Amendă de 6.000 € dacă ai acest dispozitiv pe mașină. De ce este atât de grav?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.06.2024 - 21:03
Amendă de 6.000 € dacă ai acest dispozitiv pe mașină - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

6.000 €. Atât este amenda pentru o abatere. Mulți șoferi o ignoră dar și mai mulți nici nu știu că aceasta există. Este vorba despre un dispozitiv montat pe mașină.

SHARE

Necunoașterea legii poate duce la o amendă de 6000 de euro amendă, în Spania. Excesul de viteză, folosirea telefonului mobil la volan, consumul de alcool au devenit cele trei infracțiuni prioritare pentru DGT, care înăsprește sancțiunile pentru șoferi în aceste cazuri.

Dar există o sancțiune despre care mulți șoferi nici nu știu că există. 

6000 de euro amenda pentru această infracțiune gravă

Pentru depășirea vitezei regulamentare, radarele sunt tot mai frecvente și au forme tot mai diverse. Sunt fixe, mobile, elicoptere, și așa mai departe.

În paralel, există sancțiuni mai mari pentru șoferii care le folosesc pentru a se proteja de radare, de la simple dispozitive de avertizare radar până la bruiaj și în ultima perioadă chiar rețelele de socializare care avertizează despre prezența radarelor. De exemplu, șoferul unui Audi A6 a fost surprins de autorități în Țara Bascilor cu un aparat care părea un detector de radar, scrie ziarulromanesc.de.

Acest dispozitiv captează undele radio transmise de radarele poliției, care se află pe drumurile publice. Un bip avertizează șoferul de prezența radarului.

Citește și: 10.000 lei amendă pentru șoferii care fac acest lucru banal. I se poate întâmpla oricui

Acest tip de dispozitive pot interfera cu undele transmise de cele ale Poliției și face practic mașina invizibilă pentru radare. Astfel șoferul se poate deplasa liniștit la viteza pe care o dorește fără ca mașina să fie detectată.

Potrivit eldebate.com, autoritățile au sarcina de a verifica dacă este un simplu detector sau inhibitor dar pentru asta solicită șoferului să șteargă software-ul și să scoată antena ascunsă.

Potrivit Regulamentului general pentru șoferi „este interzisă instalarea sau transportul în vehicule a bruiajelor radar sau vitezometrelor sau a oricăror alte instrumente care au scopul de a inhiba sau interfera cu funcționarea sistemelor de supraveghere a traficului precum și emiterea de semnale în acest scop”.

Citește și: Cum poți opri mașina dacă rămâi fără frână de picior la 100 km/h. Dar dacă ai un vehicul hybrid?

Șoferul a insistat că tocmai a cumpărat mașina și nu știa de existența acestui dispozitiv, crezând că este un simplu navigator. Oricum, în aceste cazuri șoferul poate primi o amendă de la 500 de euro la 6000 de euro la care se adaugă trei puncte de pe permisul de conducere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te