Descoperire incredibilă a cercetătorilor. „Părea că vine din vremuri preistorice”. Trăiește 500 ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.09.2023 - 11:16
Rechinul de Groenlanda - Foto: Profimedia Images
Rechinul de Groenlanda - Foto: Profimedia Images
Rechinul de Groenlanda - Foto: Profimedia Images
Rechinul de Groenlanda - Foto: Profimedia Images

O descoperire remarcabilă au făcut cercetătorii care au găsit un rechin de Groenlanda, de apă rece, în Marea Caibilor. Rechinul de Groenlanda trăiește și 500 de ani și este extrem de greu de fotografiat, mai ales la mii de kilometri de locul unde trăiește de obicei.

SHARE

Cercetătorii au făcut o descoperire incredibilă. Un rechin de Groenlanda, de apă rece a fost fotografiat în apele Mării Caraibelor unde nu e obișnuit să trăiască.

Citește și: 10 lucruri despre Belize Blue Hole, cel mai ciudat loc din lume, explorat de un prieten al României

Cercetătorii au fost uimiți să găsească un misterios rechin de apă rece la mii de kilometri distanță de habitatul său natural, potrivit unui studiu marin recent. Un rechin de Groenlanda - cea mai longevivă vertebrată de pe Pământ - a fost descoperit în Marea tropicală a Caraibelor.

Citește și: VIDEO Scafandrii au ajuns pe fundul Great Blue Hole din Belize. Ce au găsit i-a îngrozit

Descoperire incredibilă a cercetătorilor. Părea că vine din vremuri preistorice. Trăiește 500 de ani

Cercetătorii marcau și capturau temporar rechini tigru în largul coastei Belize când au întâlnit misteriosul rechin, se arată într-un articol publicat recent în revista științifică Marine Biology.

După ce au fixat o linie în atolul protejat Glover's Reef Atoll din Belize, în timp ce monitorizau și cercetau rechinii tigru, biologii s-au întors pentru a descoperi că linia lor se îndepărtase la câteva mile de reciful de corali, ajungând în ape de până la 2.000 de metri adâncime, potrivit Sciencealert

Cercetătorii au fost uimiți să găsească străvechiul rechin de Groenlanda

 Unul dintre cercetători, Hector Daniel Martinez, a remarcat: "Părea că vine din vremuri străvechi", subliniind habitatul său de adâncime.

Inițial, oamenii de știință au suspectat că ar putea fi un rechin cu șase branhii, un prădător dominant al adâncurilor, dar, după ce au fotografiat animalul rar văzut, au confirmat identitatea acestuia ca fiind "cel mai probabil" un rechin de Groenlanda.

"Am văzut dintr-o dată o creatură care se mișca foarte încet, leneșă, sub suprafața apei", a declarat Devanshi Kasana, biolog și doctorand la laboratorul de ecologie și conservare a prădătorilor de la Florida International University, potrivit Mashable. "Arăta ca ceva ce ar fi existat în vremurile preistorice".

Rechinii de Groenlanda sunt cele mai longevive vertebrate de pe Pământ, cu o durată de viață uimitoare de 250 - 500 de ani, potrivit National Ocean Service.

Rechinii trăiesc la mii de metri sub apă, în întuneric beznă și sunt rareori văzuți sau fotografiați, iar despre viața lor incredibil de lungă se cunosc puține detalii. În adâncurile apei, ei cresc, se mișcă și îmbătrânesc încet. Stilul lor de viață lent, care economisește energie, este o adaptare esențială la adâncurile marine sărace în nutrienți.

Descoperire incredibilă

Găsirea unui rechin de Groenlanda în apropierea unui recif de corali din Belize a fost neașteptată, dar plauzibilă.  Panta recifului din apropiere coboară până la adâncimi de până la 9.500 de metri, oferind un mediu rece și întunecat potrivit pentru rechinii din Groenlanda.

Descoperirea ridică întrebarea dacă acest rechin de Groenlanda special a migrat în Caraibe din apele arctice sau dacă și-a petrecut o mare parte din viață în adâncurile apelor tropicale din regiune.

Rămâne o întrebare fără răspuns, dar există o mare probabilitate ca mai multe dintre aceste creaturi enigmatice să cutreiere adâncurile întunecate ale Caraibelor, ascunse de ochii noștri. "Mă îndoiesc că este singurul", a declarat pentru Mashable Demian Chapman, director al Sharks and Rays Conservation Research din cadrul Mote Marine Laboratory and Aquarium.

"Trebuie să aștepte mai mult de 100 de ani ca să facă sex"

Mările adânci rămân în mare parte neexplorate, iar descoperirea acestui rechin arctic servește ca o reamintire a faptului că oceanul și biosfera sa sunt mult mai puțin cunoscute.

Un studiu realizat în 2020 a determinat, prin intermediul analizei genetice, că există două populații de rechini din Groenlanda separate din punct de vedere geografic: Un grup înoată în apropierea bazinului Baffin din Canada, deasupra Cercului Arctic, în timp ce celălalt ocupă apele Oceanului Atlantic de Nord între Noua Scoție și Svalbard, lângă Norvegia.

Rechinii din Groenlanda sunt în principal gunoieri, mâncând orice (mort sau viu), inclusiv pești, foci, urși polari și balene.

Unii pot ajunge până la 1.200 de kilograme și 8 metri.

Potrivit unui studiu din 2016, rechinii din Groenlanda nu ajung la maturitate sexuală decât după ce au cel puțin 134 de ani.

"Trebuie să aștepte mai mult de 100 de ani pentru a face sex - sunt sigur că nu sunt fericiți de asta", a declarat Julius Nielsen, coautor al acelui studiu, pentru New Scientist în 2016

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te