Și Toyota i s-a predat lui Putin și părăsește definitiv Rusia. Fabrica, preluată cu totul de NAMI

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 31.03.2023 - 14:53
Fabrica Toyota din Sankt Petersburg. - Foto: Toyota

După ce Renault-Nissan și-a cedat activele din Rusia administrației Putin pentru o rublă în mai 2022, pe 31 martie 2023 autorităţile de la Moscova au anunțat că fabrica Toyota din Sankt Petersburg a fost transferată cu către NAMI de constructorul nipon, fără a da alte detalii.

SHARE

Rusia a anunţat că fabrica Toyota din Sankt Petersburg a fost transferată către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare), autorităţile de la Moscova grăbindu-se să preia cât mai multe active ale companiilor auto care părăsesc piaţa rusă în urma războiului din Ucraina, transmite Agerpres, citând Reuters.

În septembrie 2022, Toyora a decis să oprească producţia de vehicule în Rusia, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, după ce în martie 2022 suspendase producţia la Sankt Petersburg. 

Citește și: VIDEO AvtoVAZ a reluat producția Lada ca în era sovietică: fără ABS, ESP și airbag-uri, motor Euro 2

"Uzina Toyota din Sankt Petersburg este în această etapă transferată statului. Acordul implică preluarea completă a drepturilor de proprietate ale clădirii, echipamentelor şi terenului", a informat Ministerul Industriei şi Comerţului. Instituţia a dat asigurări că va relua producţia cât mai curând posibil.

Oficialii Toyota nu au făcut imediat comentarii în urma anunţului Moscovei.

Citește și: FOTO Rușii de la AvtoVAZ produc modelele Lada pe bucăți și doar albe și negre. Nu mai au vopsea

NAMI a preluat și fabricile Renault şi Nissan și a reluat producția Lada și Moskvich

Multe fabrici din Rusia au suspendat producţia şi au trimis angajaţii în şomaj, din cauza lipsei de componente şi a exodului producătorilor occidentali, după ce în 24 februarie Rusia a invadat Ucraina.

Joi, 30 martie, Avtovaz, cel mai mare producător de automobile din Rusia, deţinut anterior de Renault, a decis să avanseze cu câteva săptămâni data la care angajaţii vor beneficia de trei săptămâni de vacanţă de vară, din cauza lipsei de componente.

Citește și: VIDEO Industria auto din Rusia „duduie”. Moskvich se laudă că a vândut 86 de mașini în 2 luni

Cele trei săptâmâni de vacanţă estivală de care beneficiază salariaţii Avtovaz, şi care conform calendarului anterior urmau să înceapă în data de 24 iulie, vor fi efectuate în perioada 29 mai - 19 iunie, ceea ce va da Avtovaz mai mult timp pentru a-şi reface stocurile de componente.

Anterior, Avtovaz anunţase că în 2023 intenţionează să producă peste 400.000 de vehicule, ceea ce ar fi dublu faţă de cele 188.645 de vehicule pe care le-a vândut în 2022.

Împreună, toate uzinele de automobile din Rusia au produs anul trecut doar 450.000 de autoturisme, cel mai mic număr de la prăbuşirea URSS.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te