Ziua Eroilor este sărbătorită în toată țara prin ceremonii militare

DE Edi Neagu | 10.06.2021 - 08:21
Ceremonii militare în memoria eroilor Foto: Ministerul Apărării/Facebook

Ceremoniile în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de liptă au loc în diverse locuri din țară. În premieră, la ceremonii participă și Ministerul Educației, cel de Externe și Ministerul de Interne.

SHARE

O serie de ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României, ori în misiuni executate în teatrele de operaţii, vor fi organizate, joi, de Ministerul Apărării Naţionale în marile garnizoane din ţară, precum şi la mausoleele eroilor şi la cimitirele şi parcelele de onoare.

Printre locurile importante unde vor fi organizate astfel de ceremonii se numără: Monumentul Centenarului Independenţei de la Calafat (în memoria eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă), Mausoleele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz - în judeţul Vrancea şi de la Comana, judeţul Giurgiu (dedicate eroilor din Primul Război Mondial), Monumentele Ostaşului Român de la Carei şi de la Satu Mare - jud. Satu Mare, Monumentele Eroilor de la Păuliş - jud. Arad şi de la Oarba de Mureş - jud. Mureş (care comemorează jertfa ostaşilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial), potrivit unui comunicat al MApN.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Antiaeriana rusească nu reușește să doboare o dronă turcească Bayraktar-TB2

Mai multe instituții ale statului participă pentru prima dată la astfel de ceremonii:

Ministerul Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare, organizează şi desfăşoară programe dedicate Zilei Eroilor în instituţiile/unităţile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, de tipul lecţii deschise, având ca tematică cultul eroilor sau alte activităţi cultural-educative, după caz.

CITEȘTE ȘI: Fiul Vioricăi de la Clejani spune că a consumat droguri la Alex Velea. Pedeapsa: 7 ani de pușcărie

Ministerul Afacerilor Externe organizează - prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau oficiilor consulare - activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state: depuneri de coroane şi, în unele locaţii, ceremonii religioase, pe timpul cărora vor fi rostite, simbolic, nume de eroi.

Depuneri de coroane în Parcul Carol

Ministerul Afacerilor Interne va organiza ceremoniale militare şi religioase, serviciul religios în unităţile şi instituţiile militare de învăţământ unde sunt lăcaşuri de cult şi va asigura ordinea publică la locul de desfăşurare a activităţilor comemorative.

Autorităţile administraţiei publice locale vor organiza, în această zi, cu sprijinul şi participarea garnizoanelor militare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi al altor organizaţii neguvernamentale, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori, în principal la marile mausolee ale eroilor, precum şi la cimitirele şi parcelele de onoare, în care vor fi, de asemenea, rostite numele celor căzuţi la datorie.

În Bucureşti, manifestările va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut (din Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare "Carol I"), la Cimitirul Militar Ghencea şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei.

În cadrul ceremoniei de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, pe lângă momentul religios "Ecleziastul" şi recitarea poemului "Nu-l uitaţi", de Nichita Stănescu, veterani de război, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, precum şi reprezentanţi ai conducerii MApN vor rosti nume ale eroilor români, iar în semn de respect şi preţuire, aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor survola Parcul Carol I, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te