Recunoașteți personajul? Actor de comedie moare în azil în Germania. L-a debutat pe Puiu Călinescu

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.08.2024 - 08:58
Recunoașteți personajul? Actorul Mircea Crișan moare în Germania. L-a debutat pe Puiu Călinescu - Foto: FB / Studiourile Buftea
Recunoașteți personajul? Actorul Mircea Crișan moare în Germania. L-a debutat pe Puiu Călinescu - Foto: FB / Studiourile Buftea

Recunoașteți personajul? Un actor de comedie moare în azil în Germania. L-a debutat pe Puiu Călinescu în anii 50 într-un film în care au jucat împreună. Va deveni indezirabil în România.

SHARE

Probabil unul din cei mai mari actori de comedie ai României a fost Puiu Călinescu. Acesta este renumit pentru umorul lui incredibil și involuntar fiind iubit mai ales după seria Brigada Diverse.

Citește și: Recunoașteți personajul? „Ispita” lui Adrian Păduraru în „Declarație de dragoste”. Ce dramă a trăit?

Recunoașteți personajul? Actor de comedie moare în azil în Germania. L-a debutat pe Puiu Călinescu

Puțini știu că Puiu Călinescu a debutat în cinematografie sub bagheta și alături de un alt foarte mare actor de comedie. În anii 50 Mircea Crișan era scenograful filmului „Ilie merge în luna de miere”. 

Mircea Crișan joacă mai multe scene alături de Călinescu. În cea de mai sus, este surprins un moment în curtea Studiourilor Buftea, aflate in plină construcție. In stanga actorul Mircea Crișan. In spate se observa corpul “L” care era la roșu. Pe perete e și o lozincă, “trăiască a 36-a aniversare a marei revolutii socialiste victorioase”.

Citește și: Adrian refuză continuarea poveștii de iubire cu Teodora Mareș. Eram puștan. Se regăsesc, după 30 ani

Filmul în care a debutat Puiu Călinescu, alături de Mircea Crișan

lie merge in luna de miere - 1955

Pelicula marchează debutul in cinematografie al actorului Puiu Călinescu.
46 min. - Comedie Scurtmetraj - AG - 02.04.1956
Regie: Ion Rodan
Scenariu: Mircea Crișan, Alexandru Andy
Actori Principali: Mircea Crișan, Liliana Tomescu, Neli Nicolau-Ștefănescu, Ovid Teodorescu.
Producători
Studioul cinematografic Buftea


Date de producție
Filmările s-au realizat în perioada iulie – august 1955.

Sursa inclusiv FOTO AICI

Cunoscut în Germania

Revenind la Mircea Creișan. în Noimebrie, vor fi 11 ani de la moartea acestuia. La acea dată, Stelian Tănase a scris scurt: : „Un mesaj din Germania ma anunta ca MIRCEA CRISAN a murit vineri 22.11.2013 la virsta 89 de ani. Inmormintarea va avea loc maine, miercuri, 27.11.2013, la ora 11, la cimitirul evreiesc din Dusseldorf. Fie-i amintirea binecuvantata”.

Un cronicar al vremii i-a făcut un portret curat: “Practic necunoscut generaţiilor mai tinere din ţara sa de origine sau din Moldova - nimeni nu s-a gîndit să-i reediteze pe disc cupletele celebre scrise împreună cu prietenii săi Alexandru Andy şi Radu Stănescu - Mircea Crişan a marcat şi într-o mare măsură a deschis ochii celor contemporani lui. Spectacolul său, 'Eu şi materia moartă', pus în scenă la Teatrul de Păpuşi şi Marionete Ţăndărică, ar putea fi, pînă astăzi, un prototip al teatrului de cabaret românesc de cea mai bună calitate

După ce a făcut toată România să râdă, Mircea Crișan a fugit în Germania. Imediat va deveni indezirabil pentru regimul Ceaușescu care îi va șterge memoria și înregistrările.

 În 1968, cu ocazia unui turneu la Paris la teatrul Olympia, a rămas în Occident și s-a stabilit ulterior în Germania, unde a început să-și scrie numele Mircea Krishan.

Scrisoarea către Ceaușescu

Comediantul Mircea Crișan avea să să enască într-o zi de 8 august 1923 în Maramureș. 

La 19 ani s-a angajat ca vânzător de mezeluri și, tot pe-atunci, a debutat mai mult figurant decât ca actor, la Teatrul Barașeum, actualmente Teatrul Evreiesc de Stat, în spectacolul Lozul cel mare de Sholem Aleichem. A studiat apoi la Conservatorul de Artă Dramatică, clasa Maria Filotti.

În 1946 debutează în revista „Ca la noi la nimeni”, regizor H. Nicolaide, alături de Maria Tănase, Sephi Alşec, Beno Verea şi alţii, în care obţine un succes deosebit.

După absolvire a jucat timp de 11 ani la Teatrul Armatei, între anii 1947-1967, a jucat şi la Teatrul Savoy, iar din 1949 şi la Teatrul de Estradă, în spectacole de varietăți alături de actorii Nicolae Stroe, Gogu Trestian, Ion Antonescu-Cărăbuș, Horia Căciulescu, Zizi Șerban, Elena Burmaz, Tanți Căpățână sau Puiu Călinescu.

În vara anului 1965 a avut loc primul turneu al Teatrului Tănase la Paris, pe scena Teatrului Olympia, pe atunci marele impresar fiind celebrul Bruno Coquatrix. Spectacolul, „Grand music hall de Bucharest”, în care juca şi Mircea Crişan, a avut un succes fulminant.

Fuga în Germania

În 1965, Nicolaea Ceaușescu a venit la putere. Mircea Crișan a presimțit că nu mai sunt vremuri de stat în România. În 1968, cu ocazia unui turneu la Paris la teatrul Olympia, a rămas în Occident și s-a stabilit ulterior în Germania, unde a început să-și scrie numele Mircea Krishan.

La București au început represiunile asupra familiei (soția sa, actrița și cântăreața Sorina Dan, a fost concediată de la teatru. Și fiul a avut, la rândul său, de suferit. Moment în care cunoscutul actor a decis să-i trimită un “mesaj” lui Ceauşescu:

“Stimate tovarăşe Ceauşescu,

Am auzit că în România ar circula un zvon despre mine, cum că aş fi fugit. Aceasta este o calomnie şi o minciună sfruntată. Eu n-am fugit nicăieri. Eu sunt aici, la Paris. Pentru că eu sunt un artist, şi aşa cum ne-a învăţat Lenin, arta nu are hotare. Şi, în afară de asta, de ce să fi fugit? Ce e rău în România? Spuneţi şi dumneavoastră, că doar acolo trăiţi, vă lipseşte ceva? N-aveţi în România tot ce vă visaţi … Nu sunteţi liber şi faceţi tot ce vreţi?…

Şi nu numai d-voastră, care sunteţi şeful statului, dar toată lumea, de pildă simpatica dvs. soţie şi drăgălaşii d-voastră copilaşi. Unde, decât în România, ar putea ei s-o ducă aşa cum o duc?

Şi am auzit şi alte zvonuri despre mine, că acum, dacă mă aflu aici, o să încep să fac bancuri despre dumneavoastră şi despre prea distinsa d-voastră soţie, şi să vă iau în balon la postul de radio “Europa Liberă” şi la “Radio Londra” şi la “Vocea Americii” şi la o mulţime de alte posturi şi voci. Că eu doar v-am cunoscut şi personal, aşa că material, slavă Domnului, aş avea destul! Dar nici asta nu e adevărat: cum aş putea să-mi bat joc şi să-l fac de râsul lumii pe un om care sunt sigur că o să mă înţeleagă şi o să dea ordin imediat ca familia mea din România să fie lăsată in pace? Închei strigând, aşa cum ne-a învăţat fratele şi învăţătorul nostru Mao-Tze-Dun: “Trăiască lupta pentru libertate!”

Cu stimă, Mircea Crişan

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te