Criza COVID & trecerea la mașini electrice: Volkswagen dă afară până la 5.000 de angajați

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.03.2021 - 09:18
Volkswagen AG va renunţa la 5.000 de angajaţi de la fabricile sale din Germania până la finalul lui 2023, ca parte a programului de reducere a costurilor. / Foto: autonews.com

Volkswagen AG va renunţa la 5.000 de angajaţi de la fabricile sale din Germania până la finalul lui 2023, ca parte a programului de reducere a costurilor, pentru finanţarea tranziţiei la vehiculele electrice, a anunţat grupul german, informează AFP.

SHARE

Al doilea producător auto global se aşteaptă ca până la 900 de angajaţi să opteze pentru schema de pensionare anticipată, în timp ce aproximativ 2.000 - 4.000 de angajaţi vor părăsi compania în urma opririi graduale a activităţilor lor.

Surse din companie au declarat pentru Reuters că va fi redus numărul locurilor de muncă la şase fabrici din Germania ale principalului brand, VW, care are în prezent aproximativ 120.000 de angajaţi. În 2019, VW anunţase concedierea a 7.000 de angajaţi.

Publicaţia Handelsblatt, care anunţase anterior planul, a informat că grupul german va tăia până la 5.000 de locuri de muncă.

Reprezentanţii Volkswagen nu au dorit să comenteze în privinţa costurilor, care vor depinde de numărul celor care acceptă ofertele de pensionare parţială sau anticipată. Sursele au estimat costurile la aproximativ 500 de milioane de euro.

În schimb, grupul german va majora bugetul pentru pregătirea angajaţilor cu 40 milioane de euro, la 200 milioane de euro.

Citește și:

Pandemia semiconductorilor. De ce nu se mai pot construi autoturisme

Profitul operațional al VW a scăzut cu 45% anul trecut

Până în 2030, Volkswagen vrea să producă aproximativ 26 de milioane de maşini integral electrice şi aproximativ şapte de milioane de vehicule hibride.

Grupul Volkswagen a anunţat recent că şi-a majorat investiţiile planificate în tehnologiile digitale şi vehiculele electrice până la 78 de miliarde de euro în următorii cinci ani, dintre care aproximativ 35 de miliarde euro vor fi investite în mobilitate electrică.

Citește și:

OFICIAL Dacia Spring este cea mai ieftină mașină electrică. VEZI prețul de lansare în România!

Profitul operaţional, excluzând elementele excepţionale legate de Dieselgate (scandalul emisiilor), a scăzut cu 45% anul trecut, la 10,6 miliarde de euro (12,83 miliarde de dolari).

Anul trecut, vânzările Volkswagen au scăzut cu 15,2%, la aproximativ 9,3 milioane de vehicule, în timp ce numărul de automobile pur electrice livrate s-a triplat, la aproape 232.000 unităţi, iar la modelele plug-in hybrid creşterea a fost de 175%, la peste 190.000 de unităţi.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.