VIDEO Ce spune o româncă din Cernăuți despre război, Putin și românii din Ucraina

DE Remus Cernea | Actualizat: 22.07.2023 - 16:21

Angela Pîslar, absolventă a Facultății de Matematică, care este acum meșter artizan, a povestit pentru Newsweek România cum le-a fost afectată viața etnicilor români de războiul pornit de Putin în Ucraina.

SHARE

Am avut de multe ori prilejul de a discuta cu oameni obișnuiți din Ucraina pentru a vă prezenta poveștile lor de viață, cum anume le-a afectat viața războiul pornit de Putin și care sunt opiniile lor despre ce se întâmplă.

Am avut bucuria de a vorbi și cu români care sunt cetățeni ucraineni, publicând deja mai multe materiale cu și despre aceștia.

Citește și: VIDEO Românca viceguvernator al Regiunii Cernăuți: Nu trebuie să dăm încă o satisfacție rușilor

Seria acestor materiale continuă cu un nou interviu făcut în parcul din fața Universității din Cernăuți cu Angela Pîslar. Absolventă a Facultății de Matematică, acum este meșter artizan și realizează păpuși foarte frumoase pe care le puteți găsi și comanda pe contul ei de Instagram aici: tilda_time.

Limba română vorbită în Ucraina are un farmec aparte și un anumit specific, iar unele formulări din acest interviu au fost ușor modificate pentru acuratețea gramaticală, păstrând sensul celor spuse. Întrucât am convenit să discutăm la persoana a II-a singular, am păstrat această convenție și pe parcursul interviului.  

Păpușile care „trăiesc”!

Angela Pîslar: Am 51 de ani, sunt cetățean al orașului Cernăuți. Sunt un fel de meșter artizan. Cos păpuși din textil și le vând unde pot, la piață, pe internet. Am și două păpuși în România! Una trăiește în București, una în Cluj!

Newsweek: Foarte frumos ai spus că 'trăiește'! Sunt păpuși care sunt înzestrate cu viață cumva! Pui pasiune în ele, pui viață în ele.

Citeşte şi: Ministru ucrainean: „Ucraina respinge apelurile la ''pace'' care să permită Rusiei să câștige”

Angela Pîslar: Da! Sigur! Numai așa! Cel care o cumpără o dorește! Și ea sigur locuiește și înfrumusețează locul, înfrumusețează casa unde ajunge. 

Newsweek: Foarte frumos! Dar mi-ai spus că ai studiat matematica!

Angela Pîslar: Exact, aici la Universitatea de Stat din Cernăuți (arată spre clădirea din spatele nostru).

Newsweek: Vedem clădirea universității.

Angela Pîslar: Da, am terminat Facultatea de Matematică dar nu mi-am găsit loc de muncă. Am terminat exact când s-a descompus Uniunea Sovietică și era haos. Toată țara și tot orașul deveniseră o piață. Doar piață. Ceva se aducea și se vindea. Profesiile intelectuale nu mai erau căutate. Iar eu am stat la piață, am vândut încălțăminte sportivă câțiva ani. După care eu și cu bărbatul meu am început să vindem piese auto. Așa am rezistat.

Newsweek: Mi-ai spus că ai și o fată. Ce face ea acum? Unde este?

Fata Angelei este psiholog în Franța, îi ajută pe refugiați

Angela Pîslar: Da, am o fată. Este în Franța. A terminat universitatea acolo iar acum lucrează. Este psiholog. A început activitatea ei exact când a început războiul. A fost contactată de o asociație care oferă ajutoare pentru refugiați și asistență pentru populația din Ucraina care a avut nevoie de ajutor psihologic. A avut pacienți cu care vorbea la telefon. Primii ei pacienți au fost din Ucraina sau pacienți care erau refugiați din Ucraina ajunși în Franța, în Paris. Așa a început.

Newsweek: Care a fost impactul războiului asupra vieții tale, asupra familiei tale, asupra orașului Cernăuți? Cum ai perceput acest război în ultimul an și jumătate aproape? 

Angela Pîslar: Nu m-am așteptat în nici un fel că totuși va fi război. S-a vorbit mult, dar nu credeam că chiar este posibil așa ceva. Slavă Domnului, noi suntem situați geografic lângă România, lângă NATO. Sau din alte cauze nu prezentăm interes deocamdată pentru rachetele rusești.

Citește și: VIDEO Irina Stănculescu, Consulul României la Cernăuți: Sunt mulți primari etnici români în Ucraina

Newsweek: Trebuie spus că regiunea Cernăuți nu a fost bombardată până acum. Au fost doar alarme.

Angela Pîslar: Da, avem doar alarme și refugiați, dar starea asta de tragedie, de dramă, care este peste tot, noi o simțim. Sigur. O simțim și auzim și vedem.

Iarna în război: gândurile sunt grele, e frig, e întuneric.

Newsweek: Cum ai depășit iarna? Cum a fost în timpul iernii? Am trecut și eu prin Cernăuți pentru o scurtă perioadă și îmi amintesc că era curentul electric luat, nu era încălzire, erau mari probleme cu încălzirea în timpul nopților care erau foarte geroase.

Angela Pîslar: A fost chiar greu! Poate în alte zone a fost și mai greu! Dar la noi se lua curentul câteva ore, jumătate de zi, de exemplu. Când e întuneric nu ai posibilitate nici să citești, nici să vezi, nici să asculți. Câteva zile să stai la lumina lumânării e ceva ce poate fi legat cu romantismul. Dar când e vorba de luni de zile și este frig, așa ceva nu te mai dispune la romantism. Gândurile sunt grele, e frig, e întuneric.

Newsweek: Ce părere ai despre Putin și despre faptul că a început acest război, că a atacat Ucraina? Și ce le-ai transmite acelor români care urmăresc războiul dar poate că unii dintre ei se gândesc că nu e chiar așa rău, că poate Putin are dreptate...? Ce le-ai putea spune?

Angela Pîslar: Ca să nu zic așa niște chestii despre politică, eu așa ca un cetățean obișnuit mă gândeam așa „când se culcă omul ăsta seara, ce gândește el? <<Ce am făcut eu astăzi?>> Ce gândește el chiar în fața lui Dumnezeu? ”

Newsweek: „Câți oameni a mai omorât?”

E un respect mare aici pentru poporul României

Angela Pîslar: Da! Exact! Nu credeam că se poate așa ceva! Dar faptele ne arată că chiar se poate! E aproape de noi, aici se întâmplă, în centrul Europei, e război adevărat! Și tot ce este prezent într-un război se întâmplă acum la noi. Toate cele rele și dezastrul! Pentru români mai întâi vreau să le spun un 'Mulțumesc!' foarte mare pentru ajutor și pentru suport! E un respect mare aici pentru poporul României! Iar pentru cei care nu credeți ce vă spun despre război, dacă îl susțineți pe Putin, veniți în Ucraina, veniți la Cernăuți, aici nu e așa periculos, să vedeți și să simțiți atmosfera.

Newsweek: Am trecut pe lângă o școală mai devreme care avea saci puși la ferestrele de la parter pentru ca în cazul unor explozii să fie protejată școala.

Angela Pîslar: Da, școlile care nu au posibilitatea să facă așa ceva sau nu au beciuri amenajate nu au funcționat. Și grădinițele de copii la fel. Nu funcționează acelea în care nu sunt asigurate adăposturile în caz de bombardament.

Newsweek: Aceste adăposturi sunt obligatorii. Funcționează doar acele școli care dispun de așa ceva. Restul sunt închise. Pentru că în caz de bombardament, copii să poată fi duși repede în adăposturi.

Angela Pîslar: Exact! Da. Iar din multe școli și grădinițe copiii au fost mutați în alte școli și alte grădinițe unde s-au făcut adăposturi.

Am învățat limba română cu litere chirilice

Newsweek: Cum ai învățat limba română?

Angela Pîslar: Sunt născută într-un sat românesc. Atunci se zicea moldovenesc. Dar am fost la școală moldovenească/română, unde am învățat limba română în chirilică.

Newsweek: Uimitor!

Angela Pîslar: Da! Limba română luată și scrisă cu litere chirilice, așa am învățat limba română.

Newsweek: Din câte am înțeles, tatăl este etnic român, iar mama ucraineancă.

Angela Pîslar: Da.

În Cernăuți limba română se vorbește, este și un liceu românesc

Newsweek: Te întâlnești des cu românii de aici din Cernăuți? Cum sunt ei tratați în Ucraina 

Angela Pîslar: Nu sunt supărați! Limba română se vorbește, nu e interzisă, nu e o problemă în general. Sunt școli în limba română, în Cernăuți este liceu în limba română. Nu este interzisă în nici un fel. Când plec în satul meu natal, oamenii sunt la fel, vorbesc română.

Newsweek: Auzim și povești care exagerează foarte mult și care spun că românii ar fi discriminați în Ucraina.

Angela Pîslar: Românii nu sunt discriminați în nici un fel. Dimpotrivă. Acuma poți chiar să pleci în România să înveți, sunt studenți care învață la Universitatea din Suceava.

Newsweek: Ce ar trebui să știe românii din România despre românii din Ucraina și despre Ucraina, despre ce se întâmplă aici?

Angela Pîslar: Noi suntem vecini, deci trebuie să avem relații frumoase, mai ales că avem rădăcini, avem pe ce să ne bazăm. Avem tradiții asemănătoare, aceleași tradiții. Limba română e foarte frumoasă. Eu spun asta ca vorbitor de limba ucraineană și de limba rusă. Spre exemplu eu gândesc în limba rusă și pot analiza româna ca pe o altă limbă. Credeți-mă, ea e foarte frumoasă, melodioasă! Ea trebuie învățată, trebuie studiată. Noi suntem prieteni, trebuie să fim prieteni. Voi ne ajutați și noi sperăm să fim în Uniunea Europeană, să fim și o piață pentru afaceri. Doar să fie pace!

Newsweek: Și da, să fie pace cât mai repede, dar o pace dreaptă și durabilă! Adică o pace dreaptă în sensul ca Ucraina să recupereze teritoriile ocupate de ruși. Și o pace durabilă în sensul că Ucraina trebuie să primească garanții de securitate pentru ca Rusia să nu atace iar peste 5 ani, 10 ani sau cine știe când!

Angela Pîslar: Sigur! Intenția Rusiei ca imperiu va fi păstrată. Eu cred că acolo trebuie să treacă multe generații ca să devină o democrație adevărată.

Newsweek: Mulțumesc foarte foarte mult!

Angela Pîslar: Cu plăcere!

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te