VIDEO Citadina Kia Rio primește un facelift și, în premieră, tehnologie mild-hybrid

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 27.05.2020 - 10:46

Cea de-a patra generație Kia Rio, ”sora” Hyundai-ului i20, a ajuns la ora facelift-ului. Pe lângă design-ul îmbunătățit și câteva tehnologii de ultimă generație, modelul a primit și primul sistem de propulsie mild-hybrid pe benzină dezvoltat de coreeni.

SHARE

Facelift-ul aplicat hatchback-ului de segment ”B” Kia Rio combină un design împrospătat, mai stilat și ușor mai sportiv, cu un cocteil de tehnologii și dotări avansate, de siguranță și telematice, deseori regăsite în automobile din clase superioare. Grila față ”tiger-nose” (nas de tigru), specifică, a rămas la locul ei, dar a fost îngustată, pentru un aspect mai concetrat, și asortată cu un spoiler mai lat și mai coborât, ce include proiectoarele de ceață cu o arhitectură complet schimbată. Aceste modificări oferă părții frontale a automobilului un aspect mai fluid, dar în același timp mai dinamic, insuflându-i o prezență mai încrezătoare. Toate modelele dispun acum de blocuri optice cu tehnologie LED ce includ luminile de zi DRL.

La interior, Rio facelift oferă o serie de actualizări vizuale, tehnologice și ale materialelor, cu scopul de a crea o atmosferă de nivel superior și o calitate îmbunătățită. Principala actualizare o constituie noul display de 8.0 inch și display-ul digital de mare rezoluție, de 4.2 inch al panoului de bord al șoferului.

De asemenea, Rio este unul dintre primele modele Kia în Europa care oferă sistemul telematic UVO Connect de generația a II-a, îmbunătățind conectivitatea și controlul automobilului și făcând călătoriile mai plăcute. Sistemul oferă șoferilor acces la o gamă largă de servicii on-board, pe lângă informațiie în timp real din trafic, previziuni meteo, punctele de inters, prețurile combustibililor și detalii despre locațiile pentru parcare pe stradă sau în zone special amenajate - incluzând prețuri, locații și disponibilitate, și dispune de recunoașterea vocală online, susținută de tehnologii oferite de servere, care permite utilizatorilor să dea comenzi vocale, să caute puncte de interes în apropiere, adrese, actualizări meteo sau să trimită mesaje text.

Aplicația UVO App, compatibilă cu smartphone-urile Apple și Android, oferă o gamă de funcționalități specifice, permițând utilizatorilor, de exemplu, să activeze  de la distanță o gamă de funcții. În funcție de țară, utilizatorii pot trimite de la distanță indicații de trasee către automobilul lor, înainte de o călătorie, pot verifica locația automobilului și pot accesa rapoarte și notificări privind diagnosticul mașinii lor.

Noul Rio este disponibil acum cu o nouă opțiune de personalizare interioară, sub forma unui nou pachet de culori albastru, în funcție de specificațiile automobilului și de piața de comercializare. Acest lucru adaugă un plus de culoare și fler cabinei, cu elementele laterale ale scaunelor colorate, panoul de bord și cotierele ușilor, asortate cu cusături contrastante. Modelele GT-Line sunt oferite cu un interior negru, într-un singur ton de culoare, cu cusături albe pe scaune și un panou de bord cu efect de fibră de carbon pentru un impact vizual suplimentar. Atât modelele standard cât și cele GT Line sunt acum echipate cu scaune ajustabile pe înălțime pentru șofer și, opțional, pentru pasager, ajutând astfel ocupanții locurilor din față să-și găsească poziția ideală.

Noile tehnologii de ultimă generație pentru siguranța și asistența șoferului includ sistemul de asistare la păstrarea benzii de circulație (Lane Following Assist), sistemul de asistare pentru evitarea coliziunii frontale (Forward Collision-Avoidance Assist) și sistemul de asistare pentru evitarea traficului  din unghiul mort (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist).

Mild-hybrid, ambreiaj ”pe fir” și sisteme de propulsie Smartstream pe benzină

Rio este primul model al coreenilor propulsat de un sistem mild-hybrid electric pe benzină (MHEV). Botezat ”EcoDynamics+”, acesta cuplează noul motor ”Smartstream” pe benzină de 1.0 litri T-GDi cu sistemul MHEV de 48V, maximizând eficiența consumului de combustibil cu ajutorul cuplului suplimentar al motorului electric și al sistemului de frânare regenerativă.

Unitatea MHSG (Mild-Hybrid Starter-Generator) este conectată printr-o curea la arborele cotit al motorului și comută între modurile ”motor” și ”generator”. În modul ”motor”, în timpul accelerării, unitatea MHSG oferă putere electrică pentru a reduce sarcina și emisiile motorului. Pe măsură ce automobilul decelerează, unitatea MHSG comută pe modul ”generator”, recuperând energia de la arborele cotit pentru a reîncărca bateria.

Noul motor Smartstream înlocuiește generația anterioară a motorului ”Kappa” de 1.0 litri T-GDi disponibil pentru modelul Rio și, printre alte inovații, este echipat cu tehnologia avansată CVVD (Continuously Variable Valve Duration). Tehnologia CVVD permite motorului să comute între diferite cicluri de combustie în funcție de sarcină, maximizând eficiența în toate situațiile de rulare. Motorul Smartstream oferă aceeași putere ca și motorul Kappa anterior - 100 sau 120 CP,  dar permite un cuplu maxim cu 16% mai mare pentru versiunile echipate cu motorul de 120 CP, adica 200 Nm.

Per ansamblu, potrivit Kia, sistemul de propulsie ”EcoDynamics+” reduce emisiile CO2 ale modelului Rio cu valori cuprinse între 8.1% și 10.7% (ciclu NEDC combinat) și este oferit atât pentru versiunile cu motoare de 100 CP, cât și pentru cele de 120 CP. Ambele sisteme de propulsie de 48V vor fi echipate cu sistemul Drive Mode Select, oferind șoferilor posibilitatea de a-și personaliza modul de condus cu ajutorul modurilor ‘Eco’, ‘Sport’ și ‘Normal’.

Pe de altă parte, Rio EcoDynamics+ este unul dintre primele modele oferite de Kia care este echipat cu noua transmisie manuală inteligentă (iMT) a brandului. Sistemul ”clutch-by-wire” (ambreiaj pe fir) contribuie la eficiența ridicată a sistemului MHEV și la reducerea emisiilor CO2, în timp ce păstrează aceeași implicare a șoferului oferită de transmisia manuală convențională.

În locul unei legături mecanice, ambreiajul transmisiei iMT este controlat complet electronic. Acesta se integrează perfect cu unitatea MHSG pentru a opri motorul termic mai devreme decât sistemul start-stop ISG (Idle Stop & Go) atunci când automobilul face “coasting”, îmbunătățind eficiența consumului de combustibil.

Vânzările în Europa ale Kia Rio facelift vor începe în al treilea trimestru al anului 2020.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te