Dacă vă întrebați de ce feed-ul de social media este inundat cu fotografii ale unor celebrități sau ale prietenilor din listă brusc îmbătrâniți, acest lucru i se datorează aplicației FaceApp.
Este noua „nebunie” care funcționează pe Instragram, Facebook și Twitter, fiind cea mai bună ofertă gratuită din App Store de la Apple.
Dar, deși a fost lansată în 2017 și a operat modificări deja pentru mai mult de 80 de milioane de utilizatori, aplicația a devenit virală abia luna aceasta.
Cum functionează? Utilizatorii pot să descarce aplicația (gratuită pentru o perioadă de trei zile) din App Store sau Google Play, apoi să încarce sau să facă fotografii. Aceștia au 21 de opțiuni de editare, din care pot alege să arate mai în vârstă, mai tânăr, să schimbe sexul, să adopte o nouă tunsoare etc, scrie Washington Post.
Aplicația este deținută de Wireless Lab, o companie cu sediul în Sankt Petersburg, Rusia, și are jurisdicție legală în Santa Clara, California.
Dar, înainte de a o descărca, rețineți că, în termenii săi de confidențialitate scrie că poate să colecteze orice fotografii sau alt conținut încărcat și postat, informațiile de pe site-urile pe care le vizitați și modul în care utilizați aplicația, cookie-urile și datele care identifică dispozitivul dvs. pentru a permite accesul agenților de publicitate, adresa IP, tipul browserului, paginile de referință, adresele URL, numărul de clicuri și modul în care interacționați cu linkurile din aplicație, numele de domeniu, paginile de destinație, ce e-mailuri deschideți de fiecare dată când accesați aplicația sau website FaceApp.
Fondatorul și CEO-ul companiei care a dezvoltat aplicația, Iaroslav Goncearov, a declarat pentru TechCrunch că FaceApp utilizează serviciile Amazon Web Services și Google Cloud pentru a stoca fotografiile încărcate.
Compania a declarat că aceasta folosește datele pentru a evalua performanța și traficul și că majoritatea imaginilor sunt șterse de pe servere în termen de 48 de ore.
Dar chiar și așa, și chiar dacă ștergeți pozele voastre din telefon, FaceApp le poate stoca în altă parte și utiliza.
Mai mult, FaceApp mai spune că nu vă poate garanta securitatea datelor sau a informațiilor.
Compania poate să distribuie informații despre voi altor companii afiliate și agenților de publicitate, ceea ce contravine declarațiilor reprezentanților, că „nu se vând sau împărtășesc datele utilizatorilor cu terțe părți”.
Oficial, FaceApp poate comunica informații unei agenții guvernamentale dacă este citată sau există o hotărâre judecătorească sau un mandat de percheziție.
Și aceste informații pot fi împărtășite în orice țară unde operează FaceApp, inclusiv în Rusia. „Datele de utilizator nu sunt transferate în Rusia”, susține compania, chiar dacă acolo se află sediul central, notează jurnaliștii americani.
Însă, în termenii săi de confidențialitate se stipulează următoarele: „Prin accesarea sau utilizarea serviciilor noastre, sunteți de acord cu prelucrarea, transferul și stocarea de informații personale în Statele Unite și în alte țări, în care este posibil să nu aveți aceleași drepturi și protecții așa cum le aveți în conformitate cu legislația locală.”
Baptiste Robert, un expert francez în securitate cibernetică, a analizat traficul FaceApp pe telefonul său și pe Internet, și afirm că aplicația nu respectă noua regulă de confidențialitate a Uniunii Europene, Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).
„Când încărcați fotografia, nu aveți nicio idee despre utilizarea fotografiei personale. Nu vă grăbiți să utilizați această aplicație, deoarece nu știți cum și în ce scop sunt utilizate datele personale după aceea”, a declarat Robert, menționând că termenii și condițiile aplicației sunt vagi.