Arta în pandemie: VIDEO+FOTO impresionante cu balerine care dansează la poalele Munților Bucegi

DE Newsweek România | Actualizat: 10.08.2020 - 21:51

După aproape șase luni de când teatrele de spectacol nu mai sunt accesibile publicului, balerinele și-au pus din nou poantele în picioare pentru un spectacol unic, pus în scenă pe câmp, chiar la poalele munților Bucegi.

SHARE

Un clip impresionant, care a fost oferit publicului, surprinde imagini cu balerine care dansează pe câmpurile din comuna Secăria, Prahova.

Producția, care durează aproximativ 4 minute și a cărui temă muzicală este o reinterpretare a melodiei “Până când nu te iubeam” a Mariei Tănase, îi are ca protaginiști pe balerinele Alice Minoiu, Rebecca Rudolf și Raluca Jercea, soprana Zsuzsana Cerveni, violonistul Mircea Lazăr și pianistul Andrei Licareț.

Filmul a fost realizat în cadrul campaniei Arta pe Scena Nouă și vrea să atragă atenția asupra impactului puternic pe care îl are pandemia COVID-19 asupra artei. De asemenea, transmite  mesajul că indiferent de vreme și vremuri trebuie să fim capabili să ducem arta mai departe.

Pentru că scenele de spectacol cu care eram obișnuiți nu mai sunt accesibile publicului din cauza măsurilor de protecție luate în pandemie, artiștii propun o Scenă Nouă, în natură.

Transmit că nu trebuie să ne fie teamă să îmbrățișăm schimbarea și recomandă arta, cultura și valorile identitare ca surse și resurse de forță și curaj. În clip se regăsesc foarte multe elemente ce fac parte din identitatea noastră ca popor: muzica  Mariei Tănase, legenda Sânzienelor, ia, ritualurile de descântec și plaiurile mioritice.  

„Trebuie să ne adaptăm și să fim capabili să ducem arta mai departe, indiferent de vreme și vremuri. Arta pe Scena Nouă este un proiect care s-a născut în contextul impactului pe care l-a avut noul tip de coronavirus asupra mediului cultural. 

Am înțeles că pentru a zâmbi lumea are nevoie de o poveste și am ales să cream una acolo unde natura oferă cel mai frumos décor și însufletește actul artistic.

Scena poate fi și în spații neconvenționale, iar noi trebuie să ne adaptăm la aceste vremuri cu multă pasiune și dorință de a oferi publicului emoții cât mai alese. Avem în noi resurse de a merge mai departe indiferent de context, fără o țintă viața ar fi o rătăcire”, după cum ne spune și Senecca”, a declarat Alice Minoiu, inițiatoarea proiectului.

Foto Alice Minoiu

Clipul prezintă o coregrafie originală, pusă în scenă de balerinele Alice Minoiu, Raluca Jercea și Rebecca Rudolf. Dansului balerinelor are loc pe Scena Nouă exprimată prin câmpurile din comuna Secăria, județul Prahova și trimite cu gândul la mitologia românească care vorbește despre ritualul Sânzienelor sau al Ielelor, fecioare zănatice cu puteri magice, despre care se crede că locuiesc în păduri şi apar noaptea la lumina lunii, rotindu-se în horă, în locuri retrase, dansând goale și cu părul despletit.

„A fost o provocare să dansăm în poante pe pământul moale și proaspăt plouat. o expeință specială care nu se încadrează deloc în normele baletului clasic, dar care ne-a adus și nouă foarte multe emoții”, a declarat balerina Rebecca Rudolf.

„Cultura suferă enorm în pandemie și puțini sunt cei care se gândesc la artiști în această criză fără precedent. Arta pe Scena Nouă este un proiect care m-a provocat să am curaj  să schimb sala de spectacol cu un peisaj mioritic superb și să simt din nou vibrația muzicii combinată cu pașii de balet. Este un proiect care ne arată că arta nu se termină niciodată”, a precizat balerina Raluca Jercea.

Foto Raluca Jercea

Tema muzicală a proiectului oferă publicului o reinterpretare a melodiei “Până când nu te iubeam”, unul dintre cele mai îndrăgite cântece ale Mariei Tănase, cea care a fost și dăinuie ca fiind vocea satului românesc. Un reper de neclintit pentru cultura și tradiția noastră. Piesa este interpretată într-un stil unic și plin de emoție de Soprana Zsuzsana Cerveni, iar coloana sonoră este completată  de violonistul Mircea Lazăr și de pianistul Andrei Licareț.

„Au fost momente în timpul pandemiei în care atenția mea nu a avut altă opțiune decât a se îndrepta spre interior, într-o căutare frenetică de echilibru, iar ce am găsit este originea realității mele, anume natura”, a declarat soprana Zsuzsana Cerveni.

„Ca artiști, mulți dintre noi vedem această perioadă ca fiind o oportunitate de a investiga colțurile mai puțin frecventate ale sufletului nostru, și de a folosi metode de expresie care scot in evidentă atât stările nebișnuite cu care ne confruntăm toți în ultimul timp cât și melancolia frumuseții atemporale a naturii și a artei”, a declarat violonistul Mircea Lazăr.

Alice Minoiu este balerină la Opera Națională București și director artistic pentru proiectele Ars Gratia Regalia. În ianuarie 2020, Alice a organizat și a fost director artistic pentru Gala de Balet Carmen Sylva, un eveniment dedicat Reginei Elisabeta a României, la care au participat unii dintre cei mai buni balerini ai lumii.

În 2019 a dansat alături de Alina Cojocaru și Sergei Polunin, în „Romeo și Julieta”, producția coregrafului Johan Kobborg, care a avut loc pe Arena din Verona în fața unui public de 10.000 de spectatori.

Zsuzsana Cerveni absolvit liceul de muzica „Dinu Lipatti" din București în 2017, urmând ca după participarea la concursul Vocea României să își continue, începând cu 2018, formarea muzicală la Universitatea Națională de Muzică București. La finele stagiunii 2018-2019, debutează la Opera Națională din București în "Carmina Burana" de Carl Orff și "Peer Gynt" de Edvard Grieg, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. De asemenea, Zsuzsana Cerveni a susținut un recital în cadrul ediției 2019 a Festivalului Internațional "George Enescu și a cântat în Gala de deschidere a TIFF 2020.

Mircea Lazăr este un violonist deosebit. A fost acceptat în 2009 la Academia Orchestrală New World Symphony din Miami Beach, al cărei fondator și director este dirijorul Filarmonicii din San Francisco Michael Tilson Thomas. A cântat sub bagheta unor dirijori excepționali precum Michael Tilson Thomas, Andris Nelson, John Adams, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Muti, Stephane Deneve, Osmo Vänskä etc. A susținut recitaluri și concerte atât în România cât și în Stalele Unite. A colaborat cu violoniști deosebiți precum Gil Shaham, Midori Goto, Christian Tetzlaff, Leila Josefowicz, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Jamie Laredo, Jenifer Koh. 

Foto Zsuzsana Cerveni

Raluca Jercea este balerină la Opera Națională din București. S-a remarcat în piesa “Carmina Burana” (coregrafie de Davide Bombana), unde a interpretat-o pe Fortuna. Reportoriul ei mai include roluri precum Blue, în "Endless Love"; Harlots, în “Manon"; Peasants, în "La Fille Mal Gardee"; Faires, în "The Dream Ballet"; Swans, în "Lacul Lebedelor" etc.

Rebecca Rudolf  este elevă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București și, de curând, a devenit prima elevă din România acceptată la Academia de Balet Vaganova din Sankt Petersburg, cea mai prestigioasă școală de balet din lume.

Arta pe Scena Nouă este un proiect Ars Gratia Regalia,  powered by Kaufland, organizat de Asociația Literati și comunicat de PiArt Vision. Cu sprijinul Garanti BBVA.

Parteneri: Casa de Balet, Dare Beauty Center, Floraria Sauvage, Izabela Măndoiu Fashion Design, Ralu Niculăiță Makeup.
Parteneri media: Magic FM, AGERPRES, HotNews.ro, Newsweek România, EurActiv.ro, A List Magazine, Iqads, PressHub și @promovezromânia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te