Întreaga gamă LCV a Grupului PSA, electrificată 100%. Primele modele: e-Expert, ë-Jumpy și Vivaro-e

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 23.06.2020 - 17:56

Grupul PSA Peugeot – Citroën – Opel are prima gamă de utilitare medii complet electrice de pe piață, Peugeot e-Expert, Citroën ë-Jumpy și Opel Vivaro-e. Iar Xavier Peugeot a confirmat că, până în 2021, toate LCV-urile grupului vor avea versiuni 100% electrice.

SHARE

În cadrul evenimentului online ”VAN LIVE-e”, desfășurat marți, 23 iunie, Xavier Peugeot, Senior Vice-President al Grupului PSA pe Light Commercial Vehicles Business, și mai mulți experți și responsabili de produs au prezentat noua gamă de utilitare medii 100% electrice a grupului și avantajele acesteia. Iar Xavier Peugeot a reiterate angajamentul PSA în privința emisiilor zero și a reconfirmat că, până în 2021, indiferent de segment, toate LCV-urile Peugeot, Citroën și Opel vor fi oferite și în versiune electrică.

Întrebat despre următoarea utilitară PSA ce va merge la priză, Xavier Peugeot nu a dat din casă, dar a spus că ar putea fi un vehicul cu o capacitate mai mare. Iar cum în gama Peugeot, de exemplu, după Expert urmează Boxer, iar Vokswagen deja oferă e-Crafter, ”ghicitoarea” este destul de ușoară.

Gama de utilitare medii electrice împarte aceeași tehnologie. e-Expert, ë-Jumpy și Vivaro-e dispun de un motor de 136 de cai putere, cu un cuplu maxim instant de 260 Nm, baterie de 50 kWh și autotonomie de până la 230 km sau baterie de 75 kWh și autonomie de până la 330 km, trei versiuni de lungime, patru versiuni de caroserie și sarcină utilă de 1.275 kg.

În ceea ce privește autonomia, Xavier Peugeot a explicat că cele două valori, 230 km și 330 km, nu au fost alese și setate întîmplător, 84% dintre clienții actuali ai utilitarelor conveționale PSA parcurgând zilnic până la 200 de kilometri. Iar din cei rămași, peste 40% parcurg în fiecare zi maximum 300 de kilometri.

Cele trei LCV-uri electrice sunt produse în aceleași uzine cu versiunile convenționale și sunt la fel de versatile și flexible. Doar sarcina utilă a versiunilor 100% electrice este mai mica cu puțin peste 100 de kilograme - 1.275 kg, față de 1.405 kg. De asemenea, experții PSA au subliniat că e-Expert, ë-Jumpy și Vivaro-e sunt singurele utilitare electrice ce pot fi echipate din fabric cu cârlig de remorcare și pot trage până la 1.000 kg.

Folosind o stație de încărcare publică de 100kW CC, încărcarea bateriei de 50kWh la o capacitate de 80% durează aproximativ 30 de minute (aproximativ 45 de minute pentru bateria de 75kWh). În funcție de piață și de infrastructură, cele trei LCV-uri electrice PSD dispun de un încărcător trifazat opțional de 11kW sau de un încărcător monofazat de 7,4 kW în varianta standard.

Versiunile pentru transport persoane ale e-Expert, ë-Jumpy și Vivaro-e oferă până la nouă locuri și fel de fel de configurații, inclusiv una de ”birou mobil”, cu două rânduri de scaune așezate față în față, cu o măsuță pliabilă în centru.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te