Ambasadorul SUA: „Este minunat să vedem România utilizând tehnologia nucleară americană”

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.05.2023 - 19:10
Kathleen Kavalec - Foto: INQUAM Photos/ Sabin Cîrstoveanu
Kathleen Kavalec - Foto: INQUAM Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Kathleen Kavalec a fost prezentă vineri la UPB la inaugurarea primului Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic (SMR) NuScale.

SHARE

România va fi un hub de educaţie şi formare a specialiştilor pentru următoarea etapă a instalării reactoarelor nucleare civile în România şi Europa, a declarat vineri ambasadorul SUA Kathleen Kavalec la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Ambasadorul SUA: „Este minunat să vedem România utilizând tehnologia nucleară americană”

"Este minunat să vedem România utilizând tehnologia nucleară americană de ultimă generaţie, ceea ce reprezintă încă un indicator a cât de departe a ajuns parteneriatul nostru. Simulatorul SMR va fi un instrument valoros atât pentru studenţi, cât şi pentru profesionişti, pe măsură ce ne pregătim pentru construcţia şi operarea centralei SMR de la Doiceşti. Simulatorul va ajuta, de asemenea, România să devină un centru pentru tehnologia SMR în regiune şi mult dincolo de aceasta, precum şi o bază pentru sprijinirea funcţionării acestei noi tehnologii în alte ţări", a afirmat ambasadorul.

Potrivit diplomatului, centralele SMR oferă o soluţie flexibilă, scalabilă şi eficientă din punctul de vedere al costurilor, care poate completa sursele regenerabile şi poate furniza energie curată în zonele mai greu accesibile.

"Centrul E2, care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular de mici dimensiuni NuScale, va pregăti şi instrui viitoarea generaţie de ingineri nuclearişti, operatori ai tehnologiei avansate nucleare civile. Astfel, România va fi un hub de educaţie şi formare a specialiştilor pentru următoarea etapă a instalării reactoarelor nucleare civile în România şi Europa. Se va crea un mediu inovator de învăţare, care va susţine dezvoltarea forţei de muncă necesare şi va da posibilitatea aplicării practice a principiilor de inginerie şi ştiinţă nucleară, simulând scenarii de operare a centralei nucleare în lumea reală", a susţinut ambasadorul.

Citește și: Misterul „El Dorado-ului” de România: Locul unde au fost descoperite două minerale unice în lume

Kathleen Kavalec a declarat că simulatorul SMR este un mediu de învăţare inovator, care oferă utilizatorilor o oportunitate practică de a aplica principiile ştiinţei şi ingineriei nucleare, prin intermediul unor scenarii simulate de funcţionare a centralei nucleare din lumea reală.

Simulatorul utilizează o modelare computerizată de ultimă generaţie într-o replică a sălii de control a centralei SMR a NuScale. Utilizatorii vor avea ocazia să preia rolul de "operator al camerei de control" la o centrală SMR cu 12 unităţi şi să înveţe despre caracteristicile revoluţionare de siguranţă şi inteligenţă unice ale tehnologiei NuScale.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei SUA, simulatorul Centrului E2 împlineşte angajamentul luat de ambasadorul Bonnie Jenkins, subsecretar de stat pentru Controlul Armamentelor şi Securitate Internaţională, la Summitul privind schimbările climatice de la Glasgow (COP26). Ca parte a "Pachetului viitorului nuclear," subsecretarul de stat a anunţat proiectul simulatorului SMR prin intermediul căruia se susţine programul de energie nucleară civilă al României şi dorinţa de a înfiinţa un hub SMR în regiune.

"Asistenţa tehnică se acordă în cadrul Acordului Interguvernamental SUA-România pentru cooperare în programul de energie nucleară civilă semnat în decembrie 2020, care consolidează colaborarea de mai multe decenii în dezvoltarea nucleară civilă", se arată în comunicat.

Printre partenerii Centrului E2 se află un consorţiu multinaţional format din NuScale, SN Nuclearelectrica, RoPower şi Universitatea Politehnica. Centrul este susţinut prin programul Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST).

Cooperare Nuclearelectrica - Universitatea Politehnică București

SN Nuclearelectrica SA (SNN) și Universitatea Politehnica din București au lansat primul Centru de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2), care găzduiește simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale. Lansarea Centrului E2 în cadrul Facultății de Energetică a Universității Politehnica din București este o premieră europeană care reconfirmă poziția de lider a României în sectorul energiei nucleare și în dezvoltarea forței de muncă.

Cu o experiență de 26 de ani în operarea în siguranță a centralelor nucleare, la unul dintre cei mai mari factori de capacitate din lume, având o autoritate de reglementare a industriei cu experiență - CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), unul dintre cele mai apreciate sisteme de invatamant de energetica din Europa și un lanț de furnizori in industria nucleara gata să contribuie la dezvoltarea programelor nucleare românești, România are capacitatea și atuurile necesare pentru a deveni un lider în implementarea în siguranță a SMR-urilor în România și în Europa, precum și un centru de educație și formare în domeniul reactoarelor modulare mici (SMR) în regiune.

În plus, Centrul E2 contribuie la obiectivele României în ceea ce privește securitatea energetică și decarbonizare prin energie curată, stimulând în același timp colaborarea la nivel regional. Astfel, Romania impărtășeste expertiza sa în sectorul nuclear tarilor din regiune si da un exemplu pentru atingerea obiectivelor privind schimbările climatice prin energie nucleară și în special prin centralele electrice cu reactoare modulare mici.

" Este un moment extraordinar sa fii student! Și un moment și mai bun sa fii student la Energetica în România de astăzi. Oferim un spectru larg de oportunități studenților pentru a-si dezvolta o carieră de success în sectorul energiei nucleare si creștem o nouă generație de specialiști în domeniul nuclear; oferim acces la cele mai noi tehnologii și avansate resurse, cum ar fi Centrul E2 lansat astăzi, burse și cursuri de formare. Generația de astăzi este generația care va opera atât CANDU, cât și SMR-uri – cu perspective multiple pentru învățare și pentru îmbunătățirea continuă. Nuclearelectrica are specialiști și performanțe operaționale remarcabile, recunoscute la nivel internațional, care continuă să poziționeze industria energiei nucleare romanesti ca fiind una de top la nivel international, expertiza echipei Nuclearelectrica fiind esentiala in dezvoltarea programului nuclear romanesc. Le multumesc tuturor colegilor care contribuie zi de zi la mentinerea Romaniei in topul industriei nucleare la nivel international. Lansarea de astăzi a Centrului E2 este doar începutul unei noi ere avansate în domeniul tehnologiei și al resurselor umane" - Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

 

 

 

 

 

"Sunt foarte bucuros să mă aflu aici, în acest moment în care lansăm Centrul de Explorare a Energiei (Centrul E2), în România. Primul din Europa. Este un pas mare! Energia nucleară și SMR-urile sunt incluse în strategia energetică a României ca pilon principal pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre de decarbonizare. Angajamentul nostru de a crește producția de energie din surse nucleare curate va crea complementaritatea atât de necesară cu resursele regenerabile, va crește flexibilitatea sistemului și va permite dezvoltarea complexă în continuare a fostelor instalații pe bază de cărbune. Am ales o tehnologie cu o istorie de 60 de ani de funcționare la nivel mondial, fiind peste 300 de reactoare cu apă ușoară la nivel mondial aflate în prezent în producție, care reprezintă baza tehnologiei actuale și foarte avansate a SMR NuScale. Cei 26 de ani de experiență românească în materie de exploatare în condiții de siguranță reprezintă baza pentru dezvoltarea în continuare a programului de energie nucleară al României. Tranziția energetică nu este posibilă fără menținerea și extinderea rolului energiei nucleare și necesită parteneriate internaționale puternice, precum cel pe care îl consolidăm astăzi. Le mulțumesc partenerilor noștri americani pentru sprijinul lor continuu, companiei Nuclearelectrica pentru poziția de lider în industrie și capacitatea de a se angaja în călătoria de a deveni un operator regional preferat și Universității Politehnica pentru dedicarea lor în ceea ce privește performanța și dezvoltarea forței de muncă. Doresc să transmit un mesaj clar: Prim-ministrul României, Nicolae Ciuca, Guvernul nostru și Președintele României, Klaus Iohannis, susțin cu tărie dezvoltarea energiei nucleare și efortul de a forma oameni în acest domeniu" - Virgil Popescu, ministrul Energiei.

'Statele Unite salută acest pas important pe care România il face pentru securitate si independenta energetica prin dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici, devenind totodată un centru educațional și de formare pentru regiune.

 

Proiectul SMR de la Doicești, pe care îl sprijină acest Centru E2, va demonstra lidership-ul României în inovarea energetică, va accelera tranziția către energie curată, va crea mii de locuri de muncă în România și SUA și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță nucleară, securitate și neproliferare”, Ann K. Ganzer, Secretarul Principal Adjunct (PDAS) în cadrul Biroului de Securitate Internațională și Neproliferare al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te