VIDEO Zelenski a fost catedrala din Odesa care a fost ctitorită de un român și bombardată de ruși

DE Remus Cernea | Actualizat: 30.07.2023 - 13:20

Președintele Zelenski a efectuat vizite surpriză în sudul Ucrainei, inclusiv în zone de front din regiunea Zaporijia. A ajuns pentru scurt timp și în Odesa unde a filmat un mesaj  în interiorul catedralei ortodoxe, emblematice pentru oraș și lovite recent de ruși.

SHARE

Zelenski a menționat că face tot posibilul pentru a asigura apărarea antiaeriană necesară pentru Odesa și pentru întreaga parte de sud a țării atacată în mod intens de rachetele și dronele lui Putin.

Odesa este un oraș atât de frumos, cu o arhitectură impresionantă, încât întregul său centru a fost inclus în Patrimoniul UNESCO. Istoria i-a oferit însă, pe lâgă momente de grație și de înflorire, numeroase momente dramatice și distrugeri succesive.

Zelenski a fost catedrala din Odesa care a fost ctitorită de un român

Catedrala ortodoxă a fost ctitorită de un etnic român la 1794, Gavril Bănulescu-Bodoni, care a fost Mitropolit Ortodox în Herson și Crimeea în perioada 1793 – 1799, și despre care am oferit mai multe detalii în materialul publicat anterior în Newsweek. Dar sub conducerea lui Stalin a fost demolată în 1936, în timpul politicilor regimului totalitar comunist îndreptate împotriva libertății religioase.

Citește și: Cea mai mare catedrală din Odesa, bombardată de ruși, a fost ctitorită de un român

Patriarhul Kirill este criticat de propria biserică

Ucrainenii au decis să o reconstruiască după în 1999, iar la slujba de sfințire a catedralei „Schimbarea la Față” din 2010 a participat chiar actualul Patriarh al Moscovei, Kirill, cel care susține acum crimele armatei ruse în Ucraina și războiul pornit de Putin. Patriarhul Kirill a binecuvântat armata lui Putin și are, așadar, o culpă morală evidentă privind toate acțiunile comise de ruși în Ucraina prin care răpesc viețile atâtor oameni nevinovați și distrug orașele și mediul.

Citește și: VIDEO Ce spune o româncă din Cernăuți despre război, Putin și românii din Ucraina

Kyiv Post menționează că acest lucru i-a fost reproșat în termeni foarte duri inclusiv de către Oleksandr Klymenko, Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei de la Moscova, care i-a transmis lui Kirill că prin mortea adusă și prin crimele produse de rachetele binecuvântate de Patriarhul Moscovei, acesta a pierdut Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Citește și: VIDEO Românca viceguvernator al Regiunii Cernăuți: Nu trebuie să dăm încă o satisfacție rușilor

La scurt timp după atacul asupra catedralei din Odesa, premierul italian Goargia Meloni a anunțat că Italia va sprijini renovarea acesteia.

Distrugerea catedralei din Odesa amintește de Coventry și Dresda

Atacul asupra Catedralei Ortodoxe din Odesa amintește de distrugerile produse de bombardamentele din cel de-Al Doilea Război Mondial asupra Catedralei Bisericii Angliei din Coventry sau Catedralei Luterane din Dresda.

Mi s-a permis să realizez fotografii și filmări în interiorul catedralei, dar doar pentru scurt timp întrucât există un permanent pericol ca din tavan și din pereții laterali să se prăbușească bucăți din zid. Cea mai mare parte a construcției este acum într-o postură foarte precară. Deja s-a intervenit însă pentru strângerea resturilor produse de explozie.

La intrarea în catedrală, unde pereții acesteia par a fi mai puțin afectați, se țin pe parcursul fiecărei zile slujbe, de dimineața până seara, preoții preluând ștafeta unul de la altul. Această constantă atitudine a ucrainenilor de a-și relua activitățile și de a face ca viața să meargă mai departe, de a nu se lăsa îngenunchiați și de a-și menține o stare de spirit dârză, în ciuda dramei și pericolelor cu care se confruntă permanent, m-a impresionat mereu, în toate localitățile prin care am trecut.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te