VIRAL Mamă cu 3 copii mici pe biciclete, sancționată de poliție pentru că au mers pe trotuar

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.08.2022 - 15:06
Mamă cu 3 copii mici pe biciclete, sancționată de poliție pentru că au mers pe trotuar. / Foto: Nika Iza, Facebook

Conform legii, bicicletele și trotinetele electrice nu au voie să circule pe trotuar. În lipsa pistelor speciale, o mamă și trei copii mici au pedalat pe trotuar în Brașov și au fost opriți de poliție, femeia fiind sancționată. Revoltată, aceasta a scris pe Facebook.

SHARE

„Cum să DEScurajăm mersul pe bicicletă?

S-a întâmplat în municipiul Brașov, în data de luni 15.08.2022., intersecția Calea București cu Carpaților, pe trotuar, ora 10:50 AM.

Sunt o mamă cu trei copii (4, 9, 11 ani), care mi-am dorit să organizez un program quality-time cu copiii mei, mergând la cinema cu bicicleta (da, toți patru).

Citește și: VIDEO Un preot ține predici pe TikTok și FB. A devent „influencer”, are zeci de mii de urmăritori

Și ce s-a întâmplat?
După ce am traversat strada cu 2x3 benzi, împingând bicicleta pe lângă noi, am trecut pe lângă o patrulă de poliție, care își făcea datoria. Unul dintre agenți mă oprește și mi-a cerut cartea de identitate și a întrebat despre vârsta copiilor. La prima vedere am crezut că vrea să mă felicite pentru purtarea căștii de protecție și pentru că traversăm strada împingând bicicleta. Dar s-a adeverit că este o acțiune de conștientizare a regulilor de circulație privind bicicliștii, și că tot ceea ce fac este în afara legii, pentru care merit să fiu AMENDATĂ.

Citește și: VIDEO O măicuță „pilot” intră în depășire fără să asigure, evită un accident frontal și se răstoarnă

Pentru ce?
1. Circul cu bicicleta pe trotuar.
Păi unde altundeva să circul cu copiii? Că pe stradă nici eu nu prea mai am curaj, dat fiind traficul din oraș.
Mi s-a atras atenția, că trotuarul este pentru pietoni și dacă sunt pe trotuar, atunci trebuie să împing bicicleta.
Iar pe carosabil pot circula doar persoane trecute de 14 ani.
2. Bine, și atunci dacă tot i-am cumpărat copiilor biciclete, totuși ei unde să se dea?
Agentul zice, că în parc.
Culmea e că în orice parc bicicliștii au restricție, dar despre asta nu am deschis discuție.
3. Bine, atunci cum ajung cu copiii în parc?
Agentul spune, să folosim mașina.
Nu mi-a venit să cred!! Am și rămas fără replică.
4. Totuși întreb, de ce nu avem voie cu copiii pe trotuar?
Răspunde că în ultima vreme au fost foarte multe cazuri în care pietonii au fost vătămați corporal de către bicicliști.
Apropo, avem sistem de avertizare sonoriză pe bicicletă? – întreabă agentul.
Copiii au, eu nu. Dar noi atenționăm pietonii cu un ‘PARDON’ și ‘MULȚUMESC’. Dar cu acest răspuns nu l-am satisfăcut deloc.
5. Lumini albe și roșii pe bicicletă avem?
Spun că au copiii. Eu le instalez doar când mă deplasez în întuneric, pentru că mi s-a întâmplat de mai multe ori, să mă trezesc fără ele (da, în parcările pentru biciclete se întâmplă des astfel de cazuri).

Citește și: VIDEO Daună de 120.000 €: Un copac cade pe un BMW Seria 8. Apoi, „Dorel” îl scapă din excavator

Între timp, agentul a mai oprit încă un biciclist adult, care circula pe trotuar. I-a dat aceeași lecție de CONȘTIENTIZARE

La urmă mi s-a întocmit proces verbal de avertisment (fără amendă), în care este precizat că am condus pe trotuar, nu am avut sistem de avertizare sonoră și lumini pe fața și pe spatele bicicletei. Nici vorbă de copii.
Să nu mai spun că am și pierdut filmul la care cumpărasem bilete.

Acum pun și eu câteva întrebări retorice. Întreb, pentru un prieten:
1. Când se va schimba codul rutier, în care noi, bicicliștii, să avem drepturi și SIGURNAȚA de a circula pe STRADĂ (carosabil)?
2. Unde să se dea copiii cu bicicleta? Și dacă nu avem mașină? Și dacă în autobuz nu este permis? Și dacă în parcuri nu este permis?
3. Dacă nu se schimbă legea, atunci de ce se mai vând biciclete pentru copiii sub 14 ani?
4. Când vom avea benzi pentru bicicliști, unde fără strângere de inimă să îi lăsăm pe copii să circule în siguranță?
5. Dacă vrem aer mai sănătos și ni se cere să renunțăm la mașini, atunci de ce nu se face o infrastructră care să încurajeze deplasarea alternativă?

Cred că toată treaba este valabilă și pentru trotinetele eletronice, care și ele sunt eco, și ele circulă atât pe carosabil cât și pe trotuar”, a scris mama amendată pe Facebook

Polemică pe Facebook

Postarea pe Facebook a mamei sancționate în Brașov pentru că a mers cu cei trei copii ai săi cu bicicletele pe trotuar a generat o adevărată polemică pe rețeaua de socializare. Iată câteva dintre comentarii:

- „Voi realizati ce comentarii tampite? Si de o parte si de alta. Mai ales astia de sunt fani biciclete. As paria ca toata ziua sunteti cy respectarea legii in gura dar acum va vad ca ii injurati pe politistii care nu au facut decat sa v-o reamintesca putin.”

- „Dar tu îți dai seama ce înapoiat poți să fii sa nu ai o legislație în favoarea biclistilor ,mai ales a acelor familii care folosesc acest mijloc de deplasare. Dar iti dai seama ce înapoiat ești să nu ai într-un oraș piste ciclabile corecte și functionabile. Dar îți dai seama ce "tîmpiți" sunt acei care nu realizeaza beneficiul într-un oraș a lucrurilor menționate mai sus . Ati ieșit din peșteră și v-ați văzut conducând o mașină cu mâna rezemată pe portiera crezandu va cei mai mari gangsteri . Din păcate România nu se ca dezvolta prea curând...”

- „Stimata doamna, daca dumneavoastra loviti un pieton fiind pe bicicleta sau pe trotineta fie ea si electrica, circuland pe trotuar, cine credeti ca raspunde? Cunoasteti faptul ca cel ce circula pe bicicleta sau pe trotineta se numeste participant la trafic? Stiti ca si pietonii se numesc tot participanti la trafic? Legea spune ca biciclistii sau trotinetistii sunt obligati ca sa circule pe pistele destinate acestora, iar in lipsa lor pe carosabil, ocupand banda a I-a, cat mai aproape de bordura sau acostament. Nu aruncati cu noroi doar pentru ca sunteti nemultumita. Documentati-va inainte de a arunca cu noroi. O zi frumoasa va doresc!”

- „Înainte de a arunca cu pietre nu ar fi bine să ne asigurăm că ne cunoaştem drepturile şi obligaţiile- Omul a fost chiar ok.

Partea cu luminile putea să vă aducă o amendă din clasa a 3-a de contravenţii. Legislaţia actualizată aici - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/74028 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/246914
 
- „Crează condiții înainte de a aplica o contravenție... om al peșterii, nu sa amendeze neavând condiții, dar se vede ca lipsește educația civică la școală”
 
- „România NU este și NU va fi niciodată Olanda....sau alte țări civilizate....cine credeți că ocolesc bicicliști sau pietoni...trotuarele sunt pentru pietoni....în principiu. Avem șoferi pietoni și bicicliști specifici pentru România...știm cu toții care este realitatea. Din păcate....”
 
- „Nu vă supărați dar nu prea aveți dreptate. Legea spune clar că nu aveți voie pe trotuar cu bicicleta.”
 
- „E o lege de rahat!!!”
 
- „Foarte bravo poliției, ca pieton mi-e si frică să mai ies din casă, era să ma omoare câte un cretin de biciclist pe trotuar de câteva ori! După părerea dvs săracii ăștia de pietoni pe unde mai au voie sa mai existe, dacă mai au?”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.