VIDEO Țara care vrea să folosească lasere pentru prevenirea accidentelor rutiere. Cum ar funcționa?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.08.2024 - 15:34
Țara care vrea să folosească lasere pentru prevenirea accidentelor rutiere - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Țara care vrea să folosească lasere pentru prevenirea accidentelor rutiere - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Țara care vrea să folosească lasere pentru prevenirea accidentelor rutiere. În încercarea de a diminua riscurile producerii de evenimente auto grave pe șoselele publice, autoritățile unui mare stat s-au gândit a o soluție neobișnuită, aflată, deocamdată, în faza de testare.

SHARE

Țara care vrea să folosească lasere pentru prevenirea accidentelor rutiere. Autoritățile din China testează instalații laser puternice pe autostrăzi, în încercarea de a-i împiedica pe șoferi să adoarmă la volan, însă reacțiile șoferilor au fost, în cel mai bun caz, amestecate.

Țara care vrea să folosească lasere pentru prevenirea accidentelor rutiere. Cum ar funcționa?

Autoritățile din China testează instalații laser puternice pe autostrăzi, în încercarea de a-i împiedica pe șoferi să adoarmă la volan, însă reacțiile șoferilor au fost, în cel mai bun caz, mixte.

Anul trecut, clipuri cu fascicule luminoase colorate proiectate de pe indicatoarele de pe autostrăzile din China au început să devină virale pe rețelele de socializare, lăsând oamenii să se îndoiască de scopul lor.

Citește și: Cum micşorăm numărul de accidente rutiere din România? Ce spun statisticile din branşă?

Ceea ce pare a fi un spectacol de lumini la o petrecere în aer liber este, de fapt, o metodă experimentală de a împiedica șoferii, în special șoferii de camioane, să adoarmă la volan.

Cel mai popular clip cu instalația bizară a fost filmat pe autostrada Qingdao-Yinchuan, lungă de 1 600 km, care se pare că este folosită în principal de camioanele grele din capitala Ningxia care călătoresc spre orașul port Qingdao.

„Domnul Li, persoana din spatele camerei, a raportat că aceste lumini laser concepute pentru a combate oboseala l-au revitalizat rapid și i-au redus epuizarea în timpul unei nopți prelungite", se arată într-o postare virală pe X (Twitter), citată de odditycentral.com.

Cu toate acestea, șoferii care au comentat instalația laser neobișnuită nu au părut foarte impresionați.

Unii s-au plâns că luminile laser distrag prea mult atenția, în timp ce alții au spus că este mai probabil ca acestea să inducă crize de epilepsie decât să țină șoferii treji.

Citește și: „Minune”. România ajunge la 1.111 km de autostradă în august 2024. 18 români „stau” pe un metru

„1) Asta mi-ar distrage atenția. 2) Asta m-ar adormi când m-aș obișnui cu ea", a comentat o persoană, tot în mediul online.

„Cine a avut ideea genială de a orbi șoferii? Felicitări, cei care nu sunt somnoroși sunt acum dezorientați. Fundul meu autist ar prăbuși mașina în 5 secunde”, a scris un alt utilizator al rețelei X.

Nu este clar, totuși, dacă sistemul laser este încă testat pe autostrăzi sau dacă autoritățile chineze vor implementa vreodată proiectul, însă controversa din jurul acestuia continuă să țină prima pagină a ziarelor.

Iar dacă vă gândiți „Ce idee ciudată!”, amintiți-vă că tot China este țara care a montat semafoare în deșert, pentru a evita blocajele de trafic cu cămile. Deci, da... e foarte posibil ca sistemul de lasere să fie implementat în circulația rutieră de zi de zi.

Citește și: Câți oameni au murit pe drumurile României anul acesta? De ce s-au produs cele mai multe accidente?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te