Cum îți recuperezi taxa auto și dobânda aferentă. Mecanismul de restituire, valabil până în 2027

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.04.2023 - 22:14
Parc de mașini Foto: Pixabay.com

Românii care nu au apucat să-și recupereze banii din fosta taxă auto vor putea să facă acest lucru pe cale administrativă. Mecanismul se va aplica până pe 29 iunie 2027. Acum românii își pot recupera sumele respective pe cale administrativă până în 2027.

SHARE

Românii care încă mai au de recuperat taxa auto pot face acest lucru pe cale administrativă. Recent au fost oficializate normele metodologice pentru aplicarea acestui mecanism de restituire. 

Recuperearea banilor se poate face până în 2027.  Solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, vor trebui depuse la Fisc.

Noul mecanism de restituire a taxelor auto a apărut în vara anului 2022, fiind destinat celor care nu au apucat să solicite acest drept până în 2017. 

Acum românii își pot recupera sumele respective pe cale administrativă până în 2027. 

Chiar dacă acest mecanism e apărut de mai mult de nouă luni, cei interesați nu au putut depune până acum solicitări pentru a-și recupera banii, deoarece nu apăruseră încă normele metodologice pentru aplicarea lui. Această situație a fost remediată recent odată cu oficializarea normelor și apariția modelului documentelor necesare recuperării fostelor taxe auto, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Se mai poate recupera taxa auto de mediu dacă termenul limită a fost cel de 31 august 2018?

Portrivit OUG din 29 iunie 2022, contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule,  taxa pe poluare pentru autovehicule,  taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, sau, după caz, timbrul de mediu pentru autovehicule și care nu au beneficiat de

restituire până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență pot solicita restituirea acestora, indiferent de momentul plății taxelor, precum și a dobânzilor datorate pentru perioada

 cuprinsă între data perceperii și data restituirii, pe cale administrativă, prin cerere adresată organului fiscal central competent sau prin cerere adresată organului competent, în cazul sumelor prevăzute la

 art. 4 alin. (1). Nivelul dobânzii este cel prevăzut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

 Noul mecanism a apărut ca urmare a unei decizii din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, prin care s-a decis că perioada de un an în care s-au putut cere banii, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost prea scurtă.

Citește și: Guvernul pregătește noua taxă auto. Proprietarii mașinilor vechi sunt vizați

Pentru ca noul mecanism să se poată aplica era nevoie, așa cum e subliniat chiar în ordonanța ce-l introduce, de aprobarea, prin ordin comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al ministrului finanțelor, a unor norme metodologice de aplicare.

Normele au apărut luni, 24 aprilie, fiind cuprinse în Ordinul Ministerului Mediului 868/2023, publicat în această dimineață în Monitorul Oficial. 


Mecanismul se va aplica timp de cinci ani de la apariția OUG 93/2022, mai exact, până pe 29 iunie 2027

Cum soliciți restituirea taxei auto

Restituirea sumelor se face pe baza cererii depuse de contribuabil la organul fiscal central competent în administrarea acestuia. Modelul oficial al cererii necesare celor ce n-au cerut restituirea prin mecanismul anterior din 2017 a apărut deja, în noiembrie 2022.

Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, mai multe informații, precum contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită, precum și elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/ varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare.

Ca excepție de la regulă, în cazul în care nu s-a efectuat înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, în cerere se trece numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plății sumelor.

Dacă taxa a fost plătită de firma de leasing, cererea de restituire se depune de către proprietarii care au achiziționat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar, numai în condițiile în care contractul de leasing este finalizat.

În baza cererii depuse de contribuabil, organul fiscal competent verifică plata efectuată de contribuabil, în funcție de numărul de identificare al autoturismului/ autovehiculului sau CNP-ul/ CUI-ul contribuabilului, precum și celelalte informații prezentate în cerere.

Termenul legal pentru soluționarea cererilor este de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților, iar banii, virați în conturile bancare indicate la depunerea solicitărilor.

Atunci când Fiscul nu poate identifica cu certitudine datele necesare soluționării cererii, acesta notifică, în scris, contribuabilul și îi solicită prezentarea (în termen de cel mult 60 de zile) a informațiilor și documentelor relevante în soluționarea cererii. Dacă nu primește date suplimentare, Fiscul respinge cererea de restituire.

După ce se restituie sumele reprezentând taxe, organul fiscal central competent calculează dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii. 

Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulțește cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei și data restituirii efective și cu nivelul dobânzii de 0,02 %/ zi, mai arată avocatnet.ro.

Introdusa inițial în 2007, taxa de timbru auto a fost una dintre cele mai controversate taxe impuse în România, motiv pentru care forma sa a fost modificată de câteva ori, la fel și denumirea ei, dar forma sa finală a fost introdusă abia în 2013.

Taxa de primă înmatriculare, taxa de poluare, taxa ecologică, taxa de mediu sau timbrul de mediu – toate sunt denumirile aceleiași taxe, care a dispărut definitiv în 2017.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te