Cum a schimbat Szobi Cseh destinul unui miliardar român? „Ai văzut ce-a ajuns?”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.12.2023 - 18:14
Szobi Cseh, neuitatul Buză de Iepure din filmele cu Mărgelatu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Florin Piersic și Szobi Cseh
Ion Țiriac

Szobi Cseh a schimbat destinul unui miliardar român. Faimosul Buză de Iepure a fost un personaj care a trăit liber, rebel, și înainte de 1990, și după. Considerat într-o vreme cel mai bun cascador din Europa, Cseh a avut o viață fix ca un film.

SHARE

Szobi Cseh s-a putut mândri cu faptul că a schimbat destinul unui miliardar român faimos. Cu o viață de poveste, îndrăgitul actor și cascador care l-a întruchipat pe Buză de Iepure, loialul partener al lui Mărgelatu, interpretat de Florin Piersic, Cseh a murit la 71 de ani, în 2014, răpus de o boală nemiloasă.

Cum a schimbat Szobi Cseh destinul unui miliardar român? „Ai văzut ce-a ajuns?”

Szobi Cseh va rămâne pentru totdeauna în memoria publicului drept Buză de Iepure, în seria de filme cu Mărgelatu, în care l-a secondat cu mare succes pe personajul jucat de Florin Piersic.

Cu toate acestea, el a apărut în mult mai multe pelicule cinematografice, începând cu debutul din „Dacii” (1967), trecând prin „Mihai Viteazul” (1971), „Un comisar acuză” (1974), „Buzduganul cu trei peceți” (1977), „Profetul, aurul și ardelenii” (1978), „Vlad Țepeș” (1979) sau „Burebista” (1980).

Totul a culminat cu întruchiparea faimosului Buză de Iepure în filme ca „Trandafirul Galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” și „Totul se plătește”, pelicule apărute în perioada 1982-1987.

Născut la Miercurea-Ciuc, pe 11 decembrie 1943, micul Szabolcs, prenumele său întreg, avea toate datele să aibă o copilărie și o viață liniștite și fără lipsuri, dat fiind că tatăl său a fost directorul unei bănci din Brașov.

Citește și: Mihai Mereuță, „țăranul” din filme, a fost tatăl unuia dintre cei mai bogați români

Dar, ceva din el nu i-a dat astâmpăr, iar lista de năzdrăvănii ar ocupa o carte întreagă. De fapt, unele isprăvi au fost mai mult decât simple năzdrăvănii, de aceea a și ajuns la școala de corecție.

Nu se știe ce ar fi făcut cu viața sa în acel ritm, dar părinții i-au insuflat dragostea pentru sport. Tatăl său era un bărbat extrem puternic, ce-și putea ridica soția într-o mână, în timp ce mama a fost campioană la tenis de câmp.

Acest amănunt îl leagă și de un alt brașovean celebru, Ion Țiriac, fostul mare jucător de tenis ajuns miliardar și unul dintre cei mai bogați români.

Ion Țiriac a primit prima rachetă de tenis de la Szobi Cseh - Foto: profimediaimages.ro

I-a pus racheta în mână lui Ion Țiriac

Practic, Szobi Cseh a fost cel care i-a pus acestuia racheta de tenis în mână, schimbându-i destinul, pentru că Țiriac era preocupat la acea vreme de tenis de masă.

„Mama a fost campioană la tenis, iar prima rachetă de tenis pe care a văzut-o Ion Țiriac era de la mine. El juca hochei la Brașov. I-am dat eu racheta și ai văzut ce-a ajuns?! Am copilărit împreună, am fost la facultate împreună, dar nu l-am văzut o dată zâmbind", a dezvăluit Szobi Cseh, într-un interviu pentru Jurnalul Național din 2004.

La rândul său, miliardarul a povestit că a jucat prima oară tenis la vârsta de 15 ani, pe când era deja jucător de hochei, dar și campion la tenis de masă. Primul său schimb de mingi ar fi avut loc pe 9 mai 1955, pe terenurile clubului Steagul Roșu Brașov. 

„M-am apucat de tenis din greșeală. Eram un foarte bun junior la tenis de masă. Eram la Brașov, la faimosul club de sub Tâmpa, unde erau cele patru terenuri de tenis, erau și acele două mese de tenis de masă. (...) așa am început, din întâmplare, pentru că eu eram jucător de tenis de masă”, a spus Ion Țiriac, anul trecut, conform sport.ro.

Astfel, drumul lui Țiriac a trecut de la tenis de masă și hochei spre tenis de câmp, unde va cunoaște gloria, mai ales la dublu, alături de Ilie Năstase.

Citește și: „Secretul tinereții”. Mâncarea la care a renunțat Țiriac pentru a fi „în putere” și la 84 de ani

De decenii, el este prezent constant printre cei mai bogați români, Top 500 Forbes din 2023 poziționându-l pe locul 2, cu o avere estimată la 10 miliarde de lei, adică 2 miliarde de euro.

Revenind la Szobi Cseh, stilul direct, avântat de acțiune, s-a manifestat și în viața personală. Așa se face că atunci când și-a cunoscut marea dragoste, Simona, n-a ezitat s-o fure de acasă, la propriu, deși aceasta era încă minoră și să divorțeze de prima soție, marea actriță Ioana Bulcă, interpreta rolului Doamnei Stanca în filmul „Mihai Viteazul”.

„Am furat-o practic de-acasă, deşi era încă elevă, şi am dus-o într-o garsonieră în care aveam doar linoleum pe jos. Aveam o plapumă şi-o ladă de la aprozar pe post de noptieră. Părinții ei erau speriați. Toată lumea știa că eram căsătorit. Dar ne iubeam. Când a terminat liceul, era însărcinată în șase luni. Am reușit să divorțez și a doua zi m-am însurat”, a mai mărturisit Cseh, în interviul citat.

În rolul Buză de Iepure, alături de Florin Piersic, interpretul lui Mărgelatu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Din 1980, Szobi Cseh a predat, inițial în calitate de lector universitar și, ulterior, de conferențiar universitar, cursuri interdisciplinare la UNATC „I. L. Caragiale” din București, secțiile actorie, imagine de film și TV, regie de film, regie de teatru. 

A contribuit la formarea a zeci de generații de actori, regizori de teatru, de film și operatori de film și de televiziune.

Din anul 2005, lărgindu-și sfera preocupărilor, Cseh a început programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii și combaterii delincvenței juvenile.

În plus, din 2008 a derulat programul-metodă pentru copii cu handicap psihic și fizic sever. Ambele programe au fost bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.

De asemenea, a fost autorul a numeroase invenții care au dus la dezvoltarea tehnicii și metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internațional, fiind considerat, mulți ani la rând, cel mai bun cascador din Europa.

Citește și: A fost „Buză de Iepure” și cel mai mare cascador al Europei. Viața zbuciumată a lui Szobi Cseh

Însă, în vara anului 2012, a aflat că suferă de mielom multiplu și o tumoare la coloana vertebrală, o formă de cancer rară care îi măcina sistemul osos și îi provoca dureri cumplite. 

Din cauza unor complicații suferite pe fondul bolii, Szobi Cseh a fost nevoit, în vara anului 2013, să se interneze la Spitalul Fundeni, unde a rămas până la decesul survenit la 1 august 2014. 

Dar în urma lui rămâne imaginea neuitatului Buză de Iepure. Și, poate, chiar și a primei rachete de tenis pe care a pus-o în mâna viitorului campion de tenis și miliardar, Ion Țiriac.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te