi.
"Vrem să le demonstrăm celor care se află la putere că oamenilor le pasă de această zonă şi că trebuie acţionat. Să aibă grijă de acest parc, astfel încât să rămână verde. Nu să se transforme într-un bâlci şi un loc pentru distracţii. (...) În ultimele două luni am observat mult mai multe defrişări. În fiecare zi am sunat poliţia, am încercat să îi oprim. Poliţia doar vine, constată faptul că s-au tăiat copaci, dă o amendă modică de 20 şi ceva de lei pe copac tăiat. Şi ei îşi continuă operaţiunea, adică nu se opresc din tăiat, chiar dacă vine poliţia. (...) Am văzut poze, că vin maşini noaptea, pe la 01,00 - 02,00 şi se încarcă lemnele care sunt tăiate în cursul zilei", a susţinut el.