Ultimul supraviețuitor din „Operațiunea monstrul” e în Germania. „Mi-e dor de colegi și prieteni”

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.07.2023 - 18:16
Ultimul „supraviețuitor” din „Operațiunea monstrul” e în Germania.  - Foto: Facebook / Studiourile Buftea
Ultimul „supraviețuitor” din „Operațiunea monstrul” e în Germania. - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Ovidiu Schumacher, ultimul „supraviețuitor” al filmului „Operațiunea monstrul” e în Germania. El joacă rolul vânătorului în celebra peliculă în care l-am văzut alături de Marin Moraru, Toma Caragiu și Octavian Cotescu.

SHARE

Ovidiu Schumcaher, ultimul „supraviețuitor” al filmului „Operațiunea monstrul” e în Germania. El joacă rolul vânătorului în celebra peliculă în care au jucat Marin Moraru, Toma Caragiu și Octavian Cotescu. 

El împlinește, azi, 81 de ani.

Ovidiu Schumacher s-a născut la 26 iulie 1942, Moreni, Dâmbovița, România. După ce, în România, a jucat ani de zile la Teatrul Bulandra din București, a emigrat în anii '90 în Germania. Azi, Ovidiu Schumacher este profesor de actorie la Institutul de Artă Teatrală Athanor (Athanor Akademie) din Passau, în apropiere de München (Germania), condus de regizorul David Esrig.

Ultimul supraviețuitor din „Operațiunea monstrul” e în Germania

A fost asistent universitar la I.A.T.C., clasa profesorului Octavian Cotescu. 

Într-un interviu pentru adevarul.ro el spune că îi este dor de colegii de actorie din România și de prieteni. El își amintește de momentele de la filmările peliculei „Operațiunea monstrul”.

„În Operaţiunea Monstrul nu vorbim despre platou de filmare, pentru că am filmat mai mult afară: pe un ponton mişcător, care se plimba în jurul Vilei 23, în Deltă. Era o echipă foarte mică, după cum ştiţi, distribuţia e restrânsă, dar era, de fapt, o familie foarte mare, condusă de Manole Marcus, care lucra în echipă, încă din studenţie, cu operatorii Alexandru Întorsureanu şi Gheorghe Fischer...

Sunt operatorii cu care am colaborat şi la Felix şi Otilia (filmul regizat de Iulian Mihu în 1972). Aşadar, era o atmosferă prietenească la filmări, atât în Deltă, cât şi pe bucăţile care au fost filmate în interior (cadrele filmate în cort) şi care au avut loc în Bucureşti, la Casa Scriitorilor, la Mogoşoaia. Celebra secvenţă cu bicicleta galbenă a fost filmată la Mogoşoaia, noaptea. La Mogoşoaia trebuia să apară peşte proaspăt în fiecare zi, prin urmare, în fiecare noapte venea din Deltă... peşte proaspăt.” 

Actorul a spus că îi este dor de vechii prieteni și mărturisește că era foarte apropiat de Octavian Cotescu.

„Îmi lipsesc prietenii şi umorul românesc, dar am o colecţie de icoane pe sticlă superbă, jumătate am cumpărat-o la Munchen şi pe cealaltă jumătate am pictat-o singur. Aşa că sunt acasă în România, chiar dacă sunt în Munchen”, a spus actorul.

Filmul nu a fost cenzurat, deși avea destul „șopârle”. 

„Nu îmi amintesc de nicio scenă să fi fost cenzurată. E posibil să fi fost, la montaj poate, şi eu nu am ştiut. În orice caz, scenaristul filmului, Titus Popovici, era, prin prezenţa lui, o cenzură în sine... Cenzura nu prea avea ce să îi spună lui Titus Popovici, pentru că filmul a fost atât de bine tricotat... că nimeni nu a putut să se supere, deşi aluziile erau clare, evidente, la ce nivel se purtau discuţiile”, spune actorul.

„Operațiunea monstrul”, un uriaș succes

Operațiunea Monstrul este un film românesc de comedie din 1976, regizat de Manole Marcus după scenariul lui Titus Popovici. Rolurile principale sunt interpretate de Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher si Alexandru Manolescu.

În acest film, un grup de „cadre” din conducerea unei întreprinderi pleacă în Delta Dunării într-o expediție de capturare a unui somn legendar, cunoscut drept „Monstrul”.

Niciunul din ceilalți 3 mari actori din film nu mai e în viață

La cutremurul din 1977 au murit mulți oameni, printre care și Toma Caragiu. Acesta a fost găsit după șase zile de la cutremur, iar chipul său era distrus. Colegii l-au recunoscut după păr. 

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

Bolnav, Octavian Cotescu a refuzat să anuleze un spectacol spunând:„nu putem trimite publicul acasă”.Va muri în 3 zile.El a fost căsătorit cu actrița Valeria Seciu și a decedat la numai 54 de ani.

Citește și: Cotescu: Bolnav, refuză să anuleze spectacolul: „Nu putem trimite publicul acasă”. Moare în 3 zile

Marin Moraru a încetat din viață, pe 21 august 2016, la spitalul Elias din Capitală, unde era internat din data de 10 august. Avea 79 de ani.

Citește și: Marin Moraru ar fi avut 86 ani. A copilărit cu Dinică în Giulești și a iubit o singură dată în viață

A jucat în 40 de filme

 Actorul Ovidiu Schumacher a jucat în nu mai puţin de 40 de filme, de la „BD intră în acţiune“ (1970), până la „Felix şi Otilia“ (1972), „Dincolo de nisipuri“ (1974), „Iarba verde de acasă“ (1977), „Profetul, aurul si ardelenii“ (1978), „Primăvara bobocilor“ (1987), „Cocoşul decapitat“ (2008), Zâmbet de soare“ (1988), „Drumul oaselor“ (1980), „Faleze de nisip“ (1983), „Ştefan Luchian“ (1981), „De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), „Tănase Scatiu“ (1976), dar şi în mai recentul „La drum cu tata“ (2016). 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te