Actorul Adrian Titieni va conduce una dintre cele mai celebre instituții de cultură din țară

DE Alexandra Lupascu | 05.09.2023 - 17:47
Actorul Adrian Titieni va conduce una dintre cele mai celebre instituții de cultură din țară Foto: filmsinframe.com

Actorul Adrian Titieni a fost desemnat, începând de luni, de către primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, manager interimar al Teatrului Odeon.

SHARE

Actorul Adrian Titieni a fost desemnat, începând de luni, de către primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, manager interimar al Teatrului Odeon.

Anterior, funcţia de manager al Teatrului Odeon a fost ocupată de Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Dorina Lazăr, Cristian Şofron.

Biografie

Adrian Titieni s-a născut la Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, la 6 iunie 1963 şi a absolvit în 1988 cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", la clasa profesorului Mircea Albulescu.

A absolvit cursurile postuniversitare de Regie, montaj şi producţie de Film şi Televiziune şi, ulterior, în 2003, a obţinut doctoratul în teatru, la aceeaşi universitate, iar din 2012 până în 2016 a fost rector al UNATC.

A debutat pe scena Teatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti, pentru ca apoi să joace în majoritatea teatrelor din Bucureşti (Naţional, Comedie, Bulandra, Nottara, Odeon, Act, Metropolis, Foarte Mic, Evreiesc ş.a.) şi din ţară (Braşov, Constanţa, Buzău, Sibiu).

În teatru a lucrat cu importanţi regizori, precum: Alexandru Darie, Victor Ioan Frunză, Mihai Măniuţiu, Gelu Colceag, Alexandru Mâzgăreanu.

Citește și: Papadopol, divorț după 12 ani pentru că „voia să fie cowboy”. Își suna fosta soție să îl consilieze

 În prezent, poate fi văzut la Odeon în spectacolele "O casă deschisă" de Will Eno, regia Teodora Petre şi "Cui i-e frică de Virginia Woolf?" de Edward Albee, regia Alexandru Mâzgăreanu, scrie Agerpres.

În film a debutat în 1984, în "Pas în doi", regia Dan Piţa, iar de atunci are aproape 120 de roluri în film şi televiziune, regizate de Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Nae Caranfil, Adrian Sitaru, Călin Netzer ş.a.

În 2008 a fost distins, în cadrul FestCo, cu Premiul pentru Cel mai bun actor de comedie pentru rolul Alexandru Andronic, din spectacolul "Ultima oră", regia Gelu Colceag.

A jucat în cele mai grele roluri

Pentru rolul din scurtmetrajul "Colivia", regia Adrian Sitaru, a fost distins în 2010 cu Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional "GrandOff" şi în 2011 cu Premiul pentru interpretare masculină în cadrul Premiilor Uniunii Cineaştilor din România, ediţia 40.

În 2012 primeşte Premiul Gopo pentru interpretare masculină pentru rolul Crişan din filmul "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", regia Adrian Sitaru, iar în 2014 i-a fost acordat Premiul pentru cel mai bun actor la Buffalo Niagara Film Festival, pentru filmul "Puzzle", regia Andrei Zincă.

Citește și: Papadopol dat de gol că își înșală soția după ce amanta s-a pozat pe FB în hainele lui. Intenționat?

Pentru rolul Romeo, din filmul "Bacalaureat", în regia lui Cristian Mungiu, i-au fost acordate: Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul Internaţional de Film Listapad de la Minsk, Premiul Silver Hugo la Festivalul de Film de la Chicago şi Premiul de interpretare la Subtitle Spotlight European Film festival, în 2018.

Are un palmares bogat

Între 2008 şi 2012 a fost prorector UNATC "I.L.Caragiale", iar din 1989 este profesor la specializarea Arta actorului, al cărei şef de catedră a fost între 2002 şi 2007.

Din 2013 este fondator şi profesor al Şcolii de duminică a UNATC "I.L.Caragiale", din 2016 este profesor asociat la Universitatea Bucureşti, iar din 2019 şi la Universitatea "Ovidius" din Constanţa.

Este membru fondator şi vicepreşedinte al Fundaţiei Române pentru Educaţie şi Educatori începând cu anul 1999.

Între 2007 şi 2008 a fost consilier al Primului Ministru pe Probleme de Educaţie şi Cultură, iar între 1996 şi 1997 consilier în cadrul Departamentului de Relaţii Publice la Preşedinţia României.

În 2009, Adrian Titieni iniţiază "Sighişoara Film Festival", rezervat filmelor româneşti premiate la festivaluri internaţionale.

Preşedinţia României i-a conferit profesorului Adrian Titieni, în 2004, Medalia "Meritul pentru Învăţământ" clasa I, "pentru abnegaţia şi devotamentul puse în slujba învăţământului românesc, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi promovarea cercetării ştiinţifice".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te