Tudor Chirilă, revoltat: Piscina publică unde înota Regele Mihai, în paragină. Esca: Am fost acolo

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.11.2022 - 16:14
Piscona Lido - Foto: b365
Piscona Lido - Foto: Fb

Tudor Chirilă nu este doar un cântăreț sau jurat la emisiunea „Vocea României”, ci și un activist care ia poziție în legătură cu diverse lucruri care nu sunt în regulă în societate. El a vorbit, de curând, despre un monument istoric lăsat în paragină.

SHARE

„Fosta piscina Lido inaugurata in 1930 e lasata in paragina. Sa ai o asemenea bijuterie arhitectonica si sa nu accesezi fonduri europene ca s-o redai patrimoniului bucurestean echivaleaza cu prostia sau ignoranta. Asta ar putea fi unul din punctele turistice de forta in Bucuresti. Da, na, educatia “nouveau riche”, a scris Chirilă pe FB.

Andreea Esca i-a răspuns că a fost și ea cu piscina Lido cu părinții ei, iar Chirilă i-a răspuns că a făcut același lucru.

În anul 1930, în iunie, într-o vară călduță și tihnită, cum erau odată verile din București, se deschidea cu mare pompă “Bazinul cu valuri maritime” de la Palatul Lido de pe Magheru, în inima Micului Paris. Evenimentul a fost senzația acelei veri. “Lido, cea mai frumoasă podoabă a Bucureștiului”, titrau ziarele timpului. În bazinul de 500 de mp, “căptușit cu gresie albă și albastră” a învățat Regele Mihai să înoate la vârsta de 11 ani, și tot acolo cocoanele vremii au apărut în costume de baie, pentru prima dată în istoria neamului nostru pudic.

Citește și: Românul care a înconjurat pământul în opinci. Jefuit, după 100.000 de km. Povestea spusă chiar de el

Concursuri internaționale de “Miss Austria” și “Miss Serbia”, cu fete care se aruncau în “valuri maritime”, în costume de baie Jantzen. Competiții de înot și de sărituri, concerte de jazz permanente, dineuri, ceaiuri dansante, “îmbăieri de seară”, dans, cină la lumina lumânărilor, terasă deschisă și noaptea. Palatul “Lido” cu piscina lui art-deco însemna pentru Bucureștiul interbelic simbolul suprem al vieții mondene, moderne, o viață dezinhibată, în ton cu moda occidentală, scrie b365

Citește și: Arena Națională: 4,5 milioane € cheltuieli/an. Romprest, acuzată de 1 miliard prejudiciu, face curat

Praful s-a ales după Revoluție

Bazinul avea o suprafață de 500 de mp și era căptușit cu gresie albastră și albă. Mașina pentru produs valuri, cât și toate instalațiile bazinului, au fost recondiționate și îmbunătățite (..) Fundalul ștrandului a fost amenajat pentru proiecție prin instalarea unui ecran rulant, camera operatorului funcționează la etajul 1 al hotelului”, scria Revista “Arhitectura”, în anul 1958, cu prilejul restaurării bazinului.

În anul 1989, apa din bazin s-a murdărit brusc prin privatizarea Hotelului Lido și a piscinei, apoi au urmat procesele și de Bazin s-a ales praful. Astăzi mai vedem doar urmele unei lucrări utilitare în stil art-deco, de o mare frumusețe. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te