Virgil Popescu: „Energia nucleară este ingredientul perfect pentru a avea energie curată”

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.05.2023 - 18:50
Virgil Popescu - Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Ministrul Virgil Popescu a declart că energia nucleară este ingredientul perfect pentru a avea o energie curată şi în mixul energetic al ţării aproximativ 60% este energie curată, 20% nucleară şi 40% hidro şi energie regenerabilă.

SHARE

"Ne-am asumat ca ţară, până în 2050, să reducem emisiile, iar eu tot timpul spun şi o să spun de fiecare dată: decarbonare fără energie nucleară nu se poate. Sigur, energia regenerabilă este foarte bună, dar nu ne putem uita să vedem dacă este soare afară sau dacă este vânt. Trebuie să avem şi energie produsă în bandă. Dacă resursa de cărbune este poluantă, dacă gazul natural este mai puţin poluant şi-l putem folosi ca şi combustibil de tranziţie, energia nucleară este ingredientul perfect pentru a avea o energie curată. Şi România are, trebuie să ştiţi, în mixul energetic aproximativ 60% energie curată, energie care nu produce emisie de CO2, 20% este energie nucleară şi restul de 40% este hidro mare şi energie regenerabilă, vorbim de energie wind şi fotovoltaică", a spus Virgil Popescu la evenimentul de lansare a primului Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa, care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic NuScale.

Virgil Popescu: „Energia nucleară este ingredientul perfect pentru a avea energie curată”

Ministrul Energiei a subliniat că se doreşte creşterea acestor procente şi până în 2026-2027 procentul de energie regenerabilă să urce de la ţinta asumată, de 30,6%, la 36%.

"Trebuie să avem mai mult şi vedem că se poate, pentru că vă spun am lansat call-ul de proiecte prin Planul Naţional de Rezilienţă pentru energie regenerabilă. Call-ul era iniţial lansat pentru 960 de megawaţi. Avem proiecte de trei gigawaţi în aceeaşi anvelopă financiară. Deci, este cerere, dar pentru a putea avea un sistem energetic stabil este nevoie de aceste reactoare modulare. Şi astăzi tocmai am văzut o simulare cum reactoarele modulare pot să balanseze sistemul energetic naţional. Şi da, avem nevoie de reactoare modulare. Trebuie să fiţi mândri că la universitatea noastră avem acest simulator. Dragi studenţi, aveţi posibilitatea să învăţaţi ultima tehnologie, şi alte state din Europa sau din lume nu au această posibilitate, şi Universitatea Politehnică trebuie să devină un hub regional pentru acest tip de centru energetic care se află aici", le-a transmis Virgil Popescu studenţilor prezenţi la eveniment.

El a mai afirmat că energia nucleară este viitorul şi, împreună cu energia regenerabilă, vor asigura independenţa energetică a României şi decarbonarea producţiei de energie în România.

Citește și: Ambasadorul SUA: „Este minunat să vedem România utilizând tehnologia nucleară americană”

"Evident, nu putem produce doar energie, trebuie să avem şi sisteme mai bune de transmisie energie. De aceea lucrăm împreună cu Transelectrica, cu parteneri străini, pentru a putea avea o evacuare a energiei din zona Dobrogei, din zona de est către zona de vest, printr-un cablu pe traseul conductei de gaze BRUA. Şi poate vă întrebaţi de ce pe traseul conductei de gaze BRUA? Pentru că acel culoar este deja expropriat, acel culoar există şi poate fi folosit pentru a putea duce un cablu în curent continuu de la Est la Vest şi va putea asigura evacuarea celor două reactoare noi care vor fi puse acolo şi a energiei offshore din Marea Neagră. Pentru că da, România are potenţial de vânt în off-shore al Mării Negre, iar acest cablu va permite evacuarea energiei şi va putea, de asemenea, permite evacuarea energiei din coridorul verde pe care îl proiectăm în acest moment cu partenerii din Azerbaidjan, Georgia, Ungaria, posibil Bulgaria. Da, România este pe harta energiei. România este un pilon şi, credeţi-mă, pe unde mergem lumea se uită cu respect la România pentru că câştigat în ultimii ani acest respect", a punctat ministrul Energiei.

Conform unui comunicat al Nuclearelectrica, instalarea primului simulator al unui SMR NuScale la Universitatea Politehnica din Bucureşti este un prim pas în pregătirea viitoarei generaţii de ingineri nuclearişti care vor avea un rol esenţial în proiectul strategic de dezvoltare a primei centrale de tip SMR în România în acest deceniu.

"Centrul E2, dezvoltat ca parte a programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST), o iniţiativă a Guvernului Statelor Unite ale Americii, va contribui la realizarea obiectivelor României de a deveni un lider în ceea ce priveşte implementarea sigură a reactoarelor modulare mici în România şi Europa, precum şi un hub de educaţie şi formare a specialiştilor în domeniul SMR în regiune", se menţionează în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te