Liviu Brătescu: Situl de la Micia sau despre cum Ministerul Culturii distruge patrimoniul național

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.04.2019 - 14:45
Liviu Brătescu

Prim vicepreședintele PNL Iași, Liviu Brătescu, a declarat joi că Ministerul Culturii și Identității Naționale distruge patrimoniul național, după ce instituția a aprobat construirea unui tronson de cale ferată prin mijlocul unui sit arheologic.

SHARE

La Micia s-a aflat un castru roman cu așezarea adiacentă, unul dintre punctele importante ale vieții daco-romane de la nord de Dunăre. O serie de săpături sistematice au arătat bogăția sitului, care este format din castru, alături de o așezare civilă, băi romane și un amfiteatru.

Recent, Ministerul Culturii și Identității Naționale a emis mai multe autorizații de cercetare preventivă a sitului, pentru efectuarea descărcării arheologice în vederea realizării unui tronson de cale ferată prin centrul sitului.

„Este încă o dovadă a faptului că incompetența guvernanților nu are limite! Din postura sa de conducător al MCIN, Daniel Breaz comite o greșeală după alta, mutilând ceea ce ar trebui să apere: cultura națională. Aici ne referim la lipsa politicilor culturale și la felul în care a gestionat problema sitului de la Micia”, a declarat liderul liberal, potrivit ziarului Buna Dimineata Iasi.

Istoricul Liviu Brătescu arată că „traversarea sitului de calea ferată va duce la dispariția sa. Dar lucrurile acestea nu contează pentru cei care au ajuns să ne conducă acum. Incompetența și necunoașterea legilor duc la momentul în care MCIN, din poziția sa de autoritate tutelară, refuză să asculte argumentele specialiștilor și ia măsuri abuzive”.

Conform legii, în urma descărcării de sarcină arheologică a unui teren se reintroduce arealul dat în circulație și pot fi făcute construcții pe el.

Însă avizele emise vorbesc numai de supraveghere arheologică.

„Această ilegalitate face ca arheologii să nu poate face mai nimic, constructorul având mână liberă în a acționa după bunul său plac. Ignoranța și necunoaşterea legilor au dus la o complicitate între Breaz și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Cel mai simplu este să emită discursuri sforăitoare, însă în fața argumentelor specialiștilor nu fac altceva decât să bage capul în nisip”, subliniază cercetătorul Liviu Brătescu.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.