Mircea Cărtărescu a primit Premiul Thomas Mann, unul dintre cele mai mari premii de literatură

DE Alexandru Pop | 19.11.2018 - 16:45
De la stânga la dreapta: Herbert Ohrlinger, Michael Kruger, Mircea Cărtărescu, Ernest Wichner și președintele juriului. Foto Facebook Mircea Cărtărescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit, sâmbătă seara, Premiul Thomas Mann 2018, unul dintre cele mai mari premii ale literaturii germane

SHARE

La ceremonia din oraşul Lubeck au participat scriitorul și traducătorul Ernest Wichner care a ţinut Laudatio, poetul și editorul Michael Kruger care a citit discursul de mulțumire, editorul austriac Herbert Ohrlinger și traducătoarea suedeză Inger Johansson. Scriitorul Mircea Cărtărescu a scris pe pagina lui de Facebook că la ceremonie au participat şi președintele Societății Thomas Mann și primarul orașului Lubeck.

„Am primit aseară, în sala teatrului din Lubeck, Premiul Thomas Mann pentru literatură. Ceremonia a fost minunată, cu muzică de cameră și o audiență foarte numeroasă. Câteva highlights: prezența marelui poet și editor Michael Kruger, care mi-a făcut onoarea să citească pe scenă discursul meu de mulțumire; prezența editorului meu vienez Herbert Ohrlinger și a traducătoarei mele suedeze Inger Johansson; o laudatio-conferință, de 40 de minute, rostită de vechiul meu prieten și traducător, poetul Ernest Wichner; prezența președintelui Societății Thomas Mann și a primarului orașului Lubeck”, a scris Mircea Cărtărescu.
În primăvară, scriitorul român a fost distins cu un premiu internaţional pentru literatură, Premio Formentor de las Letras 2018, în valoare de 50.000 de euro.

Cel mai publicat scriitor român în viața

Mircea Cărtărescu, născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti, a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN România şi al Parlamentului Cultural European. A semnat peste 25 de volume personale şi este prezent în numeroase volume colective şi antologii. Dintre scrierile sale mai importante fac parte "Nostalgia", "Levantul", trilogia "Orbitor" şi romanul "Solenoid".
Cărţile sale au fost traduse, până în prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare româneşti şi zece importante premii internaţionale, între ele: premiul internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), premiul internaţional pentru Literatură "Haus der Kulturen der Welt" (2012), premiul internaţional pentru Literatură, la Berlin (2012), premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, în Elveţia (2013), marele premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), premiul "Tormenta en un vaso", Spania (2014), premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig, în 2015, şi premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, în 2015.
După 1989, este activ în publicistică pe diferite teme de actualitate culturală şi politică. I-au fost decernate, între altele, Ordinul naţional „Serviciul credincios" în gradul de Comandor (2000), Ordinul "Meritul cultural" în gradul de Mare ofiţer categoria A (2006), Medalia Chevalier de l'ordre des arts et des lettres (2008), Medalia "Nihil Sine Deo" a Casei Regale române (2016).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te