VIDEO. Castor, filmat pe un afluent al Mureșului. Specia dispăruse din România de două secole

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.07.2020 - 14:45

Un scurt film video a fost realizat pe râul Cugir în apropiere de vărsarea acestuia în râul Mureș. Materialul este rar prin faptul că surprinde un castor, care face parte dintr-o specie ce dispăruse din România o perioadă lungă de timp.

SHARE

Locul unde a fost realizată filmarea se află în județul Alba în apropierea locului unde râul Cugir se varsă în rîul Mureș.

În 2014, WWF (World Wide Fund for Nature), care monitoriza aceste animale, făcea un anunț extraordinar: castorii au revenit în Delta Dunării. Cei de la WWF au publicat și imagini cu castorii din Delta, suprinși de camerele de supraveghere în vreme ce-și construiesc vizuinele.

 „Primele clipuri video obținute în urma acțiunii de monitorizare confirmă încă o dată prezența castorului în Delta Dunării, după o absență de aproape 200 de ani din România. Imaginile au fost obținute de la cinci camere cu infraroșu amplasate în zona unde trăieste familia de castori, în complexul lacustru Somova - Parches.”

Prin filmarea pe care o prezentăm, în exclusivitate, există dovada că aceste animale trăiesc, azi, și în Mureș, la 500 de kilometri de locul unde au fost semnalate initial.

Laurențiu Ciornei, cercetător la Centrul de Biodiversitate al Academiei Române, a explicat pentru Newsweek România că „de vreo 5-6 ani, castorul (castor fiber în latină) s-a reîntors în țara cu cea mai mare biodiversitate din UE. Castorul a fost ținut departe de România o lungă perioadă de vreme. A fost ținut departe de oamenii lui Ceaușescu care l-au prigonit atunci când au amenajat majoritatea albiilor de râuri și pârâuri”.

Brebul (Castor fiber), spus și castor european sau castor euroasiatic, este un animal rozător semiacvatic (cel mai mare din Europa și Asia), înrudit cu castorul nord-american (Castor canadensis). A fost vânat pentru blană și castoreum până aproape de exterminare; în 1900 mai existau circa 1.200 de exemplare în opt populații relicte din Europa și Asia.

Castorul construiește baraje pe cursul apelor medii sau mici, din ramuri, nuiele, pietre, mâl și alte elemente vegetale, ridicând astfel nivelul apei, pentru a se proteja de prădători și a-și extinde teritoriul. Este un semn incredibil de bun pentru biodiversitate!

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.