FOTO O șosea din România, în top 10 al celor mai periculoase drumuri din lume. Inaugurată în 1974

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 05.09.2024 - 18:04
O șosea din România, în top 10 al celor mai periculoase drumuri din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
O șosea din România, în top 10 al celor mai periculoase drumuri din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

O șosea din România, în top 10 al celor mai periculoase drumuri din lume. Dacă sunteți amatori de senzații tari, ca șoferi ori ca pasageri - dacă aveți încredere în conducătorul auto - atunci puteți încerca să parcurgeți aceste șosele a căror străbatere e o aventură totală.

SHARE

O șosea din România, în top 10 al celor mai periculoase drumuri din lume. Majoritatea călătoriilor cu mașina din zilele noastre par să implice tot felul de blocaje în trafic, lucrări rutiere sau alte tipuri de pericole care vă pot încetini ziua. Dar ar putea fi și mai rău. Mult mai rău.

O șosea din România, în top 10 al celor mai periculoase drumuri din lume. Inaugurată în 1974

De exemplu, cum ar fi să mergeți pe o trecătoare de munte cu o altă mașină care vine spre dumneavoastră, unde o mișcare greșită ar putea duce la dezastru?

Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm în multe zone ale lumii, unde singura opțiune pentru a ajunge din punctul A în punctul B este să-ți iei viața în propriile mâini.

Citește și: Ce amenzi vor lua cei care hrănesc urșii pe Transfăgărășan? Turiștii vor fi amendați de două ori

Curbe „în ac de păr”, serpentine nesfîrșite, prăpăstii adânci sunt doar câteva dintre „condimentele” ce însoțesc aceste drumuri, chiar dacă veți fi răsplătiți cu panorame superbe, la care, însă, șoferii n-ar trebui să fie atenți.

Dar iată lista acestor adevărate provocări pentru orice conducător auto, conform listei întocmite de BBC Science Focus.

Șoseaua Fairy Meadows din Pakistan - Foto: Profimedia

Top 10 cele mai periculoase șosele din lume

Fairy Meadows Road, Pakistan

Acest drum de coșmar își croiește drum prin munții Pakistanului, la înălțimi de peste 3.000 m deasupra nivelului mării în unele puncte, și este suficient de lat pentru un singur vehicul în același timp.

Nu există bariere de siguranță care să vă împiedice să plonjați în văile de dedesubt. Iar acest lucru se întâmplă destul de des.

Drumul de 16 km leagă autostrada Karakoram de micul sat Tato din Parcul Național Fairy Meadows. Deoarece este atât de periculos, doar localnicii pot conduce autovehicule pe acest drum. 

Foto: Profimedia

Autostrada Sichuan-Tibet, China

Autostrada Sichuan-Tibet este una dintre cele mai înalte șosele din lume, care prezintă propriul set de provocări.

De la evitarea avalanșelor și a alunecărilor de teren până la negocierea secțiunilor cu un singur traseu la altitudini mari, cu aderență redusă, acest drum este un test pentru orice șofer. Aceasta este, de asemenea, o șosea foarte aglomerată, având în vedere natura sa.

Blocajele de trafic și blocajele constante înseamnă că parcurgerea întregii autostrăzi poate dura uneori 15 zile, iar temperamentele se pot aprinde între șoferi atunci când situația devine cu adevărat dificilă.

Citește și: Viața pe drumurile din România, cea mai periculoasă din Europa. Ne urmează Bulgaria și Croația

Dacă sunteți suficient de curajos să călătoriți pe acest drum, veți fi răsplătit cu peisaje uimitoare, cu munți acoperiți de zăpadă și defileuri adânci și dramatice.

Foto: Profimedia

Bayburt D915, Turcia

Sinuosul drum D915 este numit în mod regulat unul dintre cele mai înfricoșătoare drumuri din lume, datorită numeroaselor sale curbe în ac de păr care taie versanții terenurilor muntoase.

Acesta face legătura între coasta de nord a Mării Negre și orașul Bayburt - cândva parte a vechiului drum comercial Drumul Mătăsii între China și Europa.

Drumul este o rută importantă pentru traficul local și, cu o suprafață de drum alunecoasă, vreme adesea nefavorabilă și numeroase alte pericole, necesită multă grijă și răbdare pentru a-l parcurge nevătămat.

Foto: Profimedia

Pasul Zojila, India

Pasul Zojila este un drum important care leagă regiunea Ladakh de valea Kashmir. Din cauza amplasării sale la înălțime în munții Himalaya, acest drum este afectat de zăpadă și gheață și este adesea închis luni la rând.

Aici, lățimea este suficientă pentru ca un singur vehicul motorizat să circule simultan de-a lungul trecătorii. Deoarece nu sunt instalate bariere de siguranță, există multe zone în care nu există nimic între tine și o cădere abruptă în valea de mai jos. Pe scurt, nu este un traseu pentru cei slabi de inimă.

În prezent, se construiește un nou tunel de-a lungul unei mari porțiuni a traseului pentru a-l proteja de cele mai grele condiții meteorologice de iarnă, ajutând la menținerea drumului deschis pe tot parcursul anului. Rămâne însă de văzut dacă acest lucru face drumul mult mai sigur.

Foto: Pixabay

Transfăgărășan, România

România are unele dintre cele mai proaste drumuri din Europa în ceea ce privește calitatea autostrăzilor sale. Dar cel mai faimos și mai periculos drum este Autostrada Transfăgărășan, inaugurată în 1974 de fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu.

Acest drum de munte sinuos atinge altitudini de peste 2 000 m și prezintă peisaje uimitoare de-a lungul celor 150 km ai săi.

Acesta cuprinde curbe în ac de păr, tuneluri și schimbări drastice de altitudine, fiind o adevărată provocare pentru mulți turiști care conduc pe acest drum în fiecare an.

Citește și: Dispar urșii de pe Transfăgărășan. Ce au decis autoritățile să facă? „Nu mai putem continua așa”

Celălalt pericol principal pe care îl puteți întâlni pe această șosea sunt turmele uriașe de oi din mijlocul drumului - ciobanii folosesc, de asemenea, traseul pentru a-și muta oile între pășuni, astfel încât acest drum ar putea fi unul de evitat dacă vă grăbiți.

În plus, prezența urșilor este o realitate constantă aici, indicațiile autorităților fiind să nu îi hrăniți, să nu vă apropiați pe jos de ei, în căutarea unei poze sugestive și să țineți închise geamurile mașinii.

Foto: arhiva

Autostrada Ibarska, Serbia

Cunoscută local ca „Autostrada Neagră”, Șoseaua de Stat 22 sau „Autostrada Ibar” este una dintre cele mai periculoase șosele din Europa, precum și una dintre cele mai aglomerate din țară.

Autostrada leagă Belgradul de alte orașe mari din Serbia și de țările învecinate, precum Muntenegru. O serie de drumuri lungi și drepte, punctate de viraje periculoase, cauzează un număr mare de accidente, în special noaptea. Majoritatea acestora sunt atribuite vitezei excesive sau șoferilor care conduc sub influența alcoolului.

Foto: arhiva

Skippers Canyon Road, Noua Zeelandă

Skippers Canyon este un defileu din Noua Zeelandă care urmează cursul râului Shotover. În 1862, a fost descoperit aur în această zonă, ceea ce a necesitat construirea unui drum prin canion.

Drumul rezultat a fost săpat în stâncă de către mineri folosind doar unelte manuale și explozibili. Din cauza rocilor moi din canion, suprafața poate fi foarte alunecoasă când plouă și sfărâmicioasă când este uscată.

Canionul prezintă pante abrupte, nenumărate curbe în ac de păr și este suficient de lat pentru a permite traficul pe un singur sens pe cea mai mare parte a celor 22 km ai săi. Din cauza caracterului său periculos notoriu, asigurările pentru mașinile închiriate nu sunt onorate pe această porțiune de drum.

Foto: Alaska DOT&PF

Autostrada James Dalton, USA

Făcută celebră de emisiunea de televiziune „Camionagiii ghețurilor”, difuzat și în România de History Chanel,, autostrada James Dalton este o porțiune lungă de drum care leagă orașul Fairbanks de comunitatea nordică Deadhorse, deasupra Cercului Polar Arctic.

Această porțiune de drum de 666 km poartă numele unui inginer din Alaska și servește drept rută principală pentru camioanele care transportă combustibil și provizii pentru lucrătorii din câmpurile petroliere. Doar o treime din drum este asfaltat, restul fiind format din pietriș liber și pietre.

Citește și: VIDEO 73.000.000 € costă singurul tronson din Transalpina de Apuseni. Pe unde va trece aceasta

Condițiile meteorologice nefavorabile, cum ar fi zăpada și gheața, sunt principalele pericole cu care se confruntă oamenii pe acest drum. Cu toate acestea, izolarea și prezența urșilor polari de-a lungul drumului sporesc, de asemenea, factorul de risc.

Foto: dangerousroads.org

Keylong Kishtwar Road, India

Dacă 235 km de drumuri de pământ cu o singură pistă prin trecători montane înșelătoare este ideea ta de excursie distractivă, atunci drumul Keylong-Kishwar din India este cel potrivit pentru tine.

Nu există bariere de siguranță între tine și o cădere de mii de metri în valea de mai jos. Adăugați la aceasta amenințarea alunecărilor de teren și vremea schimbătoare și puteți vedea de ce acesta este unul dintre cele mai periculoase drumuri din India.

O porțiune de drum, cunoscută sub numele de „Cliff Hanger”, este îngustă și se poate prăbuși dacă vă apropiați prea mult de margine.

Foto: Profimedia

Yungas Road, Bolivia

Drumul North Yungas este unul dintre cele mai faimoase drumuri periculoase din lume, și pe bună dreptate.

Această porțiune de drum de 64 km leagă orașul La Paz de regiunea Yungas din Bolivia și se estimează că a provocat în medie între 200 și 300 de decese în fiecare an, până când a fost deschisă o nouă autostradă în apropiere care oferă o alternativă mult mai sigură.

Acest drum înspăimântător nu este nimic mai mult decât o șosea de pietriș care urcă prin munți. Principalele sale provocări sunt ceața și ploaia, care împiedică vizibilitatea atunci când se negociază drumul foarte îngust și întortocheat.

Acest lucru nu este ajutat de traficul care vine adesea din sens opus, forțând vehiculele să se depășească reciproc pe marginea pantelor periculos de abrupte.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te