CAMERA DEPUTAȚILOR/ Reducerea TVA și pensiile speciale nu au fost supuse la vot în plen

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.12.2019 - 13:26
Foto: Inquam Photos

Deputații au avut pe ordinea de zi de miercuri, pentru dezbateri și vot final, mai multe proiecte de lege care au fost aprobate marți de comisiile de specialitate, printre care dublarea alocațiilor, reducerea TVA de la 19% la 16% și eliminarea pensiilor speciale.

SHARE

UPDATE 3: Proiectul privind abrogarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor, nu va intra miercuri la dezbatere și vot final în Camera Deputaților, deoarece Comisia de muncă nu a transmis plenului raportul votat ieri. 

UPDATE 2: Proiectul de dublare a alocațiilor pentru copii a fost aprobat pe articole și a rămas la votul final.

UPDATE 1: Deputatul PSD, Daniel Suciu, a cerut PNL să voteze dublarea alocațiilor, așa cum au făcut și la începutul anului când amendamentul de dublare a fost depus de liberalul Robert Sighiartău. „Va provoc să votati și să găsiți soluții pentru mărirea alcoațiilor. Sper PNL să nu se opune”, a susținut Suciu.

Deputatul USR, Stelian Ion a cerut în plenul Camerei Deputaților să fie introdusă la vot legea care duce la alegerea primarilor în două tururi. Legea se află în comisia comună pentru modificarea legilor electorale și pentru că nu a existat un consesn între liderii de grup (PSD și UDMR s-au opus) solicitarea lui Stelian Ion a fost respinsă.

------------------------------

Deputații au votat retrimiterea la comisie pentru două săptămâni a Legii privind reducerea TVA. Votul a fost unul foarte strâns: au fost 137 de voturi pentru și 136 împotrivă.

Deputatul PNL Florin Roman, inițiatorul proiectului de reducere a TVA-ului de la 19% la 16% a cerut retrimiterea proiectului la comisie pentru a primi punctul de vedere al noului Guvern. Roman a menționat că susține în continuare reducerea TVA, însă este nevoie de o perioada de 1 an în care „guvernul PNL să repare ce a stricat PSD”, potrivit Digi24.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că impactul la buget în cazul alocațiilor pentru copii este de 6 miliarde de lei, iar în cazul ”TVA-ului va fi de 11,8 miliarde. Asta înseamnă, doar din alocații deficitul să se ducă la 4,13 la sută și împreună cu reducerea TVA ne ducem cu deficitul înspre 5 la sută”.

Ludovic Orban a cerut mobilizare maxim la plenul de miercuri pentru a putea să împiedice măsurile adoptate de comisii care ar pune presiune pe buget, chiar dacă proiectul privind reducerea TVA de la 19% la 16% este un proiect depus de liberaul Florin Roman, pe când PNL se afla în opoziție.

Premierul a criticat votul din comisii dat ieri pentru dublarea alocaţiilor copiilor şi pentru reducerea TVA. El a transmis un mesaj dur în care a reiterat că Guvernul nu va accepta să arunce România în aer prin aceste proiecte. El a criticat parlamentarii PSD care dau dovadă de populism.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu susține reducerea TVA, deoarece bugetul României nu își permite momentan, „în anii ce vor veni e posibil să discutăm dacă economia merge bine dar acum de azi pe mâine să reducem TVA nu mi se pare o măsură bună".

Tot miercuri în Camera Deputațiilor se va lua în discuția legea prin care sunt abrogate pensiile speciale, cu excepția celor militare. Deputații din Comisia de muncă au votat marți, în unanimitate, eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor militare. Au fost abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, judecătorilor CCR, personalului auxiliar din justiție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te