Artefacte cu o vechime de 5.000 ani sunt expuse la un muzeu din România. Sunt unice în Europa

DE Alexandra Lupascu | 08.02.2025 - 20:30
Artefacte cu o vechime de 5.000 ani sunt expuse în Piatra Neamț. Sunt unice în Europa Foto: Muzeul Cucuteni Piatra Neamt
Artefacte cu o vechime de 5.000 ani sunt expuse în Piatra Neamț. Sunt unice în Europa Foto: Muzeul Cucuteni Piatra Neamt

În "inima" municipiului Piatra-Neamţ se află o expoziţie cu artefacte unice.

SHARE

 Reprezentanţii Muzeului de Artă Eneolotică Cucuteni îi invită pe turişti şi localnici de luni până duminică să admire numeroase relicve vechi de 5.000 ani, care sunt pregătite să îşi dezvăluie fiecare povestea fascinantă. Artefacte unice din mai multe zone ale Europei fac parte dintr-o colecţie inestimabilă care prezintă cultura Cucuteni, importantă civilizaţie preistorică europeană.

Muzeul de Artă Eneolotică Cucuteni "Gheorghe Dumitroaia" şi-a prezentat artefactele, de-a lungul timpului, în expoziţii naţionale şi internaţionale, pe aproape toate continentele.

"Am avut expoziţii temporare atât pe plan naţional cât şi pe plan internaţional, care au inclus şi artefacte cucuteniene, alături de alte artefacte din alte civilizaţii şi epoci.

Artefacte cu o vechime de 5.000 ani sunt expuse la un muzeu din România. Sunt unice în Europa

Dar am avut şi expoziţii exclusiv cu artefacte cucuteniene iar instituţia noastră este singura din ţară care poate realiza o astfel de expoziţie. Avem deja o tradiţie în sensul de organiza expoziţii exclusiv Cucuteni în capitale culturale europene.

Totul a debutat la Salonic, în 1997, când metropola elenă a fost capitală culturală europeană. După aceea, în 2007 am organizat o expoziţie similară la Muzeul 'Brukental' din Sibiu.

Evident că şi în 2023 am făcut acelaşi lucru la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara. Instituţia noastră a fost prezentă cu piese pe mai multe continente, practic artefactele cucuteniene de prestigiu din colecţia noastră au fost expuse în SUA, Canada, Marea Britanie, Danemarca, Germania, China etc.

Dat fiind faptul că sunt extrem de bine realizare, spectaculoase, publicul îşi dă seama că piesele sunt şi foarte valoroase şi, evident, ele se bucură de apreciere şi din partea publicului şi din partea specialiştilor", a precizat pentru AGERPRES dr. Constantin Preoteasa, coordonatorul muzeului şi al Centrului Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni "Gheorghe Dumitroaia" Piatra-Neamţ.

Expoziție permanentă

Muzeul de Artă Eneolotică Cucuteni "Gheorghe Dumitroaia" a luat fiinţă în anul 2004 şi este găzduit într-o clădire construită la sfârşitul anilor '30 de arhitectul italian Carol Zani.

În perioada 1930-1948, aici a funcţionat prima bancă privată din oraş, Banca "Petrodava", iar după naţionalizare, construcţia a trecut în administrarea statului şi până în 2004 a găzduit filiala Băncii Naţionale a României.

Odată cu retragerea filialei BNR din Piatra-Neamţ, clădirea a ajuns în patrimoniul Complexului Muzeal Judeţean (devenit Naţional) Neamţ, condus la vremea respectivă de regretatul Gheorghe Dumitroaia, care şi-a văzut visul cu ochii îndeplinit - acela de a avea un muzeu dedicat exclusiv culturii cucuteniene. Mai mult, aici a luat fiinţă şi Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni, condus în acest moment de dr. Constantin Preoteasa.

"La muzeele din România predomină artefactele de uz comun. Artefactele de prestigiu sunt mai puţin numeroase, este şi firesc, însă la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamţ găzduim doar artefacte de prestigiu ale acestei civilizaţii, capodopere ale artei decorative şi figurative cucuteniene, piese cu valoare artistică şi cultică realizate exclusiv de meşteri specializaţi în domeniu", a declarat dr. Constantin Preoteasa pentru AGERPRES.

Ce reprezintă epoca eneolitică

"Eneoliticul este practic o epocă preistorică ce pune capăt unei lumi (...) cu mod de viaţă sedentar, agricol, al comunităţilor umane, cu civilizaţii înfloritoare, inclusiv pe actualul teritoriu al României.

Cucuteniul este cea mai prestigioasă dintre ele, iar din punct de vedere cronologic este şi ultima din această parte a Europei. După Cucuteni, aici vor veni populaţiile agro-pastorale care vor pune bazele viitoarelor civilizaţii ale epocii bronzului", a explicat coordonatorul Centrului Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni.

Dacă în subsolul clădirii funcţionează un adevărat depozit de piese arheologice, dar şi laboratorul de conservare-restaurare, parterul şi primul etajul al muzeului sunt dedicate expoziţiilor. 

Dincolo de valoarea de inventar, toate piesele expuse au o valoare inestimabilă, majoritatea fiind clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural material mobil.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te