VIDEO Limuzina Aurus a Patriarhului Kiril, similară cu a lui Putin, făcută praf. A îndoit un Volvo

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.05.2023 - 10:16
O limuzină Aurus Senat din parcul auto al Bisericii Ortodoxe Ruse a intrat cu viteză, în plin, într-un Volvo XC60 și a rămas aproape fără bot - Foto: captură video
SUV-ul suedez s-a îndoit și el, evident, mai ales că a fost lovit în lateral, dar mult mai puțin decât „tancul” rusesc - Foto: captură video

Super-limuzina blindată rusească Aurus Senat a Patriarhului Kiril a intrat în plin în lateralul unui Volvo XC60 pe un bulevard din centrul Moscovei și s-a făcut praf. În comparație cu „tancul” similar cu cel al președintelui Vladimir Putin, SUV-ul suedez doar s-a îndoit.

SHARE

Un grav accident rutier a avut loc luni, 22 mai, în jurul orei 7.00 dimineața, în centrul Moscovei, la intersecția bulevardului Mira și strada Bolnichni. 

O limuzină Aurus Senat din parcul auto al Bisericii Ortodoxe Ruse a intrat cu viteză, în plin, într-un Volvo XC60 și a rămas aproape fără bot.

SUV-ul suedez s-a îndoit și el, evident, mai ales că a fost lovit în lateral, dar mult mai puțin decât „tancul” rusesc, ceea ce demonstrează, dacă mai era nevoie, că degeaba pui fier dacă nu știi să-l proiectezi.

Citește și: Tunel de 2 km de pe A1 Arad-Deva, săpat în 3 ani, la fel ca Mont Blanc-ul de 11 km în anii 1950

În imaginile surprinse de camere de supraveghere, se observă cum „tancul” similar cu cel al președintelui Vladimir Putin rulează cu viteză pe bulevardul din centru Moscovei și intră în plin, fără frână, în Volvo-ul care iese strada Bolnichni. Șoferul SUV-ului suedez se vede că trage puțin dreapta de volan, dar nu reușește să evite impactul. 

Având în vedere modelul special al limuzinei, aceasta nu putea aparține decât Patriarhului Kiril.

Poliția nu a oferit detalii despre accident și Biserica Ortodoxă Rusă a negat că mașina i-ar aparține.

Kortezh Aurus Senat, super-limuzina rusească comandată special de Putin

Înainte de căderea URSS, președinții ruși se plimbau cu limuzine ZIL, iar în escortă aveau modele Chaika. După 1990, Boris Elțîn și Dmitri Medvedev au optat pentru Mercedes-uri S-Klasse, lungite și blindate de firma belgiană Carat Duchatelet.

În primele două mandate (2000 - 2004 și 2004 - 2008), Vladimir Putin a optat și el pentru limuzine blindate Mercedes-Benz S Guard, dar și pentru un BMW Seria 7 High Security, toată presa vuind, în septembrie 2016, când șoferul preferat al lui Putin a fost implicat într-un accident pe Bulevardul Kutuzovski din Moscova la volanul unei astfel de limuzine.  

Citește și: Roboți și AI: Dezmembrarea și reciclarea mașinilor scoase din uz, noua provocare în industria auto

Apoi, la începutul celui de-al treilea mandat (2012 - 2018), deja nostalgic, probabil, după URSS, Putin s-a gândit că unui lider suprem îi trebuie și o limuzină supremă, fără nume occidental. 

Specialiștii NAMI (Institutul de cercetare și dezvoltare pentru automobile și motoare din Moscova) s-au apucat de treabă în 2013 și în 2018 au prezentat Aurus Senat. 

Vladimir Putin a profitat de ceremonia de învestire în cel de-al patrulea mandat de președinte al Rusiei pentru a prezenta noua sa mașină oficială.

Limuzina ”full-size” Kortezh Aurus Senat seamănă cu un Rolls Royce Phantom împerecheat cu un Mercedes S-Klasse, la nivelul blocurilor optice spate, și cu un Chrysler 300, la nivelul grilei radiatorului.

Surse de la Kremlin spun că Putin însuși a participat activ la dezvoltarea modelului Kortezh (cortegiu, în limba rusă), testând inclusiv mai multe prototipuri.

Motorul supraalimentat, cu 12 cilindri în ”V”, care dezvoltă circa 850 de cai putere, este opera inginerilor Porsche. Iar cutia de viteze automată, cu nouă trepte, este făcută de specialiștii ruși, dar nu se știe exact după ce model s-au inspirat.

Limuzina blindată Aurus Senat, dar bineînțeles nu în versiunea „Putin”, este disponibilă și clienților privați, în versiune S600 sau L700, începând din 2021, la un preț de bază de circa 250.000 de euro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te