Ce loc ocupă Țiriac Collection în topul mondial al galeriilor auto? Impresionanta colecție de mașini rare și de epocă a miliardarului este binecunoscută multor români care au ajuns s-o admire pe Calea Bucurestilor 289, vizavi de aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni.
Galeria a obținut o recunoaștere globală a calității și valorii sale, conform unui top făcut de britanicii de la Auto Trader.
Ce loc ocupă Țiriac Collection în topul mondial al galeriilor auto? Cine conduce clasamentul?
Există foarte mulți pasionați de automobile pe tot mapamondul. Iar colecțiile auto sunt la mare căutare atunci când sunt expuse în veritabile muzee unde pot fi văzute mașini rare sau foarte vechi, de epocă, ale unor mărci faimoase.
În această idee, britanicii de la Auto Trader au realizat un top al celor mai bune muzee auto din lume, analizând scorul pe care acestea îl au pe Google și numărul de căutări.
Spre lauda sa, expoziția Țiriac Collection din București, unde sunt expuse 400 dintre mașinile aflate în colecția cunoscutului miliardar român Ion Țiriac (84 de ani), ocupă locul 3 în acest top.
Citește și: Ciolacu impozitează mașinile de epocă incluse în patrimoniul cultural ca să aducă bani la buget
Muzeul, care se autodefinește drept „galerie de artă” pe site-ul său, a înregistrat un scor de 4.9 și a fost căutat de 79.200 de persoane pe Google, scrie autotrader.co.uk, conform automarket.ro.
Galeria Tiriac Collection a fost inaugurată în luna noiembrie 2013 și, în prezent, ocupă o suprafață de aproximativ 4.300 mp.
Vizitatorii regăsesc aici modelele celor mai importanți producători auto precum Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Jaguar, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson si Indian Scout.
Ion Țiriac (84 de ani) are o avere estimată la 2 miliarde de euro - Foto: tiriaccollection.ro
Galeria este singura colecție actuală din lume care deține toate cele 7 modele Rolls Royce Phantom ale seriei I-VII, inclusiv 2 unităti din seria a IV-a, cea mai exclusivistă generatie Rolls Royce construită vreodată, conform tiriaccollection.ro.
Doar 18 astfel de vehicule au fost produse intre 1950 si 1956 și au fost destinate, initial, familiilor regale si sefilor de stat.
Unele dintre exemplarele expuse aici au avut proprietari celebri, precum Sir Elton John sau Bernie Ecclestone, fostul șef al Formulei 1.
Citește și: „Secretul tinereții”. Mâncarea la care a renunțat Țiriac pentru a fi „în putere” și la 84 de ani
Cel mai vechi exponat al colecției este un Hurtu 3 1/2 Quadricycle, fabricat în 1899, unul dintre cele doar șapte exemplare care mai există în prezent.
„Pe parcursul acestui prim deceniu, galeria Țiriac Collection a devenit o destinație de referință pentru numeroși pasionați de mașini.
Una dintre cele mai mari satisfacții pentru mine rămâne faptul că atâți copii vin aici cu entuziasm și descoperă istoria autentică a evoluției automobilelor.
Îmi doresc ca pasiunea pentru mașini să fie transmisă și viitoarelor generații, iar această colecție oferă o oportunitate unică prin misiunea educațională asumată în urmă cu 10 ani.
Fiecare automobil din colecția mea are o poveste vie și este o lecție de istorie în sine”, a declarat Ion Țiriac în cadrul evenimentului de la finalul anului trecut, prin care s-au marat cei 10 ani de existență a galeriei.
Pe primul loc al topului modial al galeriilor auto realizat de Auto Trader se află Gilmore Car Museum din Michigan, SUA,, cu un scor de 4.9 din 5 și 177.600 de căutări anuale.
Ele este urmat tot un muzeu din Statele Unite ale Americii, Nethercutt Collection, din California. Și acesta are un scor de 4.9 pe Google și a fost căutat de 97.200 de persoane.
Citește și: Cum a schimbat Szobi Cseh destinul unui miliardar român? „Ai văzut ce-a ajuns?”
Locul 3 obținut de Țiriac Collection este cu atât mai remarcabil cu cât următorul muzeu european din top se află abia pe poziția a 7-a, Automuziejus Vilnius din Lituania.
În plus, galeria miliardarului e află în fața unor locații de prestigiu, precum The Henry Ford Museum, din Michigan și Studebaker National Museum din Indiana, ambele aflate în SUA.
Ion Țiriac a ocupat locul al doilea în Topul celor mai bogați români pe 2023 realizat de Forbes, cu o avere estimată la 10 miliarde de lei aproximativ 2 miliarde de euro.
El a fost depășit doar de frații Dragoș și Adrian Pavăl, patronii Dedeman, cu o avere estimată la 16 miliarde de lei, adică aproximativ 3,2 miliarde de euro.