VIDEO O mașină electrică altfel: Se „încarcă” în sub 3 minute și oferă o autonomie de peste 660 km

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 28.02.2024 - 14:13
O mașină electrică altfel: Se „încarcă” în sub 3 minute și oferă o autonomie de peste 660 km - Foto: Honda
O mașină electrică altfel: Se „încarcă” în sub 3 minute și oferă o autonomie de peste 660 km - Foto: Honda

O mașină electrică altfel, care se „încarcă” în sub 3 minute și oferă o autonomie de peste 660 km, a fost lansată în premieră mondială la Tokyo. Nu e vorba despre o citadină, ci despre un SUV mediu care oferă o alternativă interesantă la automobilele dependente 100% de prize.

SHARE

Honda Motor a prezentat în premieră mondială, la Tokyo, în cadrul celei de-a 21-a ediții a Hydrogen & Fuel Cell Expo, versiunea de serie SUV-ului CR-V e:FCEV, prima mașină electrică cu pile de combustie pe hidrogen plug-in hybrid, cu baterie care poate fi încărcată la priză. 

Producătorul anunță o autonomie maximă (WLTP) de peste 600 km cu un plin de hidrogen, care se face în sub 3 minute la stațiile speciale, plus o autonomie de peste 60 km prin încărcarea bateriei la priză. 

Honda CR-V e:FCEV va ajunge în showroom-urile din Japonia și SUA în această vară, dar, deocamdată, nu au fost comunicate prețurile.

O mașină electrică altfel: Se „încarcă” în sub 3 minute și oferă o autonomie de peste 660 km

Viitorul aparține clar autovehiculelor electrice, dar nu neapărat doar celor cu baterii care se încarcă la priză. Cel puțin pentru mașinile mari și performante, încă se caută alternative viabile la motoarele termice. Iar după ce, de exemplu, BMW și Toyota au pariat pe sistemele alimentate cu hidrogen, iată că și Honda intră în joc. 

Citește și: Doi coloși auto arată că vehiculele pe hidrogen sunt o alternativă la mașinile electrice „clasice”

Odată cu lansarea modelului CR-V e:FCEV, Honda devine primul producător auto japonez care produce o mașină electrică cu pilă de combustie cu hidrogen (FCEV) și cu funcție de încărcare la priză, ce permite încărcarea bateriei de la bord de la o sursă de energie externă.

Fără a compromite avantajele unui FCEV, cum ar fi autonomia mare de deplasare și timpul scurt de realimentare cu hidrogen, adăugarea funcției de încărcare a bateriei acasă și/sau în deplasare sporește și mai mult confortul FCEV-urilor, informează constructorul. 

Citește și: VIDEO Trenurile hybrid pe pile cu hidrogen, o nouă alternativă. Electrifică orice linie diesel

Honda CR-V e:FCEV dispune de un sistem de propulsie electric cu o putere de 174 de cai și o baterie de înaltă tensiune cu o capacitate de 17,7 kWh. 

CR-V e:FCEV a fost dezvoltat ca un FCEV practic pentru clienți, care combină performanțele de conducere robuste și funcționalitatea unui SUV cu un timp scurt de realimentare cu hidrogen, de aproximativ 3 minute, pentru o conducere fără stres pe distanțe lungi. Funcția de încărcare la priză oferă utilizatorilor confortul unui vehicul electric pentru condusul zilnic.

Mai mult, pe lângă încărcarea la priză, CR-V e:FCEV este și „V2L” (Vehicle to Load), adică permite utilizatorului să încarce sau să alimenteze gadget-uri de la mașină într-o gamă largă de situații în care alimentarea cu energie electrică este necesară pentru activitățile zilnice și recreative, precum și în timpul întreruperilor de curent.

CR-V e:FCEV dispune de un habitaclu la fel de spațios ca și modelul „clasic” CR-V. În ceea ce privește spațiul de încărcare, desginerii au profitat de forma proeminentă a rezervorului de hidrogen pentru a realiza un spațiu de încărcare pe două niveluri, cu ajutorul unei plăci flexibile, cu un spațiu de bagaje plat și mare și un nivel superior de depozitare pentru organizarea ușoară a obiectelor mai mici.

SUV-ul Honda CR-V e:FCEV este echipat cu un sistem de pile de combustie dezvoltat în colaborare cu General Motors, care este produs de compania lor mixtă, Fuel Cell System Manufacturing, LLC, în Michigan, SUA. 

În comparație cu sistemul de pile de combustie al modelului Honda Clarity Fuel Cell 2019, costul total al noului sistem a fost redus cu două treimi, prin reducerea cantității de platină utilizată și a numărului de celule, precum și prin efectele pozitive ale creșterii producției la scară. Durabilitatea sistemului s-a dublat, iar rezistența la temperaturi scăzute a crescut semnificativ în comparație cu sistemul anterior.

În plus, componentele unității de putere, centrate pe sistemul de pile de combustie, au fost integrate pentru a realiza o unitate de putere compactă și ușoară, care a contribuit, de asemenea, la reducerea costurilor și la îmbunătățirea performanțelor de siguranță pasivă, permițând utilizarea suportului original al motorului modelului CR-V de bază.

În plus, în comparație cu modelul Honda Clarity Fuel Cell, vibrațiile și zgomotul au fost reduse semnificativ, îmbunătățind considerabil calitatea experienței de condus, potrivit constructorului nipon. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te