Concursul de Eleganță Sinaia 2019: O ediție de poveste

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 25.06.2019 - 11:17

Sâmbătă, 29 iunie, Concursul de Eleganţă Sinaia 2019 promite să fie una din cele mai spectaculoase ediţii de până acum, cu multe automobile cu povești impresionante, un juriu bogat și expoziţii speciale din partea BMW, Mini, BMW Motorrad şi Citroën.

SHARE

Anul 2019 marchează întoarcerea automobilelor de competiţie în eveniment, dar şi debutul unei categorii noi, dedicată unora dintre cele mai mici automobile din istorie - "Legende de mic litraj". Evenimentul anunţă 36 de participanţi din patru ţări. De remarcat, încercarea temerară a lui Yurgen Degtyarev, din Rusia, care a planificat un traseu de aproximativ 5.000 de kilometri cu modelul său Peugeot 203 din 1958, pentru a fi prezent la Sinaia 2019. O altă prezenţă de excepţie este un model care a aparţinut Preşedintelui de Onoare al Retromobil Club România, MS Regele Mihai I: un roadster sportiv Aero 30, produs în 1936, care astfel îşi face întoarcerea pe Domeniul Regal de la Peleş.

Şi în acest an, preşedintele juriului va fi jurnalistul austriac Wolfgang Buchta, redactor-şef al publicaţiei de specialitate Austro Classic. Iar juriul concursului beneficiază de mai mulţi membri cu o experienţă specială în industria auto. Alexey Kheza, de pildă, este designerul BMW care a semnat exteriorul noilor BMW Seria 3 şi BMW Seria 7. Iar Jackie Jouret este o jurnalistă americană cu o experienţă bogată, autoarea descoperirii modelului BMW 507 care a aparţinut lui Elvis Presley.

Expoziții speciale

BMW Group este prezent cu trei zone expoziţionale dedicate mărcilor grupului. Mini aniversează 60 de ani în 2019 prezentând două modele clasice din colecţia lui Marian Comşa. BMW alătură noilor BMW Seria 7 şi BMW Seria 8 un model interbelic încărcat de legende - un BMW 327 Cabriolet achiziţionat de nou în 1938 de la reprezentanţa oficială BMW din Bucureşti, cu o poveste care reflectă istoria zbuciumată a României. Iar BMW Motorrad îşi serbează istoria specială cu o expoziţie dedicată.

Alături de BMW Group România, partener tradiţional al evenimentului, Citroën, primul producător din afara Statelor Unite care a fabricat automobile în serie, deschide anul acesta seria de mărci invitate la CES 2019 cu aniversarea centenarului companiei. O expoziţie de modele clasice Citroën va fi prezentată în parcarea aflată deasupra Complexului Economat.

Experienţe artistice

Adrian Mitu este pictorul oficial al evenimentului, realizând, ca în fiecare an, câte o acuarelă cu fiecare participant din concurs. Adrian va putea fi întâlnit de public în cadrul restaurantului Carol Gastro Bierhaus. Alţi doi artişti plastici care au operă inspirată de lumea automobilului vor fi prezenţi la eveniment, expunând lucrări. Aceştia sunt Andra Mihai şi Alex Mariş. Mădălina Petre, Theodor Andreescu şi Radu Croitoru, muzicieni de jazz şi muzică de cameră, vor asigura o atmosferă specială în grădinile Castelului Peleş, interpretând lucrări care îşi propun să evoce automobilele prezente în concurs.

Radu Chindriş va fi prezent pentru al doilea an consecutiv pentru a face fotografii cu unul din cele mai vechi procedee din lume: ambrotipie pe colodiu umed, folosind obiective din secolul XIX.

Programul evenimentului

10.00-16.00. Expoziţia automobilelor participante la Castelul Peleş, Economat şi Pelişor.

10.00 şi 14.00. Start tururi ghidate ale evenimentului cu plecare de la Carol Gastro Bierhaus.

10.00-12.00 şi 14.00-16.00. Expoziţie "Citroën 100 de ani", în zona dedicată Citroën, parcarea de deasupra Economat.

12.00-13.30. Parada de prezentare pe Platoul Castelului Peleş.

17.00-18.00. Automobilele de epocă fac turul oraşului Sinaia.

18.00-19.30. Festivitatea de premiere la Casino Sinaia.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.