VIDEO Circulația în sensul giratoriu le dă bătăi de cap și polițiștilor. 850 lei amendă dată greșit

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.10.2022 - 14:10

Circulația în sensurile giratorii este o provocare pentru mulți șoferi români, inclusiv pentru unii polițiști.

SHARE

Un șofer bihorean a avut parte de o surpriză neplăcută pe centura municipiului Oradea. Bărbatul, aflat la volanului unui Seat de culoare albă, a înconjurat giratoriul pe banda exterioară și a tăiat calea unui Audi care a virat dreapta de pe banda doi pentru a ieși din intersecție.

În Audi se afla însă un polițist în uniformă, care l-a tras pe dreapta imediat. 

„Șoferul a fost sancționat contravențional cu 6 puncte amendă și 870 de lei pentru neîncadrarea corespunzătoare în sensul giratoriu în vederea efectuării virajului la stânga” a precizat comisar-șef IPJ Bihor, Alina Fărcuța, potrivit bihon.ro.

Întreaga scenă a fost surprinsă de camera de bord a unui vehicul aflat în urma celor două autoturisme implicate incident, iar iamgnile au ajuns pe rețelele de socializare, unde s-au viralizat, regulile de circulație în giratoriu nefiind foarte clare pentru toți conducătorii auto. 

Citește și: Se schimbă regulile de prioritate în sensul giratoriu. De ce se va ajunge tot la mica înțelegere

Se schimbă regulile de prioritate în sensul giratoriu

Cum circulația în sensurile giratorii este o provocare pentru mulți șoferi români, parlamentarii vor să modifice definiția giratoriului din Codul Rutier, simplificând-o. În noua definiție, giratoriul nu va mai fi considerat intersecție.

Experimentate cu succes de zeci de ani, în întreaga Europă de Vest, de exemplu, sensurile giratorii fluidifică traficul și sunt considerate printre cele mai sigure tipuri de intersecții. Dar, cum nimic nu este perfect și nu există nici reguli sau definiții perfecte, bunul mers al circulației în giratorii se bazează și pe politețea și educația șoferilor. Altfel, apar neînțelegeri. Iar în cazul incidentelor, chiar conflicte.

În Codurile Rutiere din alte țări, în Franța, de pildă, există două tipuri de giratorii, „giratoriu simplu” și „intersecția giratoriu”, fiecare cu regulile lui. Principala diferență dintre ele este regula de prioritate. În „giratoriul simplu” se aplică regula priorității de dreapta. Adică, o mașină aflată în „giratoriul simplu” trebuie să dea prioritate unei mașini care vine din treapta și vrea să intre în „giratoriul simplu”. 

Citește și: Președintele de bloc trebuie sau nu să aibă salariu. Cât de legală e plata fondului de rulment

Prevederile actuale din Codul Rutier din România în cazul circulatiei în sens giratoriu sunt lipsite de claritate, iar asta se vede în numărul mare de accidente de circulatie produse în sensurile giratorii, precum și în aplicarea în mod neunitar a sancțiunilor contravenționale.

Prin urmare, mai multi parlamentari au depus un proiect de lege care își propune să pună capăt controverselor de interpretare legislativă. 

Inițiatorii proiectului susțin că se impune o redefinire a sensului giratoriu, considerat in mod gresit de unii conducatori auto ca fiind intersectie, ca "un drum principal cu sens unic, în curbă la stânga, care se intersectează cu drumuri secundare succesive pe partea dreapta".

Citește și: VIDEO Cum se pune varza la murat. De câtă sare e nevoie pentru saramura perfectă

Prin urmare, "linia discontinuă este un marcaj de separare a benzilor (și nu un marcaj de ghidare care se foloseste în intersecții), fiind longitudinală, adică de-a lungul drumului principal reprezentat de sensul giratoriu și curbă, întrucât drumul principal reprezentat de sensul giratoriu este circular", arată inițiatorii proiectului de lege.

"Din punctul nostru de vedere, particularitatea in cazul sensului giratoriu este ca sensul unic de deplasare este giratoriu, astfel ca de fiecare data cand un conducator auto intentioneaza sa paraseasca sensul giratoriu, acesta trebuie sa schimbe directia de mers prin viraj la dreapta. Asadar, orice parasire a sensului giratoriu presupune in mod necesar schimbarea directiei de deplasare. Deci, participantul la trafic care efectueaza manevra de schimbare a directiei de mers la parasirea sensului giratoriu, trebuie sa se asigure corespunzator si sa efectueze aceasta manevra fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic, respectand prevederile arL 54 din OUG 195/2002", se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Mai exact, în cazul unui sens giratoriu cu mai multe benzi, participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care dorește să părăseasca sensul giratoriu la a doua ieșire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întai, deoarece aceste autovehicule se deplaseaza în cadrul sensului giratoriu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te