Cutiile negre, obligatorii pe mașini din iulie. Cum le montezi pe autoturisme aflate deja în trafic?

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.06.2024 - 09:34
Cutiile negre, obligatorii pe mașini din iulie. Cum le montezi pe autoturisme aflate deja în trafic? - Foto: porsche.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Cutiile negre, obligatorii pe mașini din iulie, potrivit unei directive UE. Cum le montezi pe autoturisme aflate deja în trafic? vă spunem potrivit unor specialiști din industria auto.

SHARE

Din iulie 2024, șoferii se vor confrunta cu o inovație în traficul rutier: Sistemele de asistență din mașini vor deveni obligatorii, în caz contrar vehiculul nu va fi înmatriculat.

Citește și: VIDEO De ce supercar-ul Ford Mustang GTD costă 359.900 € în România și 525.000 € în Austria

Cutiile negre, obligatorii pe mașini din iulie. Cum le montezi pe autoturisme aflate deja în trafic?

Oricine călătorește cu mașina știe că regulile și reglementările din jurul Codului Rutier sunt supuse unor schimbări constante. Din toamna anului 2023, șoferii trebuie să fie atenți la o inovație în ceea ce privește înmatricularea vehiculelor. Mașinile nou înmatriculate începând cu iulie 2024 trebuie să fie echipate  cu unele sisteme de asistență importante, prcum cutiile negre.

Citește și: Amendă de 6.000 € dacă ai acest dispozitiv pe mașină. De ce este atât de grav?

Sistemele sunt menite să asigure o mai mare siguranță. Printre altele, e vorba de cutii negre, cruise control, sisteme de avertizare în caz de somnolență și atenție și asistență la frânarea de urgență vor deveni obligatorii în mașini. Însă, din 2024, șoferii se vor confrunta și cu alte schimbări, după cum relatează echo24.de.

Noi reguli pentru șoferi: sistemele de asistență precum cutia neagră și compania vor fi obligatorii din 2024
Oricine își cumpără o mașină nouă va avea la bord o serie întreagă de sisteme de asistență începând din 2024, deoarece un nou regulament UE prevede anumite sisteme de asistență pentru șoferi pentru mașinile noi.

Mașinile din Europa trebuie să fie echipate și cu următoarele sisteme:

Cutia neagră

Asistent de viteză

Sistem de avertizare privind somnolența și atenția

Sistem de avertizare în caz de părăsire a benzii de rulare în caz de urgență

Lumina de frânare de urgență

Asistent de mers înapoi

Dispozitiv pentru instalarea unui dispozitiv de imobilizare sensibil la alcool.

Acest lucru este destinat să sporească siguranța rutieră. Conform statisticilor UE, până la 95 % din toate accidentele rutiere se datorează erorilor umane. Comisia UE presupune că introducerea obligatorie a sistemelor de asistență pentru șoferi pe drumurile europene ar putea salva aproximativ 25.000 de vieți și ar putea preveni cel puțin 140.000 de răniri grave până în 2038.

Cutia neagră din mașină - sistem pentru o mai mare siguranță rutieră

Începând cu 7 iulie 2024, cutia neagră va deveni obligatorie pentru toate vehiculele nou înmatriculate în UE (în conformitate cu Regulamentul 2019/2144), după cum scrie "ADAC". 

Cutia neagră stochează date în timpul condusului și este comparabilă cu cutia neagră dintr-un avion. În cazul unui accident, cutia neagră poate furniza informații utile în anumite circumstanțe, scrie echo24

Ceea ce a fost instalat de mult timp în avioane este acum pe cale să devină obligatoriu și în vehicule: un "Event Data Recorder", sau "EDR". EDR este utilizat pentru a stoca date legate de accident cu puțin timp înainte și imediat după accident. Aceste date sunt destinate să ajute la investigarea accidentelor. Cutia neagră sprijină metodele convenționale de investigare a accidentelor și poate fi analizată numai cu un ordin judecătoresc.

Poate fi montat ulterior un "înregistrator de date despre evenimente" în mașini?

Răspunsul la întrebarea dacă o cutie neagră poate fi montată ulterior în mașini este simplu. După cum explică TÜV Süd pentru echo24.de, este destul de puțin probabil ca în viitor să existe posibilități de montare ulterioară pentru dispozitive de măsurare atât de precise precum o cutie neagră. Detalii AICI

"Datorită complexității valorilor măsurate și a condițiilor de conducere necesare pentru depozitare, este necesar un număr mare de senzori. În acest sens, nu se poate presupune că vor exista soluții de modernizare pentru acest lucru în cazuri individuale, având în vedere numărul mare de autovehicule", se arată în document.

Altfel zis, e aproape imposibil să le montezi pe mașinile pe care le aveți în parcare sau garaj.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te