A Walk in the Park, lucrarea de artă care trezește conștiințe, la Romanian Creative Week

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.03.2023 - 21:02
Poster Manifest of Now - Foto: Romanian Creative Week

Instalație-manifest expusă în centrul Iașului. A Walk in the Park, lucrarea de artă care trezește conștiințe, la Romanian Creative Week.

SHARE

Aflată la cea de-a doua ediție în cadrul Romanian Creative Week (RCW), platforma critică de artă Manifest of Now, care în 2022 a adus în Piața Unirii din Iași o lucrare-inedită realizată din 16 baraje anti-tanc similare cu cele folosite de militarii ucraineni, propune, anul acesta, o altă temă de actualitate, cu impact major asupra societății. 

A Walk in the Park, lucrarea de artă care trezește conștiințe, la Romanian Creative Week 

A Walk in the Park (O Plimbare în Parc), lucrarea realizată de artistul vizual și scenograful Cristian Rusu, lector dr. la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, pune lupa pe ruinele vieții cotidiene, provocate inclusiv de evenimente teribile precum cutremure și războaie. 

„Instalația A Walk in the Park duce ironic și critic mesajul de la clișeul lingvistic, adică un lucru care se face, de regulă, foarte relaxat, la experiența spațială a contactului real și problematic cu ceva ce nu vedem chiar zilnic: ruinele din cotidianul nostru, iar, mai nou, ruinele cauzate de războaie sau cutremure”, explică Cristian Rusu. 

Instalația, care va fi expusă în Piața Unirii din Iași pe toată perioada desfășurării Romanian Creative Week, 19 – 28 mai, va fi o experiență interactivă pentru public, având o dublă intenție: reflectarea asupra imaginarului în spațiul public, precum și asupra ideii de detensionare a acestuia, prin găzduirea de instalații de artă contemporană.

„Labirintul propus este, pe de-o parte, unul fizic, dar el este și în mintea noastră. Noi îl creăm și tot noi îl demontăm. Asta doar dacă vom ști să recompunem ceva nou din ruinele printre care ne plimbăm”, mai arată autorul lucrării.

Nikita Kadan, din Kiev, primul artist invitat 

Manifest of Now, proiect cuprins în cadrul secțiunii Arts & Crafts a Romanian Creative Week, este curatoriat de Marlene Herberth, parte a studioului KraftMade, centrat pe tehnici provenite din patrimoniu pentru a oferi soluții și strategii regenerabile, și de Elena Viziteu Ionescu, arhitect și membru fondator al Via Architecture. 

La ediția din 2022 a RCW, în cadrul căreia a fost lansată platforma critică de artă în spațiul public Manifest of Now, Iașul a găzduit lucrarea The Movable Circle (Cercul Mişcător), aparținând artistului Nikita Kadan, din Kiev. Lucrarea, cu un puternic mesaj public, atrăgea atenția asupra agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și invita la reflecție asupra pericolului aflat în apropiere.  

DESPRE ROMANIAN CREATIVE WEEK

Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.

Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti. 

Partenerii FEPIC în organizarea secțiunii Arts & Crafts sunt: Primăria Municipiului Iași, Palas, Ministerul Culturii, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Iași, și Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te