VIDEO Cine e vinovat de carambolul cu 3 mașini din Pasajul Unirii? Și ce spune despre șoferii români

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 25.01.2024 - 15:07
Cine e vinovat de carambolul cu 3 mașini din Pasajul Unirii? Și ce spune despre șoferii români - Foto: captură video
Cine e vinovat de carambolul cu 3 mașini din Pasajul Unirii? Și ce spune despre șoferii români - Foto: captură video

Un șofer a pierdut controlul mașinii și a intrat în parapeții Pasajului Unirii din București. A plecat și a lăsat vehiculul în mijlocul drumului, fără ca măcar să aprindă luminile de avarie și să pună, conform legii, triunghiul reflectorizant. Rezultatul? Încă 2 mașini lovite.

SHARE

La data de 24 ianuarie, în jurul orei 01.30, Brigada Rutieră a fost sesizată cu privire la producerea unui accident de circulație în Pasajul Unirii din București.

Polițiștii au stabilit faptul că un autovehicul condus de către un bărbat în vârstă de 24 de ani, care se deplasa în Pasajul Unirii, dinspre Piata 1 Decembrie 1918, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat în coliziune cu parapeții desparțitori ai pasajului, autoturismul ramânând imobilizat in banda II de circulație.

Imediat după producerea evenimentului, un alt participant la trafic a oprit autovehiculul pe care îl conducea în banda I de circulație, în paralel cu autovehiculul avariat, pentru a vedea ce s-a întâmplat, moment în care un al treilea vehicul condus de un bărbat în vârstă de 20 de ani, care se deplasa în aceeași direcție de mers a intrat în coliziune cu autoturismul oprit, în urma impactului acesta lovind o persoană aflată pe partea carosabilă.
 
 
În urma accidentelor de circulație a rezultat rănirea unui număr de 4 persoane, respectiv a conducătorilor auto și a pasagerei aflate în primul autoturism.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele indicate fiind zero.

În cauză au fost întocmite dosare penale in care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, potrivit Brigăzii Rutiere.

Cine e vinovat de carambolul cu 3 mașini din Pasajul Unirii? Și ce spune despre șoferii români

Principalul vinovat, cel puțin moral, de carambolul cu 3 mașini din Pasajul Unirii din București este șoferul care a pierdut controlul volanului, a intrat cu mașina în parapeți și a lăsat autovehiculul avariat nesemnalizat în mijlocul drumului. 

Iar, parțial, autori morali ai accidentului sunt și ceilalți șoferi care au văzut incidentul și au oprit ca „gură cască”, blocând și prima bandă de circulație, și fără a aprinde avariile, pentru a face cât mai vizibil evenimentul rutier.

Citește și: Cum poți ști dacă mașina second hand a avut accident înainte să o cumperi? „Secretul” e la îndemână

Așa cum se vede din imaginile camerei de supraveghere, doar 2 șoferi care au oprit sau au trecut pe lângă accident au aprins avariile. 

Evenimentul fiind în curbă, șoferul care a intrat în mașina care a lovit inițial parapeții și într-o altă mașină care a oprit să vadă ce se întâmplă a fost surprins de cele două vehicule care blocau ambele benzi ale pasajului și nu a apucat să frâneze. Probabil, circula și cu o viteză peste cea legală în acel loc, care e de 40 km/h. 

Prin urmare, carambolul arată o lipsă de înțelegere a regulilor de circulație și de conducere preventivă în trafic.

Cum se semnalizează autovehiculul imobilizat pe carosabil de o avarie sau un accident: triunghiuri reflectorizante și lumini de avarie

Conform Codului Rutier, conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa.

Dacă un autovehicul sau o remorcă a rămas în pană pe partea carosabilă a drumului şi nu poate fi deplasat/ deplasată în afara acesteia, conducătorul autovehiculului este obligat să pună în funcţiune luminile de avarie şi să instaleze triunghiurile reflectorizante.

Triunghiurile reflectorizante se instalează în faţa şi în spatele vehiculului, pe aceeaşi bandă de circulaţie, la o distanţă de cel puţin 30 m de acesta, astfel încât să poată fi observate din timp de către participanţii la trafic care se apropie.

În localităţi, atunci când circulaţia este intensă, triunghiurile reflectorizante pot fi aşezate la o distanţă mai mică sau chiar pe vehicul, astfel încât să poată fi observate din timp de ceilalţi conducatori de vehicule.

Dacă vehiculul nu este dotat cu lumini de avarie sau acestea sunt defecte, conducătorul poate folosi, pe timpul nopţii ori în condiţii de vizibilitate redusă, o lampă portativă cu lumină galbenă intermitentă, care se instalează la partea din spate a vehiculului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te