Festivalul Național de Teatru se deschide cu o expoziție foto in memoriam Ion Caramitru

DE Alin Crișan | 04.11.2022 - 19:17
Ion Caramitru - Foto: Florin Ghioca

Ediția a 32-a a Festivalului Național de Teatru (5-13 noiembrie) se va deschide cu expoziția de fotografie „Caramitru – Dincolo de scenă”, cu imagini realizate de Florin Ghioca.

SHARE

În ultimii șapte ani, Florin Ghioca, fotograful Teatrului Național din București, a reușit să surprindă momente inedite din viața lui Ion Caramitru, cel care a fost director al instituției vreme de 16 ani, dar și un foarte important actor de teatru și film. Sunt fotografii pe care publicul nu le-a putut vedea până în prezent, realizate în turnee, la repetiții, la diverse evenimente sau festivități, dar și în culisele Teatrului Național.

„Ion Caramitru era un om discret, pe care rareori reușeam să îl fotografiez în afara scenei. O singură dată mi-a cerut să îi fac niște portrete în foaierul Sălii Studio, pe care mai apoi le-a folosit în câteva interviuri. Însă au fost situații în care am îndrăznit să mă strecor în culisele vieții sale teatrale și să prind câteva imagini inedite. În această expoziție îl veți vedea în ipostaze mai puțin cunoscute publicului, alături de oameni pe care i-a prețuit. Printre aceștia, Prințul Charles, Simona Halep, Victor Rebengiuc, Horațiu Mălăele, Mihai Șora, Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Petru Hadârcă, Ilinca Tomoroveanu și Traian Stănescu. Dar îl veți putea vedea și în întâlniri cu președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis. Sunt unele fotografii pe care nu le-a văzut nimeni până acum, nici măcar Ion Caramitru, dar cu această ocazie îl veți descoperi în ipostaze în care nu l-ați cunoscut vreodată”, precizează fotograful Florin Ghioca.

Expoziția „Dincolo de scenă” in memoriam Ion Caramitru a fost vernisată în premieră în luna septembrie, la Chișinău, în foaierul Teatrului Național Mihai Eminescu, cu prilejul Galei Teatrelor Naționale. La eveniment au fost prezenți ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, consilierul prezidential Sergiu Nistor, Președintele ICR, Liviu Jicman și Președintele UNITER, Dragoș Buhagiar, alături de gazda evenimentului, directorul TNME, Petru Hadârcă.

Expoziția „Caramitru – Dincolo de scenă” va avea vernisajul oficial în deschiderea Festivalului Național de Teatru, sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 16.00. Cu acest prilej, se va lansa și cartea „Ion Caramitru… la plecare”, semnată George Banu. Vor prezenta Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române și Matei Vișniec, dramaturg, scriitor și jurnalist.

Expoziția de fotografie „Caramitru – Dincolo de scenă” se poate vizita în perioada 6 – 13 noiembrie, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” București, foaierul Sălii „Ion Caramitru” (Sala Mare), de luni până duminică, între orele 11.00 – 18.00. Intrarea este liberă.

Florin Ghioca este jurnalist, teatrolog, fotograf oficial al Teatrului Național din București și președinte fondator al International Association of Theatre Photographers (IATP).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te