În anii 1980 și după Revoluție, până în 1995, examenul pentru obținerea permisului de conducere pentru autoturisme includea, pe lângă „Sală”, proba scrisă din legislația rutieră, și „Traseu”, proba practică în trafic deschis, o probă practică în poligon și o probă de traseu pe timp de noapte.
Cum se dădea examenul auto în anii 1980. Acum, mulți șoferi, chiar și cu experiență, l-ar pica
Poligonul era considerat cea mai dificilă probă de la examenul pentru carnet. Era eliminatorie și contra cronometru. Se dădea după „Sală” și dacă picai nu puteai merge mai departe.
În poligon, în 5 minute, „elevii” trebuiau să parcurgă mai multe probe, precum plecare din rampă, slalom printre jaloane, parcare laterală, garare cu spatele, parcare cu fața sau mers cu spatele 50 de metri, regulamentar.
Citește și: Mașina electrică cu cea mai mare autonomie, 2.573,79 km, are bateria cât jumătate a celei de Spring
Și atenție, mașinile, în general Dacia 1300, nu aveau servodirecție, senzori sau camere video de dat cu spatele ori la 360 de grade. Iar probele erau marcate doar cu jaloane, deci reperele pentru poziționarea automobilului în funcție de alte mașini din trafic cam lipseau.
Pentru cei îndemânatici și fără prea multe emoții, timpul de 5 minute era mai mult decât suficient pentru parcurgerea poligonului fără nicio greșeală.
Alții, însă, fie se mișcau mai greu și depășeau timpul, fie făceau mai mult de 4 greșeli (de exemplu, oprirea motorului la plecarea din rampă, dărâmarea de jaloane la parcare sau slalom etc) și erau respinși.
Citește și: Cum poți opri mașina dacă rămâi fără frână de picior la 100 km/h. Dar dacă ai un vehicul electrificat?
Și acum, probabil, mulți șoferi, chiar și cu experiență, dacă ar fi puși să dea proba de poligon în 5 minute ar pica-o, mai ales că s-au obișnuit atât de mult cu ajutorul dat de sistemele electronice de asistență, încât, dacă mașina nu „piuie” și nu le arată pe ecran cum să tragă de volan, se cam blochează.